Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Χτίζει πυλώνα στην Αυτοδιοίκηση

Ακόμα και τις πιο δύσκολες εποχές για το ΠΑΣΟΚ, ένας από τους πυλώνες που κράτησε όρθια την παράταξη ήταν οι ισχυροί δεσμοί που είχε με την Αυτοδιοίκηση. Κι αυτοί όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν στις τελευταίες εκλογές, αλλά αποτελούν και έναν σταθερό δίαυλο επικοινωνίας με την κοινωνία και με την ευρύτερη προοδευτική βάση στην οποία θέλει να απευθυνθεί το ερχόμενο διάστημα η Χαριλάου Τρικούπη.

Σ’ αυτή τη βάση, διοργανώνεται την προσεχή Δευτέρα ημερίδα αφιερωμένη στην Αυτοδιοίκηση – αθώς στο ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν τη σημασία της στο δικό του κοινωνικό αποτύπωμα και επιδιώκουν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την επαφή που υπάρχει και να υπάρξει συζήτηση για πολιτικές που αφορούν την πράσινη ενέργεια, την αξιοποίηση των ψηφιακών χαρακτηριστικών που μπορούν να αναβαθμίσουν τις συνθήκες διαβίωσης και τα μοντέλα πολιτικής προστασίας που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, που ήδη βιώνουν οι λαοί της Μεσογείου.

Παράλληλα, οι εκλογές στην ΚΕΔΕ που έρχονται σύντομα θα είναι μια πρώτη ευκαιρία για την καταμέτρηση των «πράσινων» δυνάμεων – και παρότι οι αριθμοί είναι με το μέρος όσων έλαβαν νεοδημοκρατική στήριξη, το αποτέλεσμα αλλά και η πιθανή αυτοδιοικητική συσπείρωση της αντιπολίτευσης έχει τη δική της σημασία. Οι τελικές προτάσεις για το ποιος θα εκπροσωπήσει τους κεντροαριστερούς δημάρχους με αναφορά στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ληφθεί.

Ο ρόλος του Χάρη Δούκα

Ο Χάρης Δούκας, ο νέος δήμαρχος Αθηναίων που εξελέγη με πασοκική (και όχι μόνο) στήριξη, θεωρείται πάντως ένα από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να εκφράσουν τις πασοκικές και τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις στην ΚΕΔΕ – καθώς η επικράτησή του απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη θεωρήθηκε συμβολικό μήνυμα απέναντι στη ΝΔ και αίτημα για μια πιο «σύγχρονη «πράσινη» πολιτική» στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση.

Εκείνος, αλλά και άλλοι δήμαρχοι που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές με αναφορές στην Κεντροαριστερά, αναμένεται να συμμετάσχουν στην ημερίδα της Δευτέρας, που έχει την σημασία της και για τις επερχόμενες αρχαιρεσίες για την εκπροσώπηση των δημοτικών Αρχών – μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μώραλης (Πειραιάς), ο Παναγιώτης Σημανδηράκης (Χανιά), ο Σίμος Δανιηλίδης (Νεάπολη – Συκεές), ο Γιώργος Μαρινάκης (Ρέθυμνο), ο Ανδρέας Ευθυμίου (Μοσχάτο – Ταύρος) και ο Ζαχαρίας Δοξαστάκης (Χερσόνησος). Στην ίδια ημερίδα θα βρίσκονται και οι δύο περιφερειάρχες που εξελέγησαν με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ: ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη και ο Δημήτρης Κουρέτας στη Θεσσαλία. Τα πάνελ θα αφορούν την πολιτική προστασία, την ανθεκτικότητα,  τις σύγχρονες πράσινες πόλεις, τους θεσμούς και τη διαφάνεια, ενώ θα υπάρξει και ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το ινστιτούτο «In Social»

Ο διοργανωτής, κάτω από τον οποίο λαμβάνει χώρα η ημερίδα, είναι το ινστιτούτο «In Social» υπό τον πρώην υπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη, ο οποίος θα ανοίξει και τις εργασίες. Το ινστιτούτο, στο μοτίβο που ακολουθούσε τα προηγούμενα χρόνια το ΙΣΤΑΜΕ, αναμένεται να βγει μπροστά το ερχόμενο διάστημα, με παρεμβάσεις και παραγωγή πολιτικής με προοδευτικό πρόσημο – αυτό είχε αναλάβει την κατάρτιση και την επεξεργασία του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, θέσεις στις οποίες επιμένει η Χαριλάου Τρικούπη και τώρα.

Οι παρουσιάσεις κάποιων βασικών εξ αυτών έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, με το ιδιωτικό χρέος, τα κόκκινα δάνεια, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον να στέλνει πασοκικά κλιμάκια στην Κρήτη και στον Εβρο. Μια ακόμα στάση, για αυτοψία στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία, ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή, με παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Related posts

ΟΗΕ: Πώς δικαιολογεί η Ελλάδα την απουσία από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική εκεχειρία

admin

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Οι χώρες της Μεσογείου να αντιδράσουν συντονισμένα κατά της κλιματικής κρίσης

admin

Κύπρος: Διεθνής καταδίκη της επίθεσης Τουρκοκύπριων κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ – Η αυστηρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός για τη σύγκρουση Κασσελάκη – Πολάκη – Τα Κείμενα Θέσεων για το συνέδριο ψηφίζει η ΚΕ

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Βέρτιγκο στον ΣΥΡΙΖΑ για τα ομόφυλα ζευγάρια

admin

Προκλητικός ο Ερντογάν: Να σταματήσει η Ελλάδα τους εξοπλισμούς

admin

Βουλή: Τι περιείχε η χάρτινη τσάντα που δόθηκε στους βουλευτές

admin

Σημαντικές αλλαγές στην πιστοποίηση αναπηρίας προωθεί η κυβέρνηση

admin