Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πυροβολούνται όσοι βγαίνουν από το νοσοκομείο αλ-Σίφα – Το Ισραήλ λέει πως αναχαίτισε πύραυλο των Χούθι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:52

Δημοσιογράφος του BBC μετέδωσε το απόγευμα της Τρίτης, πως μία από τις πηγές του τού είπε πως σε κανένα άνθρωπο δεν επιτρέπεται να αποχωρήσει από το νοσοκομείο αλ-Σίφα, ούτε δίνεται άδεια σε οποιουδήποτε είδους βοήθεια να εισέλθει, τις τελευταίες 48 ώρες.

Αυτή η πηγή – ένας από τους λίγους εναπομείναντες δημοσιογράφους στο νοσοκομείο – λέει ότι τέσσερις άνθρωποι προσπάθησαν να φύγουν από το αλ-Σίφα χθες, αλλά πυροβολήθηκαν στα πόδια και αφέθηκαν στο έδαφος να αιμορραγούν για περίπου δύο ώρες.

Οι γιατροί έπρεπε να ρισκάρουν τη ζωή τους για να τους μεταφέρουν πίσω στο νοσοκομείο για θεραπεία, λέει η πηγή στον δημοσιογράφο του BBC.

Αναχαιτίστηκε πύραυλος των Χούθι

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν σήμερα πως χάρη στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Arrow αναχαίτισαν πύραυλο που φέρεται να εκτοξεύτηκε από την Υεμένη.

Νωρίτερα είχαν ηχήσει σειρήνες συναγερμού στο λιμάνι Εϊλάτ, στο νότιο άκρο του Ισραήλ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των IDF, ο πύραυλος αναχαιτίστηκε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα προτού φθάσει στον στόχο του.

Οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν εξαπολύσει επανειλημμένως επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς προκάλεσαν αιματοχυσία στο ισραηλινό έδαφος. Σε καμία από αυτές τις επιθέσεις των Χούθι δεν επλήγησαν στόχοι στο Ισραήλ.

Νέο δημοσίευμα για επικείμενη συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων

Το Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για τους ομήρους που θα απελευθερώσει γυναίκες και παιδιά που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ισραηλινό αξιωματούχο. Η συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί εντός των ημερών, εάν επιλυθούν οι τελικές λεπτομέρειες, είπε, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το αμερικανικό μέσο.

Η Ισλάμική Τζιχάντ απειλεί να κρατήσει τους δικούς της ομήρους

Ο αρχηγός της Ισλαμικής Τζιχάντ Ζιάντ αλ-Ναχάλα δήλωσε την Τρίτη ότι η μέθοδος των διαπραγματεύσεων για τους Ισραηλινούς ομήρους μπορεί να ωθήσει το κίνημα των τζιχαντιστών να μη συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Μάλιστα, ο Ναχάλα δήλωσε πως η τρομοκρατική ομάδα σκέφτεται να κρατήσει τους δικούς της ομήρους ως διαπραγματευτικά χαρτιά προς ίδιον ώφελος ασχέτως του τι θα πράξει η Χαμάς.

Οι Ισραηλινοί ισοπεδώνουν μνημεία του Γιασέρ Αραφάτ

Στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού καταστρέφουν μνημεία που έχουν στηθεί στη μνήμη του εκλιπόντος πρόεδρο της PLO Γιασέρ Αραφάτ στην είσοδο του προσφυγικού καταυλισμού Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη.

Προς ώρας δεν έχει δημοσιοποιηθεί η αιτία αυτής της βεβήλωσης.

צה״ל הרס הבוקר שער ואנדרטה לזכר ערפאת בכניסה למחנה פליטים בטולכרם pic.twitter.com/oTodqi8F99

— Carmel Dangor כרמל דנגור (@carmeldangor) November 14, 2023

Tulkarem

Israeli occupation forces have demolished a monument dedicated to the late Palestinian President, Yasser Arafat. pic.twitter.com/ag45e3tk3H

— Younis Tirawi | يونس (@ytirawi) November 14, 2023

Το Ισραήλ κατέλαβε τις έδρες κυβέρνησης, κοινοβουλίου και αστυνομίας της Χαμάς στη Λωρίδα

Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσαν επισήμως ότι τα στρατεύματα της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και της Ταξιαρχίας Πεζικού Γκολάνι κατέλαβαν πολλά κυβερνητικά-κρατικά κτίρια της Χαμάς στις συνοικίες Σέιχ Ιτζλίν και Ριμάλ της πόλης της Γάζας.

