Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Dimon: H Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να έχει τον ίδιο αντίκτυπο στην ανθρωπότητα με τον ηλεκτρισμό και το διαδίκτυο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:42

Ο Jamie Dimon, ο βετεράνος διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της JPMorgan Chase, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία.

Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο Dimon επέλεξε την τεχνητή νοημοσύνη ως το πρώτο θέμα στην ενημέρωση των θεμάτων που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα βάσει ενεργητικού – μπροστά από τους γεωπολιτικούς κινδύνους, τις πρόσφατες εξαγορές και τα ρυθμιστικά ζητήματα.

“Αν και δεν γνωρίζουμε τον πλήρη αντίκτυπο ή τον ακριβή ρυθμό με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει την επιχείρησή μας, ή πώς θα επηρεάσει την κοινωνία γενικότερα, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικές”, ανέφερε ο Dimon σύμφωνα με το CNBC.

Ο αντίκτυπος θα είναι “ενδεχομένως τόσο μετασχηματιστικός όσο και ορισμένες από τις σημαντικότερες τεχνολογικές εφευρέσεις των τελευταίων εκατοντάδων ετών, όπως η τυπογραφία, η ατμομηχανή, ο ηλεκτρισμός, η πληροφορική και το διαδίκτυο”.

Η επιστολή του Dimon, που απασχολεί ευρέως τον επιχειρηματικό κόσμο λόγω της ιδιότητάς του ως ενός από τους πιο επιτυχημένους ηγέτες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, θίγει μια ευρεία ποικιλία θεμάτων. Ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε ότι έχει συνεχείς ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις και επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι ο κόσμος μπορεί να εισέρχεται στην πιο επικίνδυνη εποχή στη γεωπολιτική μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αλλά η εστίασή του στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά με αυτή τη μορφή σε επιστολή προς τους μετόχους το 2017, είναι αυτό που ξεχωρίζει. Η τεχνολογία αυτή, η οποία έχει αποκτήσει μεγαλύτερη προσοχή από τότε που το ChatGPT έγινε δημοφιλές στα τέλη του 2022, μπορεί να παράγει απαντήσεις που ακούγονται σαν ανθρώπινες. Ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη τροφοδότησε την αλματώδη άνοδο της εταιρείας κατασκευής τσιπ Nvidia και βοήθησε να εκτοξευθούν τεχνολογικοί τίτλοι ονόματα σε νέα ύψη.

Η JPMorgan διαθέτει πλέον περισσότερους από 2.000 υπαλλήλους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης καθώς και επιστήμονες δεδομένων, δήλωσε ο Dimon. Αλλά η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε τελικά να επηρεάσει όλους τους περίπου 310.000 υπαλλήλους της τράπεζας, βοηθώντας ορισμένους εργαζόμενους και αντικαθιστώντας άλλους.

“Με την πάροδο του χρόνου, προβλέπουμε ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει σχεδόν κάθε εργασία, καθώς και να επηρεάσει τη σύνθεση του εργατικού μας δυναμικού”, δήλωσε ο Dimon. “Μπορεί να μειώσει ορισμένες κατηγορίες θέσεων εργασίας ή ρόλων, αλλά μπορεί να δημιουργήσει και άλλες”.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ακόμη:

Για πληθωριστικές πιέσεις:

“Πολλοί βασικοί οικονομικοί δείκτες συνεχίζουν σήμερα να είναι καλοί και ενδεχομένως να βελτιώνονται, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού. Όμως, όταν κοιτάμε μπροστά, θα πρέπει να λαμβάνονται στα υπόψη οι συνθήκες που θα επηρεάσουν το μέλλον… Όλοι οι ακόλουθοι παράγοντες φαίνεται να είναι πληθωριστικοί: οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές δαπάνες, η επαναστρατιωτικοποίηση του κόσμου, η αναδιάρθρωση του παγκόσμιου εμπορίου, οι κεφαλαιακές ανάγκες της νέας πράσινης οικονομίας και ενδεχομένως το υψηλότερο ενεργειακό κόστος στο μέλλον (παρόλο που σήμερα υπάρχει υπερπροσφορά φυσικού αερίου και άφθονο πλεονάζον δυναμικό στο πετρέλαιο) λόγω της έλλειψης των αναγκαίων επενδύσεων στις ενεργειακές υποδομές”.

