Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πράσινο για ψήφο κατά συνείδηση

Η φράση του Νίκου Ανδρουλάκη «εμείς δεν πρόκειται να «δέσουμε τα κορδόνια» της ΝΔ» έγινε αφορμή για σκληρές αντεγκλήσεις ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Χαριλάου Τρικούπη. Παρότι από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός την ερμήνευσε ως «εργαλειοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν μια προειδοποίηση για τη διπλή πλειοψηφία που επιχειρεί να δημιουργήσει για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η ΝΔ – προτρέποντας τους βουλευτές της πλειοψηφίας να βγουν από την αίθουσα.

Η αντίδραση ήταν έντονη («να μη κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια»), γιατί στην πραγματικότητα η πλειονότητα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν στρέφεται στο «όχι» ή στην αποχή. Πάγια θέση του κόμματος είναι αυτή υπέρ του πολιτικού γάμου για όλα τα ζευγάρια, ενώ για την τεκνοθεσία το βασικό κριτήριο, λένε τα κεντροαριστερά στελέχη, «είναι πάντοτε το συμφέρον του παιδιού».

Παρότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στη συνεδρίαση της κεντροαριστερής κοινοβουλευτικής ομάδας, η τηλεοπτική παρουσία Ανδρουλάκη δεν θεωρείται προειδοποίηση καταψήφισης: «έδειξε» στο «ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου, χωρίς όμως κομματική πειθαρχία. Επιτρέποντας το «κατά συνείδηση», είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν απουσίες – για παράδειγμα των δύο μουσουλμάνων βουλευτών, αλλά και κάποιων εκ των βουλευτών της περιφέρειας, οι οποίοι ωστόσο, αν επιμείνουν μέχρι τέλους στη θέση τους, θα επιλέξουν την αποχή.

Related posts

Και ποια η θέση του ΠΑΣΟΚ;

admin

Μητσοτάκης σε Τζεντιλόνι: Έχουμε καταφέρει κάτι που είναι περίπλοκο για τα περισσότερα κράτη-μέλη

admin

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν για φρεγάτες με πρόταση συμπαραγωγής

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Μάσκες: Αυτή είναι η τελική εισήγηση της κυβέρνησης – Τι προτείνει για τα ΜΜΜ

admin

RND: Οι απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας θυμίζουν τη ρητορική Πούτιν για την Ουκρανία

admin

Ερντογάν: Στέλνει κομάντος της ΜΙΤ στην Ελλάδα για να στήσουν προβοκάτσια – Αποκαλυπτικό δημοσιευμα

admin

Έφη Αχτσιόγλου: «Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται και προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών»

admin

Μητσοτάκης: Δεν θα τάξουμε έργα-μακέτες στην προεκλογική περίοδο

admin