Μεταξύ των τοποθεσιών που κατέλαβαν τα ισραηλινά στρατεύματα είναι το κοινοβούλιο της Χαμάς, το κυβερνητικό συγκρότημα κτιρίων της και το αρχηγείο της αστυνομίας.

Οι IDF σημείωσαν ότι τα στρατεύματα κατέλαβαν τη λεγόμενη “Οικία του Κυβερνήτη” στη Γάζα, η οποία στέγαζε γραφεία της Χαμάς για τη στρατιωτική της πτέρυγα και την αστυνομία, γραφεία της υπηρεσίας Πληροφοριών της Χαμάς και άλλους χώρους που χρησιμοποιήθηκαν για την προετοιμασία της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Οι IDF τόνισαν επίσης ότι κατέλαβαν το κτίριο της Σχολής Μηχανικών του πανεπιστημίου της Γάζας, το οποίο η ισλαμιστική οργάνωση “χρησιμοποιούσε ως ινστιτούτο για την παραγωγή και την ανάπτυξη όπλων” και ένα άλλο συγκρότημα της Χαμάς με βάση εκπαίδευσης, κέντρο διοίκησης, αίθουσες ανακρίσεων και κελιά κράτησης.

Εικόνες που διέρρευσαν νωρίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν Ισραηλινούς στρατιώτες μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου της Γάζας και στο αρχηγείο της στρατιωτικής αστυνομίας.

IDF announces that troops of the 7th Armored Brigade and Golani Infantry Brigade have captured several Hamas governmental buildings in the Gaza City neighborhoods of Sheikh Ijlin and Rimal.

Among the sites captured by the troops were the Hamas parliament, its government complex,… pic.twitter.com/kbhmUiS2iT

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 14, 2023

Η αστυνομία λέει ότι έχει ταυτοποιήσει 859 άμαχα θύματα από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου

Οι ισραηλινές αρχές εντόπισαν τα λείψανα 859 αμάχων που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται ακόμη.

Ο αριθμός είναι 16 περισσότεροι από την τελευταία ανακοίνωση στις 8 Νοεμβρίου, πριν από έξι ημέρες.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναθεώρησε τον αριθμό των νεκρών από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σε ισραηλινές κοινότητες και στρατιωτικές βάσεις στο νότιο Ισραήλ από περίπου 1.400 σε περίπου 1.200 άτομα.

Το Ισραήλ έχει πει ότι περίπου 1.500 τρομοκράτες πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, αφήνοντας τις αρχές με χιλιάδες πτώματα για επεξεργασία.

Ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να συνεχίσει να παρουσιάζει διακυμάνσεις για αρκετό καιρό.

Στους 11.320 ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι 11.320 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, από την έναρξη του πολέμου την 7η Οκτωβρίου.

Μεταξύ των θανάτων που έχουν καταγραφεί έως αυτή τη στιγμή βρίσκονται 4.650 παιδιά και 3.145 γυναίκες, ανέφερε η κυβέρνηση της Χαμάς. Επιπλέον, 29.200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ο υπουργός Υγείας της Χαμάς είπε, από την πλευρά του, ότι δεκάδες πτώματα είναι διασκορπισμένα στους δρόμους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζα και είναι αδύνατη η περισυλλογή τους, καθώς ο ισραηλινός στρατός στοχοθετεί τα ασθενοφόρα και τους διασώστες που επιχειρούν να τα προσεγγίσουν.

Πάνω από το 60% των νοσοκομείων στη Γάζα δεν λειτουργούν

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είπε ότι περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία της Γάζας – 22 από τα 36 – είναι πλέον “μη λειτουργικά”. 

