Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

Με ανοιχτές «Ομπρέλες»

Ποιες είναι οι βλέψεις των αποχωρησάντων του ΣΥΡΙΖΑ – εν αναμονή και όσων υπόλοιπων δεν αποκλείεται να τους ακολουθήσουν; Ολες οι δηλώσεις των στελεχών, από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έως τον Πάνο Λάμπρου, δείχνουν να κατανοούν ότι μια ριζοσπαστική περιχαράκωση είναι αυτοκαταστροφική. Δεν είναι τυχαίο το «παράθυρο συνεννόησης» που ανοίγει ο πρώην υπουργός ακόμα και με το ΠΑΣΟΚ. Η λέξη-κλειδί είναι, σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία με διακριτό στίγμα. Και ενδεχομένως αυτή η προσέγγιση δείξει τον δρόμο για τον σχηματισμό ενός φορέα που θα χωράει, διακριτά, όλους τους εκ ΣΥΡΙΖΑ εξέλθοντες, τώρα και μετά.

Το ΚΚΕ στο στόχαστρο

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή, πάντως, θα έχει ενδιαφέρον γιατί τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ θα ρίξουν να βέλη τους σε δύο πλευρές – και στη ΝΔ, αλλά και στο ΚΚΕ. Οι αντιδράσεις είναι ήδη έντονες, γιατί θεωρείται πως βολεύει στη συγκάλυψη των ευθυνών. Στο βάθος, υπάρχουν και οι εκροές ψηφοφόρων: και τα δύο κόμματα, σε διαφορετικό βαθμό, εξ αριστερών χάνουν κυρίως προς το ΚΚΕ.

Δύο προτάσεις

Και στην πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, ωστόσο, η πρόταση για προανακριτική επιτροπή έρχεται διπλή: μια ο ΣΥΡΙΖΑ και μια το ΠΑΣΟΚ, σε διαφορετικό πλαίσιο, με περίπου το ίδιο διακύβευμα – η κοινή πρωτοβουλία ή η στάθμιση μιας πιθανής σύγκλισης του ενός στην πρόταση του άλλου, φαίνεται πως ναυάγησε πάνω στα απόνερα της εκδήλωσης για τον Κώστα Σημίτη. Αυτή η συγκριτική διάθεση αναμένεται να συνεχιστεί, το ίδιο σφοδρή – τώρα πιο έντονα από ποτέ, εν αναμονή και των πρώτων δημοσκοπήσεων που, αν δεν δείχνουν ανατροπή των συσχετισμών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα φέρνουν το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά από ποτέ στη θέση του δεύτερου κόμματος.

Στο Πολυτεχνείο

Την Παρασκευή κλείνουν πενήντα χρόνια από το Πολυτεχνείο – και, λόγω επετείου, η πολιτική παρουσία αναμένεται πιο έντονη. Δύο ερωτήματα προκύπτουν: θα πάει ο Στέφανος Κασσελάκης στην πορεία, με το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ; Ο ίδιος χθες στο Mega είπε πως «αυτή η αντίσταση είναι η πυξίδα της πολιτικής μας», άρα μάλλον κλίνει προς το «ναι». Και με τι πανό θα κατέβουν οι αποχωρήσαντες; Μήπως θα αποκαλύπτει κάτι από την ονομασία του νέου φορέα; Με τους περισσότερους να συμφωνούν πως περισσότερα για το θέμα θα μάθουμε περίπου στις γιορτές, μάλλον λιτή θα είναι η ονομασία του μπλοκ.

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ: Αγκάθια και στοιχήματα

admin

Παύλος Μαρινάκης: Πρώτη προτεραιότητα η ενίσχυση της δημόσιας Υγείας επανέλαβε

admin

«Δεν γίνεται να δείξουμε αυτές τις δημοσκοπήσεις στον Τσίπρα»

admin

Εκλογές 2023: Εκανα σαρδάμ λέει η Χρονοπούλου για τα περί αυξήσεως των φόρων

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αρνητικός στο τεστ κοροναϊού

admin

Newsletter Gate: Αγωγή κατά της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου για πολιτική χειραγώγηση

admin

Ανδρουλάκης: Αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό τους πιλότους για την προσφορά τους στην πατρίδα

admin

Απάντηση στον Σαμαρά από την Ντόρα Μπακογιάννη για τους μετανάστες

admin

Πνοή

admin