Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέντε άξονες για την πρόληψη και διαχείριση των φυσικών καταστροφών

Με ατζέντα περιβάλλοντος και επίθεση στον ελλιπή σχεδιασμό που έκανε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Αλεξανδρούπολη έβαλε στη δημόσια συζήτηση τις «πράσινες» προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ –στόχος, υπό μια έννοια, ήταν και το εκσυγχρονιστικό προφίλ της κυβέρνησης, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο απευθύνεται και στο ενδιάμεσο ακροατήριο μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και το οποίο θέλει να προσεγγίσει το ΠΑΣΟΚ.

Τέτοιου είδους ήταν η παρέμβαση Ανδρουλάκη στη συζήτηση: «Θέλουμε ως πολιτικό σύστημα να περιφρουρήσουμε την κοινωνία; Να διαπαιδαγωγήσουμε την κοινωνία; Να εκσυγχρονιστεί το κράτος; Ή θα ακούμε συνεχώς και με τρόπο περιφρονητικό προς τη νοημοσύνη όλων ότι «έτυχε μια στραβή στη βάρδια μου»;», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ειδικά η καταστροφή στον Εβρο είναι αποτέλεσμα ανεπιτυχούς στρατηγικής και ενός αναποτελεσματικού σχεδίου: «Ολα αντιμετωπίζονται με ερασιτεχνισμό και με προχειρότητα. Εφεραν από τις Βρυξέλλες τον αρμόδιο για τέτοια θέματα επίτροπο προκειμένου να φτιάξει το αυτόνομο υπουργείο και ο επόμενος υπουργός της ΝΔ αποκαλύπτει ότι το υπουργείο είναι ένα άδειο κέλυφος. Ποιος φταίει; Πέντε χρόνια είστε κυβέρνηση», σχολίασε, θυμίζοντας τι συνέβη στην Ηλεία το 2007.

Στο πλαίσιο της παραγωγής πολιτικής που ξεκίνησε η Χαριλάου Τρικούπη την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του κόμματος παρουσίασε και τους πέντε άξονες για την πρόληψη και διαχείριση των φυσικών καταστροφών, με πέντε άξονες να σκιαγραφούν ένα «εθνικό σχέδιο δράσης» για την ανθεκτικότητα του περιβάλλοντος – το ζήτημα «περιβάλλον» βάζει στη δημόσια σφαίρα και πολιτικό στίγμα, ενώ σηματοδοτεί το «άνοιγμα» του ΠΑΣΟΚ και στον χώρο της πολιτικής οικολογίας, που ξεκίνησε ήδη από τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον συμβολικό πολιτικά δήμο της Αθήνας.

Ο Ανδρουλάκης επέμενεινε στην αύξηση των κονδυλίων (ώστε από την αναλογία 20%-80% που είναι σήμερα για πρόληψη και καταστολή, να πλησιάσει το 50%-50% χωρίς μείωση της καταστολής), σε ένα νέο μοντέλο Δασικής Υπηρεσίας, με ουσιαστική ενίσχυση σε πόρους και προσωπικό, στην ανάγκη συνεργειών μεταξύ των συναρμόδιων φορέων διαχείρισης φυσικού και αγροτικού τοπίου, στη βάση ενός αποτελεσματικού κυβερνητικού συστήματος, τη σύσταση φορέα παρακολούθησης και υποστήριξης της αποκατάστασης και ανάκαμψης του κοινωνικο-οικονομικού περιβάλλοντος, καθώς και τη δημιουργία ενός Συστήματος Διαχείρισης και Ανθεκτικότητας Δασικών Οικοσυστημάτων. Στο τελευταίο, μέσω ενός ενιαία διαχειριζόμενου ταμείου θα υποστηρίζεται η έρευνα, η πρόληψη, η καταστολή και η αποκατάσταση, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Related posts

Επιχείρηση συσπείρωσης απέναντι στη χαλαρή ψήφο

admin

Μητσοτάκης σε Σολτς: Η Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

admin

Δένδιας: Η Ελλάδα δεν έχει κρυφή ατζέντα για τη Βόρεια Μακεδονία

admin

«Ή θα τους φας ή θα σε φάνε» – Η ανάρτηση Βελόπουλου που «κατέβηκε» σε λίγα λεπτά

admin

Τα αποκαλυπτήρια της ομάδας των 11 – Διαβούλευση λίγο πριν την ανακοίνωση ονόματος και επικεφαλή της ΚΟ

admin

Η μήνυση και αγωγή της Μαρέβας και η ασυλία της Ακρίτα

admin

Ψήφος εμπιστοσύνης μέσω προϋπολογισμού

admin

Ηχηρό μήνυμα Μενέντεζ στην Τουρκία με νέο «όχι» στα F-16: «Οι εισβολές στον ελληνικό εναέριο χώρο πρέπει να σταματήσουν»

admin

Αποστολή διεθνών ισορροπιών στο Πεκίνο με ατζέντα επενδύσεων

admin