Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος εμπιστοσύνης μέσω προϋπολογισμού

Η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2024 («ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον» τη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης) συμπίπτει με μια νέα πραγματικότητα στόχων και προκλήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.  Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 158 «ναι» έναντι 142 «όχι», με τις αμυντικές δαπάνες να συγκεντρώνουν αυξημένη πλειοψηφία με 249 «ναι» έναντι 51 «όχι» (από ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας), όπως και τα έξοδα για την Προεδρία της Δημοκρατίας που ψηφίστηκαν από 239 βουλευτές έναντι 61 «όχι».

Οι δύο αναγνώσεις της πραγματικότητας αυτής, όπως καταγράφηκαν στην πενθήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, αποτυπώνουν το πολιτικό περιβάλλον που υπάρχει έξι μήνες μετά τις διπλές εκλογές και χαρακτηρίζεται, από την μια, από την κοινοβουλευτική κυριαρχία Μητσοτάκη αλλά με τα «σύννεφα» ήδη να συσσωρεύονται, όπως κατέδειξε η παρέμβαση Σαμαρά με αφορμή την τροπολογία για τους παράτυπους μετανάστες που «αιωρείτο» στην αίθουσα της Ολομέλειας έχοντας πυροδοτήσει έντονη συζήτηση στο εσωτερικό της γαλάζιας ΚΟ, και από την άλλη, από τον κατακερματισμό και τις αντιθέσεις στο αντιπολιτευτικό «σύμπαν», με έμφαση στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δοκιμάζεται οριακά από τα διαλυτικά φαινόμενα και τις διασπάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη Νέα Αριστερά που αναζητεί με αμηχανία τον βηματισμό της στον ρόλο του «αντίπαλου δέους».

Στο ρευστό αυτό πολιτικό τοπίο, το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί να καταλάβει το «χαμένο έδαφος» που δημιουργεί ο αποδυναμωμένος ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ επιχειρεί να καρπωθεί την απογοήτευση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βαθμολογίες των αρχηγών

Οι πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν για άλλη μία φορά «εξετάσεις» στη «μάχη» του προϋπολογισμού, χωρίς να συγκεντρώνουν πάντως… υψηλή βαθμολογία. Μια «μάχη» η οποία δεν διακρίθηκε για το έντονο πολιτικό ενδιαφέρον της – απόρροια του ιδιότυπου κλίματος που επικρατεί –, με τον Πρωθυπουργό να εμφανίζεται πολύ αισιόδοξος κάνοντας λόγο για «τομή στον ιστορικό χρόνο» λόγω της επίτευξης της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας ύστερα από 14 χρόνια.

«Για κάποιους μπορεί να μη λέει τίποτα, αλλά στην ουσία τα λέει όλα διότι στέλνει το μήνυμα ότι τελείωσε οριστικά η εποχή της εθνικής αναξιοπιστίας». Κατηγόρησε, δε, την αντιπολίτευση για καταστροφολογία, με τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Κωστή Χατζηδάκη να διαμηνύει, αναφορικά με το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης στάθηκαν αρνητικά στους στόχους του προϋπολογισμού – με εξαίρεση τα κονδύλια για την άμυνα από τον ΣΥΡΙΖΑ, κίνηση που χαιρέτισε ο Μητσοτάκης καλώντας «να εξηγήσουν γιατί άλλαξαν στάση…» .

Related posts

ΩΡΑ ΠΑΣΟΚ

admin

Θεοφάνους για Κυπριακό: Κλείνω τα αυτιά μου όταν ακούω βροντές και πυροτεχνήματα

admin

Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας λέει ο Π. Μαρινάκης – «Η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω σε εποχές αβεβαιότητας»

admin

Αθήνα σε Ερντογάν για μετανάστες: «Η Τουρκία προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της»

admin

Σκληρό τουρκικό λόμπινγκ στη Γερμανία για τα Eurofighter

admin

«Έπεσαν» και οι τελευταίες υπογραφές για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα

admin

Οι λαϊκές γειτονιές το κλειδί των προεκλογικών εκστρατειών

admin

Μητσοτάκης: «Το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης θα καθορίσει το αποτέλεσμα

admin

Δάφνη: Θύμα κλοπής έπεσε 42χρονος ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού

admin