Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σε κατάσταση συναγερμού ΗΠΑ, Ισραήλ, αναμένεται επίθεση του Ιράν εντός 48 ωρών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:40.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια άμεση και άνευ προηγουμένου επίθεση από το Ιράν εναντίον κυβερνητικών στόχων που θα εκδηλωθεί το αργότερο έως την Κυριακή, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τις εκτιμήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, σε μια κίνηση που διατρέχει τον κίνδυνο να πυροδοτήσει έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο.

Η επίθεση από το ιρανικό έδαφος αποτελεί το κύριο σενάριο που αναμένει το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του, ανέφεραν οι πηγές αυτές, προσθέτοντας ότι ένας βομβαρδισμός με drones και πυραύλους ακριβείας ενδέχεται να γίνει μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

“Δεν θέλω να μπω σε ασφαλείς πληροφορίες, αλλά η προσδοκία μου είναι ότι θα γίνει νωρίτερα παρά αργότερα”, δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν επίκειται ιρανική επίθεση. Ερωτηθείς τι μήνυμα θα έδινε στο Ιράν, ο Μπάιντεν απάντησε: “Μην το κάνετε”.

“Είμαστε προσηλωμένοι στην ασφάλεια του Ισραήλ. Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε το Ισραήλ να αμυνθεί και το Ιράν δεν θα επιτύχει”, πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν τις δυνάμεις τους και μεταφέρουν πρόσθετα στρατιωτικά μέσα στην περιοχή, ενώ εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για χαλάρωση των εχθροπραξιών, προσθέτει το Bloomberg. Μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή είναι δύο αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού που κινήθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πολεμικού Ναυτικού που ζήτησε να μην κατονομαστεί συζητώντας για στρατιωτικές κινήσεις. Το ένα είναι το USS Carney, το οποίο βρισκόταν πρόσφατα στην Ερυθρά Θάλασσα εκτελώντας αεράμυνα ενάντια σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούτι και πυραύλους κατά πλοίων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των Τζέικ Σάλιβαν και Mπρετ Μακ Γκαρκ, εργάζονται για να στείλουν μηνύματα στο Ιράν, μεταξύ άλλων μέσω ενός καθιερωμένου ελβετικού καναλιού, είπε μια πηγή ενώ συνομιλούν με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και άλλες κυβερνήσεις.

Η εκτίμηση των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών είναι ότι η επίθεση δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Τεχεράνης. Ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει πάντως επανειλημμένα δηλώσει ότι το Ισραήλ θα “τιμωρηθεί” για την επίθεση του κατά των Ιρανών αξιωματούχων στη Συρία, αν και δεν έχει αναφέρει ποια μορφή θα έχουν η ιρανική επίθεση. 

Η Τεχεράνη υποσχέθηκε πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του ορκισμένου εχθρού της Ισραήλ, έπειτα από βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, σύμφωνα με ΜΚΟ, ανάμεσά τους δυο υποστρατήγους των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αναστολή πτήσεων προς Τεχεράνη

Πάντως, εν όψει της αναμενόμενης ιρανικής επίθεσης ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa και η θυγατρική του Austrian Airlines ανακοίνωσαν χθες την αναστολή των πτήσεών τους προς και από την Τεχεράνη ως τουλάχιστον την Πέμπτη 18η Απριλίου, καθώς και ότι μέχρι νεωτέρας δεν θα χρησιμοποιούν τον ιρανικό εναέριο χώρο. 

Παράλληλα, η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει αύριο, Κυριακή, την πρεσβεία της στην Τεχεράνη για προληπτικούς λόγους. 

Αυτό ανέφερε σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε πριν λίγο το ολλανδικό υπουργείο των Εξωτερικών, επικαλούμενο την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι το υπουργείο θα αποφασίσει αύριο αν η πρεσβεία θα επαναλειτουργήσει τη Δευτέρα.   

Αναμονή και βομβαρδισμοί στη Γάζα

Ενώ οι μεσολαβητές —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— περιμένουν τις απαντήσεις του Ισραήλ και της Χαμάς στην πιο πρόσφατη πρόταση που υπέβαλαν για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, η ισραηλινή επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακο συνεχίζεται χωρίς καμιά ανάπαυλα.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Χαμάς ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε δεκάδες αεροπορικούς βομβαρδισμούς χθες σε διάφορους τομείς, ιδίως στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, συμπεριλαμβανομένης της Νουσέιρατ.

Τουλάχιστον 25 μέλη της οικογένειας Ταμπατίμπι σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκε χθες τα ξημερώματα η εξαώροφη πολυκατοικία όπου διέμεναν στη συνοικία Νταράζ, στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με συγγενή. Τον Μάρτιο, είχαν σκοτωθεί σε βομβαρδισμό άλλα 35 μέλη της ίδιας οικογένειας, που είχαν συγκεντρωθεί για το δείπνο την πρώτη εβδομάδα του ραμαζανιού.

“Η Νουσέιρατ βομβαρδιζόταν όλη νύχτα. Δεν υπάρχει παρά φωτιά και καταστροφή, μάρτυρες κείτονται στους δρόμους”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ αρ Ραΐς, 61 ετών. “Φύγαμε το πρωί και δεν είχαμε πουθενά να πάμε. Αυτή είναι η έκτη φορά που εκτοπιζόμαστε. Η Γάζα έχει γίνει αβίωτη”, πρόσθεσε.