Για την ομαλή προσγείωση της οικονομίας:

“Οι τιμές των μετοχών, σύμφωνα με τις περισσότερες μετρήσεις, βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο του εύρους αποτίμησης και τα πιστωτικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά. Οι αγορές φαίνεται να τιμολογούν σε ποσοστό 70% έως 80% την πιθανότητα μιας ήπιας προσγείωσης – μέτρια ανάπτυξη μαζί με μείωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Πιστεύω ότι οι πιθανότητες είναι πολύ μικρότερες”.

Για τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους:

“Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επακόλουθη επίθεση στο Ισραήλ και η συνεχιζόμενη βία στη Μέση Ανατολή θα έπρεπε να έχουν διαψεύσει πολλές υποθέσεις σχετικά με την κατεύθυνση της μελλοντικής ασφάλειας και προστασίας, φέρνοντάς μας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας. Η Αμερική και ο ελεύθερος δυτικός κόσμος δεν μπορούν πλέον να διατηρούν μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας που βασίζεται στην ψευδαίσθηση ότι οι δικτατορίες και τα καταπιεστικά έθνη δεν θα χρησιμοποιήσουν τις οικονομικές και στρατιωτικές τους δυνάμεις για να προωθήσουν τους στόχους τους – ιδιαίτερα εναντίον αυτών που θεωρούν αδύναμες, ανίκανες και ανοργάνωτες δυτικές δημοκρατίες. Σε έναν ταραγμένο κόσμο, μας υπενθυμίζεται ότι η εθνική ασφάλεια είναι και θα είναι πάντα υψίστης σημασίας, ακόμη και αν η σημασία της φαίνεται να υποχωρεί σε ήρεμους καιρούς”.

Για τα κοινωνικά δίκτυα:

“Ένα βήμα κοινής λογικής και μετριοπαθές θα ήταν οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να ενισχύσουν περαιτέρω τον έλεγχο των χρηστών της πλατφόρμας σχετικά με το τι βλέπουν και πώς αυτό παρουσιάζεται, αξιοποιώντας τα υπάρχοντα εργαλεία και χαρακτηριστικά – όπως οι εναλλακτικές ρυθμίσεις του αλγορίθμου τροφοδοσίας που προσφέρουν σήμερα ορισμένες εταιρείες. Πιστεύω ότι πολλοί χρήστες (όχι μόνο οι γονείς) θα εκτιμούσαν μια μεγαλύτερη δυνατότητα να επιμελούνται πιο προσεκτικά τις ροές τους- για παράδειγμα, δίνοντας προτεραιότητα στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο για τα παιδιά τους.”

Ενημέρωση για τη συμφωνία με την First Republic:

“Η εξαγορά μιας μεγάλης εταιρείας συνεπάγεται μεγάλη πολυπλοκότητα. Οι άνθρωποι τείνουν να επικεντρώνονται στα οικονομικά και χρηματοοικονομικά αποτελέσματα, κάτι που είναι λογικό. Και στην περίπτωση της First Republic, οι αριθμοί φαίνονται μάλλον καλοί. Καταγράψαμε λογιστικό κέρδος ύψους 3 δισ. δολαρίων για την αγορά και είπαμε στον κόσμο ότι αναμέναμε να προσθέσουμε περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια στα κέρδη ετησίως, τα οποία τώρα πιστεύουμε ότι θα είναι πιο κοντά στα 2 δισ. δολάρια”.

Η JPMorgan απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της First Republic πέρυσι για περισσότερα από 10 δισ. δολάρια, αφού οι ρυθμιστικές αρχές κατέσχεσαν την εταιρεία εν μέσω της κρίσης μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών.

Related posts

SoftBank: Απροσδόκητες ζημιές $3,3 δισ. στο α’ τρίμηνο παρά τα κέρδη του Vision Fund

admin

ΕΕ: Το Συμβούλιο των Υπουργών υποστηρίζει τη στοχευμένη αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής

admin

Ιταλία: Ο πρώην αρχηγός της μαφίας, Ματέο Μεσσίνα Ντενάρο, είναι σε κωματώδη, μη αναστρέψιμη κατάσταση

admin

Η Daily Telegraph “ψηφίζει” Ελλάδα για το 2023

admin

Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τους ηγέτες του Ισραήλ, της Βραζιλίας και άλλων χωρών

admin

Η Βουλγαρία θα συμμετάσχει στην Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου του 2024

admin

Ισραήλ: Καταγγελίες ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί νοσοκομεία για τις επιχειρήσεις της

admin

Ο Μπάιντεν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Σάντσεθ για τη σύσφιξη των διμερών αμυντικών σχέσεων και τη στήριξη στην Ουκρανία

admin

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται το Κίεβο, λέει ότι η Ουάσινγκτον στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας

admin