Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν για φρεγάτες με πρόταση συμπαραγωγής

Θυμάστε το περιβόητο πρόγραμμα προμήθειας κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού που έχει «παγώσει» από το περασμένο φθινόπωρο; Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τους Γάλλους και τους Ιταλούς στο παιχνίδι της διεκδίκησης της προμήθειας έχουν μπει ξανά και οι Αμερικανοί. Οχι όμως με κορβέτες, αλλά με αμερικανικές φρεγάτες τύπου Constellation, τις οποίες χρησιμοποιεί το αμερικανικό ναυτικό. Πρόκειται για τύπο παρόμοιο με τις γαλλικές και ιταλικές FREMM, που φτιάχνονται στις ΗΠΑ από τη θυγατρική της ιταλικής Fincantieri στο Ουισκόνσιν. Οι Αμερικανοί όμως, από ό,τι ακούω, έχουν κάνει μια πολύ ελκυστική προσφορά κι όχι μόνο στο οικονομικό της σκέλος. Λέγεται ότι πρότειναν συνεργασία των Ναυπηγείων της Ελευσίνας και του Ουισκόνσιν για τη συμπαραγωγή όλων των Constellation, όχι μόνο αυτών που θα αποκτήσουμε εμείς, προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή τους. Θυμίζω, άλλωστε, ότι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν ήδη συνεργασία με την Fincantieri για γραμμή παραγωγής.

Group therapy

πριν από την έξοδο

Το κακό κλίμα ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε και στη Θεσσαλονίκη, μου έλεγε πηγή που βρέθηκε σε ευμεγέθη εκδήλωση μελών της Ομπρέλας στο δημαρχείο της πόλης, με ομιλητή τον Πάνο Λάμπρου. Η συνάντηση θύμιζε αρκετά… γκρουπ θέραπι. Με πολλή αγωνία και ακόμη περισσότερη δυσφορία για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία. Αλλά το πολιτικό συμπέρασμα που μου μετέφερε είναι ότι οι θεσσαλονικείς «ομπρελίτες» δηλώνουν έτοιμοι να αποχωρήσουν συντεταγμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ αν δοθεί από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη σήμα δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα. Και μάλιστα, στη συζήτηση έγινε σαφές ότι θα ήθελαν οι διεργασίες αυτές να γίνουν στο αμέσως προσεχές διάστημα, χωρίς να περιμένουν καν να φτάσουν στο συνέδριο. Για το οποίο, ούτως ή άλλως, δεν βλέπω και μεγάλο ενθουσιασμό και προσμονή. Ολη η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο λέει, ότι ο Φεβρουάριος είναι πολύ μακριά.

Ψηφιακό άνοιγμα

στη βάση

Την ευκαιρία της δυναμικής που αναπτύχθηκε από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και της συμμετοχής νέων επιστημόνων στο κόμμα, θέλει να κεφαλαιοποιήσει το ΠΑΣΟΚ με το κάλεσμα που έκανε για ανοιχτή διαβούλευση για την παιδεία. Αξιοποιώντας την ψηφιακή πλατφόρμα που είχε στήσει για τον σκοπό αυτόν η ομάδα των «πληροφορικάριων» της Χαριλάου Τρικούπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε ένα πλαίσιο 12 σημείων για τη δημόσια παιδεία και κάνει κάλεσμα στα μέλη του ΠΑΣΟΚ και σε όποιον άλλον ενδιαφέρεται και επιθυμεί να καταθέσουν ηλεκτρονικά τα σχόλια και τις απόψεις τους. Η κίνηση ακολουθεί και το οδοιπορικό για την παιδεία που έκανε τις προηγούμενες ημέρες στα Γιάννενα. Και θα έχει, βέβαια, συνέχεια, με κατάθεση στη διαβούλευση θέσεων για την Υγεία κι άλλες θεματικές.

Διπλή επανεμφάνιση από Καραμανλή

Ο Κώστας Καραμανλής βρέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά («Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια») που αναφέρεται στον ρόλο της Γερμανίας διαχρονικά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα – και φρόντισε εκ νέου να διαμηνύσει ότι «πλάνες και αυταπάτες στα εθνικά θέματα δεν επιτρέπονται και δεν συγχωρούνται». Αλλά τις έκανε και τις πολιτικές επαφές του. Επισκέφθηκε τον Απόστολο Τζιτζικώστα που τον ξενάγησε στο νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Παρουσία των δημοσιογράφων ο Καραμανλής αρκέστηκε μόνο στο να δώσει στον Τζιτζικώστα θερμά συγχαρητήρια για την επανεκλογή του, τα άλλα τα είπαν κατ’ ιδίαν. Δεν ήταν, ωστόσο, η μοναδική παρέμβαση του (σιωπηλού) πρώην πρωθυπουργού χθες. Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Συνεταιριστικής Ενωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ ΑΕ), τόνισε τη σημασία που έχει διαχρονικά το καπνικό προϊόν για την ελληνική οικονομία και χαιρέτισε εκδήλωση της Japan Tobacco International που δραστηριοποιείται στην Ξάνθη.

Ο Κουτσούμπας

στο χειρουργείο

Τις ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση κι επάνοδο στον αγώνα να στείλω στον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος υπεβλήθη χθες σε χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη στο Θριάσιο Νοσοκομείο στην Ελευσίνα. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είχε από καιρό, ως γνωστόν, κάποια προβλήματα στη μέση του και τον είχαμε δει να ταλαιπωρείται. Ολα όμως πήγαν καλά στο χειρουργείο και το επόμενο διάστημα θα αναρρώσει σπίτι, ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών. Εδωσε μάλιστα δημόσια τα θερμά ευχαριστήριά του σε όλο το προσωπικό της νευροχειρουργικής κλινικής και του νοσοκομείου, τους ιατρούς και τους νοσηλευτές που τον φρόντισαν.

Related posts

Υπονόμευση

admin

Δημοσκόπηση: Η κοινωνία αγωνιά, ο Κασσελάκης δεν τραβάει, η κυβέρνηση δεν ανησυχεί (ακόμη)

admin

ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ

admin

Η παρέμβαση Αδειλίνη για τα Τέμπη και το αίτημα των συγγενών

admin

Οικονόμου: Εργα 75 εκατ. ευρώ στο Τατόι

admin

Πόλεμος για «αυλικούς», τράπεζες και ψήφους – Νέα επεισόδια στη σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς

admin

Στέφανος Κασσελάκης: Όλες οι λεπτομέρειες για τον γάμο του με τον Τάιλερ

admin

ΔΥΟ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ

admin

Μητσοτάκης: Ακόμη βαρύτερη η εθνική οδύνη από την απώλεια του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη

admin