Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στασιμότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Οι επενδυτές αφομοιώνουν το χθεσινό άλμα

Στασιμότητα επικρατεί την Τετάρτη στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους επενδυτές να «κατεβάζουν ρυθμούς», αφομοιώνοντας το χθεσινό ισχυρό ράλι, το οποίο «έσβησε» τις απώλειες του Οκτωβρίου και επανέφερε την αγορά στην περιοχή των 1.200 μονάδων.

Είναι σαφές ότι μετά την αναβάθμιση από τον S&P και το mega deal στην Alpha Bank, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα εταιρικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, τα οποία θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της προσεχούς περιόδου. Την ίδια στιγμή, η εστίαση παραμένει και στις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες εξακολουθούν να επηρεάζουν τις διεθνείς αγορές.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,09% και διαμορφώνεται στις 1.195,46 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.196,56 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.195,11 έως 1.198,32 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5,5 εκατ. ευρώ.

Συσσώρευση μετά το ράλι


Το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το ξέφρενο ράλι της Τρίτης, φαίνεται ότι «κατεβάζει ρυθμούς» και συσσωρεύει στην περιοχή των 1.190 – 1.200 μονάδων, ακολουθώντας τη στασιμότητα των διεθνών αγορών.

Αναμφίβολα, πάντως, το βραχυπρόθεσμο κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών παραμένει θετικό, χάρη σ’ ένα μπαράζ αισιόδοξων εξελίξεων, το οποίο βελτιώνει την επενδυτική ψυχολογία αλλά και την επενδυτική ορατότητα.

Η αρχή έγινε με την αναβάθμιση του Standard & Poor’s, ο οποίος επανέφερε την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Ακολούθησε το mega deal μεταξύ Alpha Bank και UniCredit, το οποίο περιλαμβάνει και την πρόθεση απόκτησης του 9% από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Από την Πέμπτη, δε, θα ξεκινήσει και η περίοδος δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των βαριών «χαρτιών» της ελληνικής αγοράς, με τη Mytilineos να ανοίγει τον χορό των τριμηνιαίων ανακοινώσεων, οι οποίες δεν αποκλείεται να προσφέρουν επιλεγμένα στηρίγματα στο ταμπλό.

«Με τα παραπάνω δεδομένα, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πιθανό να αλλάξει ρότα, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία συσσώρευσης των τελευταίων εβδομάδων» εκτιμά, από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι οι χρηματικές διανομές θα φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ το 2023, με τις αποδόσεις λόγω μερισμάτων ή επιστροφών κεφαλαίου να φτάνουν το 3,6%.

Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές παραμένει επί τάπητος, καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή υπονομεύει τις προοπτικές σταθερότητας της παγκόσμιας οικονομίας. Την ίδια στιγμή, ο φόβος για διατήρηση των υψηλών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών υπονομεύει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα, παρότι η Ευρώπη ετοιμάζεται για το πρώτο «πάγωμα» έπειτα από 10 διαδοχικές παρεμβάσεις.

- --.gr

Ειδήσεις σήμερα:Νέα πυρά Φίλη κατά Κασσελάκη: Έχει σχέδιο να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ «Δημοκρατικό κόμμα Μπάιντεν»



Άγρια δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: Πατέρας σκότωσε την κόρη του



Μπρα ντε φερ για ομήρους και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα – Αδειάζει η κλεψύδρα για την εισβολή του ισραηλινού στρατού

Related posts

Τράπεζα της Ελλάδος: Πάνω από 400 εκατ. ευρώ θα αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο από τα κέρδη του 2022

admin

Πότε αναμένεται να υποβληθούν φέτος οι φορολογικές δηλώσεις

admin

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε ξεκινά η καταβολή τους

admin

Λήγει σήμερα η καθολική απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας στους μη μισθωτούς

admin

Υψηλό 5 ετών έναντι του ευρώ προσεγγίζει το ρωσικό ρούβλι

admin

Εφορία: Οι 5 +1 προθεσμίες που λήγουν στον τέλος Αυγούστου

admin

Φορολογικό νομοσχέδιο: Μειώνεται κατά 50% το τέλος επιτηδεύματος για όλους, στον έλεγχο όσοι δεν δεχτούν το τεκμαρτό

admin

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών – Σκρέκας: Εξετάζεται αύξηση του ποσού για το πρόγραμμα ανακύκλωσης

admin

Τέλη κυκλοφορίας: Πότε λήγει η προθεσμία για την πληρωμή – Οι ανατροπές για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων

admin