Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στροφή στη νόμιμη μετανάστευση και πακέτο 2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Στροφή στη νόμιμη μετανάστευση, αφήνοντας πίσω τα δύσκολα χρόνια της προσφυγικής κρίσης, κάνει η Ελλάδα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες σε ανοιχτή συζήτηση στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στην εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης», παρουσία της ευρωπαίας επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η διαχείριση του διαχρονικά επίκαιρου μεταναστευτικού ζητήματος θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την ίδια την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Γιατί ό,τι μπορεί να συμβαίνει και σήμερα στον Εβρο ή στα νησιά του Αιγαίου δεν εκδηλώνεται εξαιτίας μόνο της φύσης αυτών των περιοχών. Αποτελούν τα ανατολικά θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Ευρώπης. Αυτή είναι μία αλήθεια που πρέπει να διαπερνά κάθε σκέψη μας. Οπως γνωρίζουμε, οι ροές που καλούμαστε εμείς να διαχειριστούμε καθημερινά έχουν συχνά ως βασικό προορισμό τον ευρωπαϊκό Βορρά. Η χώρα μας, έτσι, γίνεται ουσιαστικά πολύ συχνά απλά ένας ενδιάμεσος σταθμός, κάτι το οποίο περιλαμβάνει και τις δικές του ξεχωριστές αντιφάσεις».

Το 90% των παράτυπων αφίξεων, όπως σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, στη χώρα γίνονται μέσω παράνομων διακινητών και τα δίκτυα διακινητών καταπολεμούνται με δίκτυα, δηλαδή με συνεργασία. «Αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι κραυγές και αφελείς». Ιδιαίτερη αναφορά στην εκδήλωση έγινε στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης τόσο για την πρόσβαση στη νόμιμη εργασία μεταναστών και αιτούντων άσυλο, οι οποίοι θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν προσφορά για να εργαστούν όσο και για τη θεσμοθέτηση του συντονιστή απελάσεων.

«Νομίζω ότι αποδεικνύουμε με αυτό τον τρόπο ότι στην πατρίδα μας, σε αντίθεση με αυτό το οποίο συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το Μεταναστευτικό δεν είναι απαραίτητα ένα πεδίο διχασμού, αλλά ότι η σωστή αντιμετώπισή του μπορεί να συμβάλει και στην ανάπτυξη του τόπου, αρκεί να έχουμε μια συνεπή πολιτική που να στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες. Από τη μια την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπινων ζωών, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και από την άλλη τη διαμόρφωση νόμιμων εναλλακτικών λελογισμένης μετανάστευσης που θα αντιμετωπίζουν στην πράξη και τα κενά που υπάρχουν σήμερα στην αγορά εργασίας της πατρίδας μας. Με σαφείς προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας μας, τις ευαισθησίες της ελληνικής κοινωνίας» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως στη χώρα μας δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τη λέξη «ενσωμάτωση».

«Είμαστε μια ανοιχτή κοινωνία, που έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από το να υποδεχθούμε ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και – γιατί όχι; – σε βάθος χρόνου να κάνουν μόνιμα τη ζωή τους εδώ. Εχουμε, εξάλλου, παραδείγματα από το παρελθόν δεύτερης γενιάς οικονομικών μεταναστών με πολύ επιτυχημένη ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία».

Εύσημα από τη Γιόχανσον

Από την πλευρά της η Ιλβα Γιόχανσον ανέφερε πως όταν ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη του 2019 στην Ελλάδα ζούσαν 40.000 άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες στα νησιά, ενώ η χώρα μας αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει θέματα με τα σύνορα και τη Μόρια, τονίζοντας πως το ταξίδι που έχει κάνει η Ελλάδα για να διαχειριστεί τη μετανάστευση είναι πολύ σημαντικό.

«Είναι αλήθεια πως χωρίς τη μετανάστευση θα λιμοκτονούσαμε. Χρειαζόμαστε τη μετανάστευση κι εσείς στην Ελλάδα έχετε κάνει πολλά πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση και μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα».

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Σχοινάς, επιπλέον χρηματοδότηση με την εφαρμογή της Συμφωνίας για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, ύψους 2 δισ. ευρώ, αναμένεται να δοθεί, με τα μισά από αυτά να πηγαίνουν σε έργα υποδομών στα εξωτερικά σύνορα.

Related posts

Επέκταση χωρικών υδάτων 12 μίλια στα νότια και τα δυτικά της Κρήτης από τον Μάρτιο

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι νέες ταυτότητες δεν έχουν ούτε κάμερες, ούτε μικρόφωνα

admin

Βορίδης: Με τους νέους εκλογικούς καταλόγους θα στηθούν οι κάλπες

admin

Ενα κόμμα, δύο (και μισό) πραξικοπήματα

admin

Κώστας Ζαχαριάδης: «Αν το πιστέψεις, θα κερδίσεις» – Ετσι του είπε ο Στέφανος Κασσελάκης

admin

Δείτε live την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Σημαντικά τα μέτρα αλλά δεν εξαφανίζουν τα προβλήματα των αγροτών, παραδέχεται ο Π. Μαρινάκης

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Η «δεύτερη ανάγνωση» και οι αλλαγές κλειδιά

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Η επιμονή Κασσελάκη έκαμψε τη βεβαιότητα Μητσοτάκη – «Ο πρωθυπουργός πιάστηκε να λέει ψέματα»

admin