Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Ρωσία θα βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να κατασκευάσει δορυφόρους – Θα συζητήσουμε για όλα τα θέματα με τον Κιμ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 08:13

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε και έσφιξε για κάπου 40 δευτερόλεπτα το χέρι του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στον χώρο του κοσμοδρομίου Βαστότσνι, της πιο σύγχρονης εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων της χώρας του.

“Χαίρομαι που σας βλέπω”, είπε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. “Αυτό είναι το νέο μας κοσμοδρόμιο”.

Μέσω μεταφραστή, ο βορειοκορεάτης ηγέτης τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση και για τη θερμή υποδοχή του.

Ο κ. Πούτιν είπε ερωτηθείς αν η Μόσχα θα βοηθήσει την Πιονγκγιάνγκ να κατασκευάσει δορυφόρους πως “γι’ αυτό ήρθαμε στο κοσμοδρόμιο Βαστότσνι”, προσθέτοντας πως “θα συζητήσουμε για όλα”.

Κυβερνήσεις και αναλυτές στη Δύση προεξοφλούσαν τις τελευταίες μέρες πως το ταξίδι του κ. Κιμ στη ρωσική Άπω Ανατολή θα είχε στο επίκεντρο τη σύναψη διμερών συμφωνιών στο πεδίο των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι ο Κιμ θα συζητήσει για την παροχή όπλων και πυρομαχικών στη Ρωσία, η οποία έχει εξαντλήσει τεράστια αποθέματα σε περισσότερους από 18 μήνες πολέμου στην Ουκρανία. Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ από τη μεριά τους έχουν αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ο κ. Πούτιν φέρεται να θέλει πυρομαχικά, ειδικά του πυροβολικού, και όπλα προς χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο κ. Κιμ, από την πλευρά του, φέρεται να θέλει ρωσική τεχνολογία ιδίως όσον αφορά τους δορυφόρους και τα υποβρύχια.

Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του κ. Κιμ στη Ρωσία αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2012.

Η επιλογή της συνάντησης στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι – σύμβολο των φιλοδοξιών της Ρωσίας ως διαστημικής δύναμης – είναι αξιοσημείωτη, καθώς η Βόρεια Κορέα απέτυχε δύο φορές να εκτοξεύσει δορυφόρους τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Λίγες ώρες πριν από την αναμενόμενη σύνοδο κορυφής, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς από μια περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ στη θάλασσα στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της, ανακοίνωσαν ο στρατός της Νότιας Κορέας και η ιαπωνική κυβέρνηση.

Ήταν η πρώτη τέτοια εκτόξευση από τον Βορρά ενώ ο Κιμ βρισκόταν στο εξωτερικό, δήλωσαν αναλυτές, ο οποίος έχει ταξιδέψει εκτός της χώρας μόνο επτά φορές στα 12 χρόνια της εξουσίας του, όλες το 2018 και το 2019.

Ερωτηθείς εάν οι ηγέτες θα συζητήσουν για όπλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται σε “ευαίσθητους” τομείς, οι οποίοι δεν θα δημοσιοποιηθούν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε ότι οι συνομιλίες είναι σημαντικές λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές αλλαγές στον κόσμο.

“Οι διμερείς επαφές είναι πολύ σημαντικές. Και η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο είναι, φυσικά, ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή”, ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ο Κιμ έφτασε στη Ρωσία με ιδιωτικό τρένο την Τρίτη μαζί με κορυφαίους συμβούλους της αμυντικής βιομηχανίας και του στρατού και δήλωσε ότι η επίσκεψή του αναδεικνύει τη “στρατηγική σημασία” των διμερών δεσμών των δύο χωρών, μετέδωσε την Τετάρτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Βόρεια Κορέα είναι μία από τις λίγες χώρες που έχουν υποστηρίξει ανοιχτά τη Ρωσία σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο Πούτιν δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα να “ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις”.

Related posts

Η British American Tobacco ολοκλήρωσε την αποχώρησή της από Ρωσία και Λευκορωσία

admin

Επιτόκια: Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη στρέφεται το ενδιαφέρον των αγορών

admin

Μετά τη Βουλγαρία και την Πολωνία, ο πρόεδρος Ζελένσκι επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία

admin

WSJ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει να στείλει νέα όπλα στο Ισραήλ

admin

Qatargate: Ελεύθερος από τη βελγική δικαιοσύνη ο Παντσέρι

admin

Σούνακ: Συγγνώμη για τη φρικτή μεταχείριση των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που υπηρέτησαν στον στρατό μέχρι το 2000

admin

Στην Οδησσό η Αναλένα Μπέρμποκ στην δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής

admin

Η Microsoft αρνείται τους ισχυρισμούς ότι έχει αναλάβει τον έλεγχο της OpenAI

admin

Intel: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη γ’ τριμήνου, αισιόδοξες εκτιμήσεις για το δ’ τρίμηνο

admin