Σε ανάρτηση στο Χ, ο ΠΟΥ είπε ότι αυτό οφείλεται σε “έλλειψη καυσίμων, ζημιές, επιθέσεις και ανασφάλεια”. Είπε ότι τα υπόλοιπα 14 νοσοκομεία έχουν “μόλις επαρκείς προμήθειες” για να συντηρήσουν χειρουργικές επεμβάσεις που σώζουν ζωές και να παρέχουν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι οι βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έθεσαν εκτός λειτουργίας τα 25 από τα 35 νοσοκομεία της περιοχής: “Έχουν επίσης καταστρέψει 94 κυβερνητικά κτίρια και 253 σχολεία”, δήλωσε ο Οσάμα Χαμντάν, ένας αξιωματούχος της Χαμάς, με έδρα τη Βηρυτό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Ομαδικός τάφος στο αλ-Σίφα

Νωρίτερα, δημοσιογράφος του BBC είχε μεταδώσει ότι μία πηγή του μέσα στο νοσοκομείο αλ-Σίφα του είπε πως ετοιμάζουν έναν ομαδικό τάφο στον οποίο θα ρίξουν περί τα 170 πτώματα.

Σχεδόν μία ώρα αργότερα, ο διευθυντής του νοσοκομείου είπε στο BBC ότι στον ομαδικό τάφο θάφτηκαν 179 πτώματα: “Αναγκαστήκαμε να τους θάψουμε σε ομαδικό τάφο”.

Ο Μοχάμαντ Αμπού Σαλμίγια προσθέτει ότι οι ασθενείς πέθαναν μετά από βλάβη την οποία υπέστη νοσοκομειακός εξοπλισμός ζωτικής σημασίας εξαιτίας διακοπής ρεύματος, το οποίο με τη σειρά του συμβαίνει λόγω της έλλειψης καυσίμου που απαιτείται για τις γεννήτριες.

Επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη της έπληξαν μια σειρά από τοποθεσίες που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, ως απάντηση στις επιθέσεις στα σύνορα σήμερα.

מטוסי קרב תקפו לפני זמן קצר מספר תשתיות טרור של ארגון חיזבאללה בשטח לבנון. כמו כן, טנק של צה”ל תקף חוליית מחבלים שניסתה לשגר טילי נ”ט משטח לבנון למרחב יפתח >> pic.twitter.com/Y0QTmMmJVo

— דובר צה״ל דניאל הגרי – Daniel Hagari (@IDFSpokesperson) November 14, 2023

Το IDF λέει ότι ένα από τα άρματα μάχης του βομβάρδισε επίσης μια ομάδα αντιαρματικών πυραύλων που προετοίμαζε επίθεση στην περιοχή Yiftah.

Σήμερα, το IDF αναφέρει ότι αντιαρματικοί πύραυλοι και όλμοι εκτοξεύτηκαν σε στρατιωτικές θέσεις κοντά στο Margaliot, στο Arab al-Aramshe και στο Yiftah, καθώς και στις κοινότητες Shomera και Mattat.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για ορισμένες από τις επιθέσεις.

Related posts

Διαδήλωση στο Γερεβάν κατά του Πασινιάν – Οι συγκεντρωμένοι ζητούν από την Αρμενία να στηρίξει το Ναγκόρνο Καραμπάχ

admin

Γερμανία: Νίκη CDU και CSU στη Βαυαρία και στην Έσση αντίστοιχα και άνοδο της AfD δίνουν τα πρώτα exit polls

admin

EE: Μειώθηκαν οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας για ασθένειες και υγειονομική περίθαλψη στην ΕΕ το 2022

admin

Πώς ερμηνεύεται το διάγγελμα Πούτιν

admin

Ρωσία: Επαναφέρει τα capital controls ο Πούτιν για να στηρίξει το ρούβλι

admin

Αζερμπαϊτζάν: Διεξάγει στρατιωτικά γυμνάσια με την Τουρκία κοντά στην Αρμενία

admin

Πούτιν: Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος θα εξοργιζόταν για τα ματωμένα παιδιά στη Γάζα, αλλά πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό

admin

Λευκός Οίκος: Δε θα είναι έκπληξη αν η Β. Κορέα κάνει πυρηνική δοκιμή

admin

Ο ισραηλινός στρατός ελέγχει αν σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς

admin