Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Σνάμπελ: Η ΕΚΤ να κάνει υπομονή, δύσκολο το τελευταίο μίλι

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και τα επιθετικά στοιχήματα της αγοράς για γρήγορες μειώσεις επιτοκίων σημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι υπομονετική προτού χαλαρώσει το κόστος δανεισμού, σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπελ Σνάμπελ.

Ο επίμονος πληθωρισμός των υπηρεσιών, η ανθεκτική αγορά εργασίας, η αξιοσημείωτη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών και οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, «προειδοποιούν έτσι ώστε να μην προσαρμοστεί σύντομα η πολιτική στάση», είπε σε συνέντευξή της στους Financial Times.

«Ολα αυτά δείχνουν ότι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και προσεκτικοί γιατί γνωρίζουμε επίσης από την ιστορική εμπειρία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να φουντώσει ξανά», είπε η Σνάμπελ.

«Τα πρόσφατα εισερχόμενα δεδομένα δεν μειώνουν τις ανησυχίες μου ότι το τελευταίο μίλι μπορεί να είναι το πιο δύσκολο. Βλέπουμε επίμονο πληθωρισμό υπηρεσιών. Βλέπουμε μια ανθεκτική αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, βλέπουμε μια αξιοσημείωτη χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, επειδή οι αγορές τιμολογούν επιθετικά τη στροφή των κεντρικών τραπεζών. Επιπλέον, τα πρόσφατα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν πυροδοτήσει φόβους για νέες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα».

«Θα έλεγα ότι μπαίνουμε τώρα σε μια κρίσιμη φάση όπου η ρύθμιση και η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής γίνεται ιδιαίτερα σημαντική, επειδή όλα έχουν να κάνουν με τον περιορισμό των δευτερογενών επιπτώσεων», είπε η Σνάμπελ.

Υποστηρίζοντας ότι η «αιχμή της μετάδοσης» μάλλον έχει περάσει, τόνισε ότι από τότε που έφτασε στο 2,9%, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης «παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός».

«Παρατηρούμε μια επιβράδυνση της αποπληθωριστικής διαδικασίας που είναι χαρακτηριστική για το τελευταίο μίλι», είπε. «Αυτό είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τη δυναμική των μισθών, της παραγωγικότητας και των κερδών».

Related posts

Πειραιώς: Χρηματοδότηση €2,5 δισ. σε 35 projects, το μήνυμα Μεγάλου

admin

Αύξηση 24% για τα κέρδη της Credit Suisse το δεύτερο τρίμηνο

admin

Credit Suisse: Είναι ώρα οι επενδυτές να αγοράσουν κάποιες μετοχές

admin

Restart στις επαναγορές μετοχών από τη UBS

admin

Alpha: Αμεση ρευστότητα σε ΜμΕ με επιδότηση επιτοκίου 100%

admin

Eurobank: Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα

admin

BoE: Η οικονομία κινείται στη σωστή κατεύθυνση για μειώσεις επιτοκίων

admin

Ευρωζώνη: Κατά €132 δισ. αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες

admin

Goldman Sachs: Τι σηματοδοτεί η DBRS για τις ελληνικές τράπεζες

admin