Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικός πυρετός μετά την ανακοίνωση της Χαμάς ότι αποδέχθηκε σχέδιο για εκεχειρία – Επαφές ΗΠΑ με συμμάχους, για “τέχνασμα” μιλάει το Ισραήλ και συνεχίζει τις επιχειρήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:50

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εξετάζει την απάντηση της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς σε μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το τι συμφωνήθηκε.

Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Ουίλιαμς Μπέρνς βρίσκεται στην περιοχή και πραγματοποιεί συζητήσεις για για την πρόταση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

“Θέλουμε να βγάλουμε τους ομήρους, θέλουμε να πετύχουμε εκεχειρία για έξι εβδομάδες, θέλουμε να αυξήσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια”, είπε ο Κίρμπι, προσθέτοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας θα ήταν το “απόλυτα καλύτερο αποτέλεσμα”.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ δήλωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα συζητήσουν την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός με τους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ώρες. 

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ότι αποδέχθηκε μια πρόταση από την Αίγυπτο και το Κατάρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ειδικότερα, η ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε σε δήλωση της ότι ο ηγέτης της, Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους, όπως μετέδωσε το Reuters. 

Η Χαμάς είπε στους μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ ότι αποδέχθηκε την πρότασή τους για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μετέδωσε και το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο κορυφαίο αξιωματούχο της Χαμάς. 

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία προβλέπει την κατάπαυση του πυρός, την ανοικοδόμηση της Γάζας, την επιστροφή των εκτοπισμένων και την ανταλλαγή αιχμαλώτων, ανέφερε το στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης, Taher Al-Nono στο  Reuters. 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής επικεφαλής της οργάνωσης Khalil Al-Hayya, μιλώντας στο Al Jazeera σημείωσε ότι η πρόταση στην οποία συμφώνησε η Χαμάς προβλέπει τρία διαφορετικά στάδια, με το κάθε ένα να διαρκεί 42 ημέρες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.  

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει το Reuters, η συμφωνία προβλέπει τα εξής: 

Πρώτη φάση

– Περίοδος κατάπαυσης του πυρός 42 ημερών

– Η Χαμάς απελευθερώνει 33 Ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από τις ισραηλινές φυλακές.

– Το Ισραήλ αποσύρει εν μέρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα και επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη νότια προς τη βόρεια Γάζα.

Δεύτερη φάση

– Άλλη μια περίοδος 42 ημερών για την αποκατάσταση μιας “βιώσιμης ηρεμίας” στη Γάζα, μια έκφραση που – σύμφωνα με αξιωματούχο με γνώση των συνομιλιών – έχουν δεχτεί Χαμάς και Ισραήλ προκειμένου να αποσυρθεί από το τραπέζι η συζήτηση για μια “μόνιμη εκεχειρία”.

– Πλήρη αποχώρηση των περισσότερων ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

– Η Χαμάς απελευθερώνει Ισραηλινούς εφέδρους και ορισμένους στρατιώτες με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από τη φυλακή.

Τρίτη φάση

-Ολοκλήρωση της ανταλλαγής και έναρξη της υλοποίησης της ανασυγκρότησης σύμφωνα με το σχέδιο που εποπτεύουν το Κατάρ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Έθνη.

– Τερματισμός του πλήρους αποκλεισμού στη Λωρίδα.

Ισραηλινός αξιωματούχος κάνει λόγο για “τέχνασμα”

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πρόταση για εκεχειρία στην οποία συμφώνησε η Χαμάς είναι μια “ήπια” εκδοχή της αιγυπτιακής πρότασης που προβλέπει “μακροπρόθεσμα” συμπεράσματα τα οποία το Ισραήλ δεν μπορούσε να δεχτεί, αναφέρει το Reuters.

“Αυτό φαίνεται να είναι ένα τέχνασμα που έχει σκοπό να κάνει το Ισραήλ να φαίνεται ότι είναι η πλευρά που αρνείται μια συμφωνία”, είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σε δηλώσεις στο στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ισραηλινός υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε πως το Ισραήλ εξετάζει την πρόταση που υποβλήθηκε από την Αίγυπτο και το Κατάρ και την οποία η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς είπε ότι αποδέχθηκε. “Έχουμε λάβει την πρόταση και την εξετάζουμε. Δεν είναι το πλαίσιο στο οποίο είχαμε συμφωνήσει. Την εξετάζουμε”, δήλωσε.

Η συμφωνία, εάν τεθεί σε ισχύ, θα είναι η πρώτη εκεχειρία μετά από μια εβδομαδιαία παύση των μαχών τον περασμένο Νοέμβριο και μετά από μήνες αποτυχημένων προσπαθειών για μια παύση στην πολεμική σύγκρουση με στόχο την απελευθέρωση ομήρων και την παροχή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα.

Στοχευμένα πλήγματα στην ανατολική Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε στο μεταξύ, ότι διενεργεί στοχευμένα πλήγματα εναντίον στόχων που ανήκουν στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στο ανατολικό τμήμα της νότιας πόλης της Γάζας, Ράφα.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του ο στρατός ανέφερε ότι περισσότερες πληροφορίες θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.

Νωρίτερα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί σφοδρούς βομβαρδισμούς στην ανατολική Ράφα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συνέχιση μιας επιχείρησης στη Ράφα, προκειμένου να πιέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει ισραηλινούς ομήρους και να επιτύχει τους άλλους πολεμικούς στόχους της χώρας.

“Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να συνεχίσει το Ισραήλ την επιχείρηση στη Ράφα για να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς προκειμένου να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων μας και τους άλλους στόχους του πολέμου”, ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του. 

“Παράλληλα, παρόλο που η πρόταση της Χαμάς απέχει πολύ από τις απαραίτητες απαιτήσεις του Ισραήλ, το Ισραήλ θα στείλει μια αντιπροσωπεία εργασίας στους μεσολαβητές προκειμένου να εξαντλήσει τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας υπό όρους αποδεκτούς από το Ισραήλ”, ανέφερε. 

Related posts

Ερντογάν: Δεν θα επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία – Έχουμε καλές σχέσεις με τον Πούτιν

admin

Νότια Αφρική: Eξετάζει διάφορες επιλογές σχετικά με το ένταλμα σε βάρος του Πούτιν

admin

CNN: Οι ΗΠΑ προετοιμάστηκαν για πιθανή ρωσική πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία στα τέλη του 2022

admin

Υπ. Άμυνας Ισραήλ: Δεν ενδιαφερόμαστε για πόλεμο στο βορρά

admin

Νίγηρας: Ο αρχηγός της προεδρικής φρουράς αναλαμβάνει αρχηγός του κράτους μετά το πραξικόπημα

admin

Αίγυπτος και Ιορδανία καταδικάζουν τη “συλλογική τιμωρία” των Παλαιστινίων

admin

Βραζιλία: Τουλάχιστον 9 νεκροί σε νέα αιματηρή αστυνομική έφοδο σε φαβέλες

admin

Συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο για τρίτο διαδοχικό μήνα

admin

Apple: Καλύτερα του αναμενομένου, αλλά πτωτικά τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου χρήσης

admin