Image default
ΚΟΣΜΟΣ

“Περιμένατε κάτι διαφορετικό;” – Κυνισμός από πηγές Κρεμλίνου για τον θάνατο του Ναβάλνι, δεν βλέπουν σοβαρό αντίκτυπο

Το πολιτικό μπλοκ του Κρεμλίνου θεωρεί τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι “πολύ αρνητικό γεγονός” για την προεκλογική εκστρατεία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα όμως, η διοίκηση δεν πιστεύει ότι θα επηρεάσει σοβαρά τα αποτελέσματα των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με τέσσερεις πηγές που βρίσκονται κοντά στου Κρεμλίνο και οποίες μίλησαν στο ανεξάρτητο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Meduza.

Δύο πηγές που μίλησαν στο Meduza για τον θάνατο του Ναβάλνι ήταν διαίτερα κυνικές, λέγοντας ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης “καταλάβαινε τι επρόκειτο να γίνει όταν επέστρεφε στη Ρωσία” και “τιμωρήθηκε επειδή εργάστηκε εναντίον της χώρας”. Παράλληλα, είναι βέβαιοι ότι ο Ναβάλνι δεν πέθανε σκόπιμα. Θεωρούν ότι ο θάνατός του οφείλεται στις κακές συνθήκες στην φυλακή που βρισκόταν: “Περίμεναν κάτι άλλο; Θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα”. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για τις συνθήκες θανάτου του Ναβάλνι, τον οποίο οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούσαν να δηλητηριάσουν εδώ και αρκετά χρόνια. Οι περισσότεροι ειδικοί που σχολιάζουν το γεγονός τονίζουν ότι αυτό που συνέβη πρέπει να θεωρηθεί ως δολοφονία για την οποία ευθύνεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δύο άλλες πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο δήλωσαν ότι “λυπούνται” για τον θάνατο του Ναβάλνι. Μία από τις πηγές πρόσθεσε ότι θεωρούσε τον πολιτικό “καταδικασμένο άνθρωπο – δεν μπορεί κανείς να επιβιώσει σε τέτοιες συνθήκες”. Παράλληλα, και οι δύο πηγές σημείωσαν ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, η απόφαση για τις συνθήκες κράτησης για κρατούμενους τέτοιου επιπέδου λαμβάνεται από την ανώτατη ηγεσία της χώρας. Στις 14 Φεβρουαρίου, ο Ναβάλνι τοποθετήθηκε για 27η φορά σε κελί απομόνωσης. Η σοβαρή φυσική του κατάσταση αναφέρθηκε επανειλημμένα από τους συνεργάτες του και τους γιατρούς, οι οποίοι δήλωναν ρητά ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο.

Οι πηγές δηλώνουν βέβαιες ότι η είδηση του θανάτου του Ναβάλνι θα έχει “εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο” στη Δύση: “Ειδικά στο φόντο των προσπαθειών του Πούτιν να εξηγήσει την άποψη των ρωσικών αρχών για τον πόλεμο μέσω μιας συνέντευξης με τον Τάκερ Κάρλσον”.

“Ο πρόεδρος (Πούτιν) θα αποκαλείται και πάλι αιμοσταγής δικτάτορας και δολοφόνος”, δήλωσε μία από τις πηγές. Σύμφωνα με άλλη πηγή, ο θάνατος του Ναβάλνι μπορεί επίσης να επηρεάσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας – η συζήτηση με όρους που θα θέλει να θέσει ο Πούτιν υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να γίνει μη αποδεκτή για τη Δύση. “Είναι αδύνατο να επιτευχθεί συμφωνία μετά από αυτό”, λέει μία από τις πηγές του Meduza.

Ταυτόχρονα, οι πηγές είναι βέβαιες ότι στο εσωτερικό της Ρωσίας ο θάνατος του Ναβάλνι “θα συζητηθεί για λίγες ημέρες και στη συνέχεια θα ξεχαστεί”, καθώς πολλοί από τους υποστηρικτές του Ναβάλνι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Για τα υπόλοιπα θα παίξει τον ρόλο της η προπαγάνδα.

Ένας δημοσιογράφος από φιλοκυβερνητικό ρωσικό μέσο ενημέρωσης δήλωσε στο Meduza ότι έχει ήδη λάβει οδηγίες σχετικά με το πώς ακριβώς θα καλυφθεί το ζήτημα του θανάτου του Ναβάλνι. Τα δημοσιεύματα θα πρέπει να μιλούν για τον πολιτικό ως ένα πρόσωπο που είναι “φυλακισμένος βάσει ποινικού άρθρου, ως ένας εξτρεμιστής”, ενώ η δηλητηρίασή του δεν θα πρέπει να αναφέρεται με κανέναν τρόπο.

Μία πηγή που συνεργάζεται με το Κρεμλίνο είναι βέβαιη ότι η ρωσική κυβέρνηση προετοιμάστηκε εκ των προτέρων για “ένα τέτοιο σενάριο” και αποφάσισε εκ των προτέρων πώς θα “διαχειριστεί τον θάνατο του Ναβάλνι”: “Στη φυλακή όλα είναι πιθανά… Ειδικά όταν είναι προφανές ότι τα μεγάλα αφεντικά δεν επρόκειτο να άφηναν τον Ναβάλνι να φύγει”. Η ίδια πηγή περιμένει από τους Ρώσους προπαγανδιστές να προσφέρουν στο κοινό, ως συνήθως, πολλές αφηγήσεις ταυτόχρονα όπως το “ο εξτρεμιστής αντιπολιτευόμενος είχε θρόμβο και ο θάνατός του προβάλλεται στη Δύση για να βλάψουν τον Πούτιν και να τον κατηγορήσουν” (το προπαγανδιστικό τηλεοπτικό κανάλι RT μετέδωσε ότι αυτή ήταν η αιτία θανάτου) ή μια άλλη αφήγηση λέει ήδη: “Ας φτάσουμε κατευθείαν στο ερώτημα ποιος ωφελείται από τον θάνατο του Ναβάλνι. Εφόσον δεν είναι ευνοϊκό για εμάς, είναι ευνοϊκό για τη Δύση, η οποία εξουδετέρωσε τον παράγοντά της. Μια ιερή θυσία”.

Σε γενικές γραμμές, οι πηγές του Meduza δεν αναμένουν μαζικές διαδηλώσεις ή άλλες σοβαρές συνέπειες λόγω του θανάτου του Ναβάλνι (εξάλλου, οποιεσδήποτε διαδηλώσεις στους δρόμους είναι ουσιαστικά απαγορευμένες στη Ρωσία).

Related posts

ΗΠΑ: Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ΝτεΣάντις δέχθηκε επικρίσεις για “ομοφοβικό” βίντεο

admin

Τουλάχιστον 38 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων 12 παιδιών, από ρωσική πυραυλική επίθεση

admin

Βρετανία: Ψηφίσθηκε ο νόμος περί μετανάστευσης και ασύλου – Καταγγέλλεται από τον ΟΗΕ

admin

Γιατί ο Πούτιν συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη για το Νταγκεστάν

admin

ΟΗΕ: Περισσότερα από 1.300 κτίρια έχουν καταστραφεί εντελώς στη Γάζα

admin

Φ. Λέιν (ΕΚΤ): Ασαφής ο αντίκτυπος των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα στον πληθωρισμό

admin

Νάγκελ (Bundesbank): Συστημική αποτυχία η έλλειψη τραπεζικής ένωσης

admin

Μήνυμα Νορβηγίας προς Τουρκία: Δεν υπάρχει λόγος να καθυστερεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Σημείο καμπής στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς η δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι στη Βηρυτό

admin