Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μπελέρης μεταξύ Αθήνας, Τιράνων και Βερολίνου

Πριν από ενάμιση μήνα, στις 17 Οκτωβρίου, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς επισκέφθηκε τα Τίρανα για τη σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Η άφιξή του έμεινε στα τηλεοπτικά χρονικά. Ο Σολτς βυθισμένος στις σκέψεις του, με τη δερμάτινη τσάντα στο χέρι και το βλέμμα καρφωμένο στο έδαφος, δεν στρίβει στη γωνία που κάνει το κόκκινο χαλί, συνεχίζει ακάθεκτος περνώντας τη διαχωριστική κορδέλα και μόνον όταν ακούει κάποιον της συνοδείας να λέει, «Οο… νο, νο, νο!», γυρίζει το βλέμμα, συνειδητοποιεί ότι είναι σε λάθος δρόμο και με ένα μορφασμό μεταξύ χαμόγελου και απορίας επιστρέφει στον κόκκινο διάδρομο, στο τέλος του οποίου τον περιμένει ο οικοδεσπότης, πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα. «Συμβαίνουν αυτά», του λέει ο Ράμα δείχνοντας κατανόηση για τις σκοτούρες που απασχολούν τον γερμανό καγκελάριο.

Μία από αυτές τις «σκοτούρες» είναι και η διεύρυνση της ΕΕ με τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία δεν προχωρά με την ταχύτητα που θα επιθυμούσε ο καγκελάριος της Γερμανίας. Το θέμα απασχόλησε και την ελληνογερμανική συνάντηση στην καγκελαρία με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο στις 14 Νοεμβρίου. «Συζητήσαμε φυσικά και για τα Βαλκάνια και τη διεύρυνση της ΕΕ, για την πορεία των υποψήφιων χωρών», είπε ο έλληνας Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου με τον Ολαφ Σολτς, «ο γερμανός καγκελάριος παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια, πρόσθεσε. Ο Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών. Υπογράμμισε όμως ότι αυτή «εξαρτάται από τις επιδόσεις των ίδιων των υποψηφίων χωρών. Και αυτό αφορά και τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου».

Η αποστροφή αυτή ήταν έμμεση αναφορά στην υπόθεση Μπελέρη, του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, ο οποίος παραμένει κρατούμενος στις αλβανικές φυλακές με την κατηγορία της παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας. Οπως πληροφορούνται «ΤΑ ΝΕΑ», το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα στη συνάντηση του Βερολίνου, ετέθη ακροθιγώς στη διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών. Η καγκελαρία του Βερολίνου παρακολουθεί με ενδιαφέρον την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και των άλλων χωρών της περιοχής, η προκάτοχος του Σολτς, πρώην καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε πρωτοστατήσει στη σύναψη της «Συμφωνίας των Πρεσπών», με την οποία άνοιξε – τουλάχιστον σε σχέση με την Ελλάδα – ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ.

Τι απάντησαν στα «ΝΕΑ». Ειδικά για την Αλβανία, η καγκελαρία και η γερμανική κυβέρνηση εκτιμούν ότι είναι η χώρα με τα περισσότερα βήματα προς την ένταξη στην ΕΕ και δεν πρέπει να ανακοπεί αυτή η πορεία εξαιτίας μίας «διμεροποίησης» διαφορών με την Ελλάδα για την υπόθεση Μπελέρη. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στα «ΝΕΑ» με μία διαπίστωση, ένα πλαίσιο και μία προειδοποίηση: «Για την περίπτωση του υποψηφίου για το αξίωμα του δημάρχου στη Χειμάρρα, Φρέντι Μπελέρη, διεξάγονται το διάστημα αυτό έρευνες των αλβανικών αρχών. Πρέπει να αναμείνουμε την τρέχουσα διαδικασία στην Αλβανία», αναφέρει η απάντηση του γερμανικού υπουργείου. «Καθοριστικό για την ενταξιακή διαδικασία και την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ είναι αποκλειστικά η ικανοποίηση των κριτηρίων ένταξης, συμπεριλαμβανομένου και του κεκτημένου της ΕΕ», σημειώνεται στην απάντηση, που καταλήγει: «Είναι σημαντικό, αυτό να αποτελεί και το σημείο αναφοράς για όλα τα κράτη-μέλη στις αποφάσεις τους για μεμονωμένα βήματα στη διαδικασία ένταξης. Η διμεροποίηση της ενταξιακής διαδικασίας δεν είναι αποδεκτή».

Βασική επιδίωξη της γερμανικής κυβέρνησης είναι να αποτρέψει την ανακοπή της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, εξαιτίας διενέξεων με ήδη χώρα-μέλος της ΕΕ, πέραν της ικανοποίησης καθ΄ εαυτών των κριτηρίων ένταξης. Μία περίπτωση «διμεροποίησης» είναι η επίκαιρη διένεξη της Βουλγαρίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα ήθελε να καταλήξει η υπόθεση Μπελέρη σε «διμεροποίηση» και της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας, εάν η Αθήνα αποφασίσει να λάβει διμερώς συγκεκριμένα μέτρα κατά των Τιράνων. Για τον λόγο αυτόν, στην υπόθεση Μπελέρη το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών οχυρώνεται στη θέση ότι δεν είναι αποδεκτή η «διμεροποίηση της ενταξιακής διαδικασίας».

Ωστόσο, ο λογαριασμός γίνεται χωρίς τον ξενοδόχο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι ήδη χώρες-μέλη της ΕΕ. Διότι το ευρωπαϊκό «κεκτημένο» αφορά και την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, φυσικά και της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Related posts

Mητσοτάκης για Ελαιώνα: Η διπλή ανάπλαση θα αναβαθμίσει το κέντρο της πρωτεύουσας

admin

Προετοιμασίες για αντεπίθεση από το Ζάππειο

admin

Το συνέδριο και το μεγάλο ερώτημα

admin

Νάσος Ηλιόπουλος σε «6+6»: «Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο, πρέπει να φύγουμε από αυτόν τον βούρκο»

admin

Μητσοτάκης για Data Center της Lamda Hellix: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής επανάστασης

admin

Η πρώτη γυναίκα γραμματέας στη ΝΔ

admin

Υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης

admin

Τι ζητάει ο Ερντογάν από το Κάιρο και τι περιμένει η Αθήνα

admin

Επιστολή Μπάιντεν δίνει το πράσινο φως για τα F16 στην Τουρκία

admin