Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σε τέλμα η γερμανική οικονομία – Πτώση 0,1% του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε ελαφρά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συνεχίζει να επιβαρύνεται από την αδύναμη αγοραστική δύναμη και τα υψηλότερα επιτόκια.

Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση σε προσαρμοσμένους όρους, ανέφερε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,3%.

“Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η γερμανική οικονομία συγκαταλέγεται στους υστερούντες της ευρωζώνης όσον αφορά την ανάπτυξη”, δήλωσε ο Carsten Brzeski, αναλυτής της ING.

Όσον αφορά τις προοπτικές, η συνεχιζόμενη μετακύλιση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η μη αντιστροφή του κύκλου αποθεμάτων και οι νέες γεωπολιτικές αβεβαιότητες θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τη γερμανική οικονομία, δήλωσε ο Brzeski.

“Η γερμανική οικονομία φαίνεται ότι θα παραμείνει στη ζώνη του λυκόφωτος μεταξύ ελαφράς συρρίκνωσης και στασιμότητας όχι μόνο φέτος αλλά και του χρόνου”, δήλωσε ο Brzeski.

Η συρρίκνωση στο γ’ τρίμηνο δεν θεωρείται εξαίρεση, καθώς η Commerzbank αναμένει ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί εκ νέου το χειμερινό εξάμηνο.

“Η κατανάλωση είναι απίθανο να ανακάμψει όπως ήλπιζαν οι αισιόδοξοι”, δήλωσε ο οικονομολόγος της Commerzbank Joerg Kraemer.

Οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν το γ’ τρίμηνο, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός συνέχισε να μειώνει την αγοραστική δύναμη των Γερμανών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Γερμανίας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω τον Οκτώβριο. 

Από την άλλη πλευρά, οι επενδύσεις κεφαλαίου συνέβαλαν θετικά στο ΑΕΠ, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

“Το καθαρό αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι ότι η οικονομία της Γερμανίας είναι πλέον σταθερά στάσιμη”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics για την ευρωζώνη, Claus Vistesen, προσθέτοντας ότι αμφιβάλλει αν η οικονομία θα βγει από αυτό το τέλμα το δ’ τρίμηνο.

Η στατιστική υπηρεσία, ωστόσο, αναθεώρησε τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο σε ελαφρά άνοδο 0,1%. Αντιστοίχως για το α’ τρίμηνο αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία και η γερμανική οικονομία πέρασε σε πεδίο στασιμότητας, από συρρίκνωση που είχε οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Η ύφεση ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Related posts

Γαλλία: Οι αγρότες ετοιμάζονται για νέα κινητοποίηση

admin

Συνάντηση του Παλαιστίνιου προέδρου Αμπάς και του ηγέτη της Χαμάς Χανίγια με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν

admin

Ο ανταποκριτής της ισπανικής εφημερίδας El Mundo εκδιώχθηκε από τη Ρωσία

admin

Οι ταυτοποιημένοι νεκροί της Ρωσίας στην Ουκρανία έφθασαν τους 22.644

admin

COP28: “Ανεπαρκές το προσχέδιο συμφωνίας που πρότειναν τα ΗΑΕ”, λέει η ΕΕ

admin

Ο Νίγηρας εξουσιοδοτεί τους στρατούς της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί να επέμβουν “σε περίπτωση επίθεσης”

admin

Γαλλία: Η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για εγκλήματα πολέμου με αφορμή τον θάνατο δημοσιογράφου στην Ουκρανία

admin

Πυρά σε μπαρ στο Μεξικό, 6 νεκροί

admin

Όρμπαν: Η Ουγγαρία θα εγκρίνει σήμερα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin