Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ο Πούτιν συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη για το Νταγκεστάν

Του Κώστα Ράπτη

Εξαίφνης, η νέα μεσανατολική ανάφλεξη αναδείχθηκε σε εσωτερικό πρόβλημα της Ρωσίας. Πρόβλημα εσωτερικής συνοχής και διατήρησης της τάξης, όπως το αντιμετωπίζει η ίδια η ρωσική ηγεσία.

Αυτό αποκαλύπτουν οι αντιδράσεις του Κρεμλίνου στο επεισόδιο της Κυριακής στην Μαχατσκαλά, πρωτεύουσα της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Νταγκεστάν στον ρωσικό βόρειο Καύκασο, όπου περίπου 20 άτομα τραυματίσθηκαν, ανάμεσά τους και 9 αστυνομικοί, πραγματοποιήθηκαν 60 προσαγωγές, μετά την εισβολή στο αεροδρόμιο μεγάλου πλήθους διαδικτυακά οργανωμένου, το οποίο με εκδικητική διάθεση αναζητούσε “Εβραίους” σε πτήση που πραγματοποιούσε ενδιάμεσο σταθμό από το Τελ Αβίβ στη Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι “προφανώς” η αναταραχή στη Μαχατσκαλά οφειλόταν “εν πολλοίς σε εξωτερική ανάμιξη”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι “είναι πολύ εύκολο για όσους επιθυμούν το κακό μας να χρησιμοποιήσουν αυτές τις εικόνες για να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, να ερεθίσουν και να εξοργίσουν τον κόσμο”.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται από χθες σε συνεχή επαφή με τον κυβερνήτη του Νταγκεστάν, Σεργκέι Μελίκοφ, την Εθνοφρουρά (Rosgvardia) και τις μυστικές υπηρεσίες (FSB), πρόκειται να συγκαλέσει το απόγευμα της Δευτέρας έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν, της προέδρου του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Άνω Βουλής) Βαλεντίνα Ματβιένκο, του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (και πρώην προέδρου της χώρας) Ντμίτρι Μεντβέντεφ, του αρχηγού της Εθνοφρουράς Βίκτορ Ζολότοφ και του επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής (η οποία κύρια αποστολή της έχει την καταπολέμηση της διαφθοράς) Αλεκσάντρ Μπαστρίκιν. Κατά τον Πεσκόφ, αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσουν οι “προσπάθειες της Δύσης να χρησιμοποιήσει τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή προκειμένου να διχάσει την ρωσική κοινωνία”. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην κατοικία του Πούτιν στο Νόβο Αγκαριόβο, στα περίχωρα της Μόσχας.

Και μόνο η σύνθεση αυτής της συνάντησης, υπό τους τρεις πρώτους της πολιτειακής ιεραρχίας, αποπνέει αίσθηση μείζονος κρίσης. Αλλά τι δικαιολογεί τις κατηγορίες ότι όσα συνέβησαν στη Μαχατσκαλά ήσαν έξωθεν υποκινούμενα;

Σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στο ρωσικό διαδίκτυο, η συρροή του όχλου στο αεροδρόμιο της Μαχατσκαλά προκλήθηκε από μηνύματα, τα οποία συντονίσθηκαν κυρίως από το κανάλι του Telegram “Morning Dagestan”, με υπεύθυνο τον 48χρονο πολιτικό Ιλιά Πονομαριόφ, ο οποίος υπήρξε βουλευτής Νοβοσιμπίρσκ στη ρωσική Δούμα με το κόμμα “Δίκαιη Ρωσία” την περίoδο 2007-2016 (μοναδικό μέλος του σώματος που καταψήφισε την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014) και από το 2019, μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για κατάχρηση, έχει εγκατασταθεί και πολιτογραφηθεί στην Ουκρανία, συνηγορώντας υπέρ πράξεων σαμποτάζ και ανατροπής του καθεστώτος στη Μόσχα.

Για τη Ρωσία, τα επεισόδια στο αεροδρόμιο της Μαχατσκαλά συνιστούν βλάβη της εικόνας της και δυσκολεύουν τον μεσολαβητικό ρόλο που αυτή φιλοδοξεί να παίξει στην κρίση της Γάζας. Οι αντισημιτικές ταραχές, όπως έσπευσαν να τις καταγγείλουν ΗΠΑ και Ισραήλ, εμφανίζουν την χώρα του Πούτιν σαν να βρίσκεται ακόμη στην εποχή των πογκρόμ των αρχών του 20ού αιώνα κατά των Εβραίων, ενώ οι επαφές που μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε αντιπροσωπεία της Χαμάς και του Ιράν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χρωματίζονται αναδρομικά υπό διαφορετικό φως.

Όμως το κύριο πρόβλημα είναι το εσωτερικό. Το Νταγκεστάν των 3 εκατομμυρίων κατοίκων και των 30 διαφορετικών εθνοτικών ομάδων είναι το πιο ευαίσθητο από τα “ομοσπονδιακά υποκείμενα” της Ρωσίας. Σε αντίθεση δε με την γειτονική Τσετσενία, η οποία πλέον τελεί υπό την σιδηρά χείρα του Ραμζάν Καντίροφ, αποτελεί πάντοτε αντικείμενο φόβων αποσταθεροποίησης. Άλλωστε ο δεύτερος τσετσενικός πόλεμος του 1999, ο οποίος έχει χαρακτηριστικά περισσότερο τζιχαντιστικά παρά εθνικοαπελευθερωτικά, κατεξοχήν επεκτάθηκε προς το Νταγκεστάν. Το να εμφανίζεται η κεντρική εξουσία (ή ο προερχόμενος από την Εθνοφρουρά κυβερνήτης Μελίκοφ) να χάνουν, και μάλιστα με ουκρανικό δάκτυλο, τον έλεγχο της περιοχής, είναι μια εικόνα η οποία δικαιολογεί τον συναγερμό στο Νόβο Αγκαριόβο.

Διαβάστε ακόμα: 

Related posts

Τι δήλωσαν Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου αφού ψήφισαν

admin

Κίεβο: Η Ρωσία προσπαθεί να ανακαταλάβει εδάφη γύρω το Μπαχμούτ αλλά απωθείται

admin

Ο επικεφαλής της UNIFIL φοβάται ότι θα ενταθούν οι μάχες στον νότιο Λίβανο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ

admin

Ισραήλ: Για “αδύναμη” επίθεση κάνει λόγο ο ακροδεξιός υπουργός Μπεν Γκβιρ

admin

Ουκρανός φιλορώσος πρώην βουλευτής δολοφονήθηκε στη Μόσχα από την SBU

admin

Αργεντινή: Νέα μείωση-έκπληξη των επιτοκίων από το 60% στο 50% από την κεντρική τράπεζα

admin

Έκανε ο Ερντογάν συμφωνία με τον Μπάιντεν για βοήθεια 11 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ;

admin

Ιράν – αεροπορικό πλήγμα στη Συρία: Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ και απειλεί με αντίποινα

admin

Ισραηλινός στρατός: Αυτοί είναι οι 10 διοικητές της Χαμάς που έχουν εξουδετερωθεί

admin