Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεχίζονται οι εργασίες στον υδαταγωγό της Αραβησσού

Συνεχίζονται οι εργασίες επισκευής και ενίσχυσης του υδαταγωγού της Αραβησσού και πέραν των 3,5 χλμ. που επισκευάστηκαν από την έναρξη του έργου τον Ιούνιο του 2020, όπως προβλέπει σχετική σύμβαση που υπογράφηκε από τη διοίκηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. τις προηγούμενες μέρες κατόπιν ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το βασικό τμήμα του έργου είχε δημοπρατηθεί στις 21-12-2018 και υπογράφηκε συμφωνία – πλαίσιο με έξι επιμέρους συμβάσεις, οι οποίες αφορούσαν στην επισκευή – ενίσχυση τμήματος του υδαταγωγού από το όριο της Γ’ Φάσης της ΒΙΠΕΘ μέχρι περίπου την Α’ φάση της ΒΙΠΕΘ στην οδό Γοργοποτάμου, μήκους 3,5 χλμ. περίπου. Η επισκευή του τμήματος αυτού κρίθηκε απαραίτητη διότι, σύμφωνα με τη μελέτη, σε αυτό το τμήμα είχε εντοπιστεί το 80% των βλαβών κατά το παρελθόν κυρίως λόγω χημικής προσβολής του οπλισμού.

Με τη νέα συμφωνία – πλαίσιο που υπογράφηκε τις προηγούμενες μέρες («Συμφωνία – Πλαίσιο για την ενίσχυση – επισκευή του υδαταγωγού Αραβησσού»), ύψους 4 εκατ. ευρώ, προβλέπεται συνέχιση των εργασιών και πέραν της οδού Γοργοποτάμου προς Θεσσαλονίκη, ανάλογα με τις ανάγκες της EΥΑΘ Α.Ε. και μέχρι να εξαντληθεί το οικονομικό αντικείμενο της συμφωνίας. Προβλέπεται, μάλιστα, και δικαίωμα προαίρεσης (option) ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν εκσκαφή και επιθεώρηση του αγωγού σε τμήματα, ενώ οι ενισχύσεις υλοποιούνται με καινοτόμες τεχνολογίες που επιτρέπουν στον αγωγό να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, χωρίς καμία απολύτως όχληση των καταναλωτών. Σε συνδυασμό με το έργο διασύνδεσης των υδραγωγείων Αλιάκμονα και Αραβησσού και τη δυνατότητα εναλλακτικών διαδρομών του νερού, η περάτωσή τους θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη υδροδότηση της Θεσσαλονίκης σε περίπτωση αστοχίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο υδαταγωγός κατασκευάστηκε μεταξύ 1975-1978 και μεταφέρει νερό από τις πηγές της Αραβησσού στο κεντρικό αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου κι από εκεί στο εσωτερικό δίκτυο της πόλης. Είναι αγωγός από οπλισμένο σκυρόδεμα, με εσωτερική διάμετρο 1,65 μ. και συνολικό μήκος περίπου 56 χλμ., ενώ μεταφέρει 80.000 – 110.000 κ.μ. νερό την ημέρα, το 30%-40% δηλαδή της συνολικής ημερήσιας ποσότητας νερού που χρειάζεται το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (το υπόλοιπο εξασφαλίζεται από τον Αλιάκμονα

Related posts

Πειραιώς: Η κίνηση για μέρισμα και το «γκάζι» σε DTC και «κόκκινα» δάνεια

admin

Στις εταιρίες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα η BAT Hellas

admin

tbi bank: Συνεργασία με Evam για εξατομικευμένες λύσεις στους πελάτες της

admin

B&F: Στις 26 Οκτωβρίου η επαναληπτική Συνέλευση των ομολογιούχων

admin

Νέο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ

admin

Γιατί η Βίκος επενδύει στα ψυγεία

admin

Δυναμική ελληνική παρουσία στη διεθνή έκθεση Fruitlogistica

admin

Κ. Σάρδη (Energean): Η βιομηχανία φυσικού αερίου χρειάζεται ένα θετικό σήμα από ΕΕ

admin

Cash cow για τη Σκλαβενίτης η κρητική «Χαλκιαδάκης»

admin