Οι μεσολαβητικές προσπάθειες δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα την επίτευξη συμβιβασμού που θα φέρει κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μοιάζουν να κάνουν σημειωτόν, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν, από τους οποίους 129 βρίσκονται ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακα — ωστόσο τουλάχιστον 34 από αυτούς πιστεύεται πως έχουν σκοτωθεί, πάντα σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, που χαρακτηρίζει “τρομοκρατική” οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσε έχουν χάσει τη ζωή τους ως αυτό το στάδιο τουλάχιστον 33.634 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Ομοβροντία ρουκετών από  Τζιχάντ και Χεζμπολά κατά Ισραήλ 

Το Ισραήλ από την πλευρά του ανέφερε ότι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ήχησαν συναγερμοί σε κοινότητες και πόλεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας καθώς ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, το δεύτερο ισχυρότερο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα μετά τη Χαμάς, ανέλαβε την ευθύνη για εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον της Σντερότ, σε “ανταπόδοση” βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, η Χεζμπολά, λιβανική παράταξη προσκείμενη στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή πως εκτόξευσε “δεκάδες ρουκέτες” εναντίον ισραηλινών θέσεων, σε ανταπόδοση ισραηλινών πληγμάτων που έγιναν, κατ’ αυτήν, στον νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του πως εντόπισε “περίπου 40 εκτοξεύσεις” από τη λιβανική επικράτεια, διαβεβαιώνοντας πως “ορισμένες” ρουκέτες “αναχαιτίστηκαν” και ότι “δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός”. Νωρίτερα, πρόσθεσε, είχαν αναχαιτιστεί δυο drones μιας κατεύθυνσης, φορτωμένα εκρηκτικά, που εξαπέλυσε η Χεζμπολά εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Στη Γάζα, πέρα από τις τεράστιες καταστροφές, παραμένει των μεταξύ και ο κίνδυνος λιμού για τα 2,4 εκατομμύρια του συνωστισμένου πληθυσμού της.

Τις τελευταίες ημέρες οι ισραηλινές αρχές διαβεβαιώνουν πως ο αριθμός των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια που παίρνουν άδεια και εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας καταγράφει πλέον αλλεπάλληλα ρεκόρ.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε χθες πως άνοιξε νέο σημείο διέλευσης στον βορρά, που σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης είναι κοντά στην ισραηλινή κοινότητα Ζικίμ, όχι μακριά από το Έρετς, άλλη σημείο διέλευσης, που συνεχίζει να είναι κλειστό.

Εδώ και μήνες, ανθρωπιστικές οργανώσεις και διάφορες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ, του κυριότερου συμμάχου του Ισραήλ, πίεζαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να ανοίξει διαδρομές για να αυξηθεί η ποσότητα των τροφίμων που φθάνει ειδικά στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική κρίση είναι πιο οξυμένη.

“Η αύξηση της βοήθειας δεν είναι ακόμη αισθητή”, τόνισε από την πλευρά του μέσω X ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

“Η βοήθεια χρειάζεται να φθάσει με ασφάλεια σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη”, επέμεινε, καλώντας το Ισραήλ να προχωρήσει στην “άρση” των περιορισμών στο προσωπικό της υπηρεσίας του ώστε να μπορέσει να εργαστεί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, στα πρόθυρα λιμού σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πάπας Φραγκίσκος τόνισε χθες πως “υποφέρει” εξαιτίας του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς σε μήνυμά του επ’ ευκαιρία του τέλους του ραμαζανιού. “Υποφέρω πολύ εξαιτίας του πολέμου”, ανέφερε ο 87χρονος προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας σε μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Βατικανό.

Στη Δυτική Όχθη, εξαφάνιση έφηβου ισραηλινού βοσκού πυροδότησε βίαια επεισόδια στα οποία ενεπλάκησαν οι δυνάμεις ασφαλείας, έποικοι και Παλαιστίνιοι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας από αυτούς τους τελευταίους και να τραυματιστούν άλλοι 18, περίπου οι μισοί από σφαίρες.

Διαβάστε ακόμη:

Related posts

Ρωσία: Τραυματίες από την επίθεση με drones εναντίον εργοστασίων στο Ταταρστάν

admin

Η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης ζητά περισσότερη υποστήριξη από την Ευρώπη

admin

H στιγμή της σύλληψης υπόπτου για το μακελειό στη Μόσχα: “Μου έταξαν ρούβλια” λέει και τρέμει

admin

Ρωσία: Ο υπερηχητικός πύραυλος Zircon χρειάζεται περισσότερες δοκιμές, λέει ο κατασκευαστής

admin

Βόρεια Μακεδονία: Εκτός κυβέρνησης δύο υπουργοί ενός συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος

admin

Λίβανος: Ο στρατός κατηγορεί το Ισραήλ ότι στόχευσε σκόπιμα τον δημοσιογράφο του Reuters Ισάμ Αμπντάλα

admin

Ρωσία: Αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή εν μέσω πτώσης του ρουβλίου

admin

Ερντογάν: Το Ισραήλ θα συντριβεί όταν θα αντιμετωπίσει έναν πραγματικό στρατό

admin

Ισραήλ: Ο στρατός ζητεί πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού στους ομήρους στη Γάζα

admin