Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός καταδικάζει τις “απειλές κατά της δημοκρατίας” στη Γουατεμάλα

Ο Ισπανός πρωθυπουργός καταδίκασε το Σάββατο τις ενέργειες των εισαγγελέων της Γουατεμάλας ως “απειλές για τη δημοκρατία”, αφού αμφισβήτησαν την εκλογική νίκη του εκλεγμένου προέδρου της χώρας Μπερνάρντο Αρεβάλο.

“Θέλω να εκφράσω την πλέον κατηγορηματική μου αντίθεση στις ενέργειες του δημόσιου υπουργείου της Γουατεμάλας που απειλούν τη δημοκρατία και τη βούληση των πολιτών που εκφράστηκε στις κάλπες. Η δημοκρατία πρέπει να κυριαρχήσει”, έγραψε ο Πέδρο Σάντσεθ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο Αρεβάλο απέρριψε την Παρασκευή έναν νομικό ελιγμό των εισαγγελέων για την ακύρωση του εκλογικού του θριάμβου, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια “διεστραμμένη” και “απόπειρα πραξικοπήματος”.

Από τότε που ο σταυροφόρος κατά της διαφθοράς Αρεβάλο τα πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν στον πρώτο γύρο των εκλογών του Ιουνίου και προκρίθηκε στον κρίσιμο επαναληπτικό γύρο του Αυγούστου, ο ίδιος και το κεντροαριστερό κόμμα του Seed Movement έχουν αντιμετωπίσει μια σειρά ελέγχων από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, το οποίο ισχυρίζεται ότι υπήρξαν παρατυπίες στην εγγραφή του κόμματος πριν από αρκετά χρόνια.

Η Ισπανία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ του μπλοκ και της Λατινικής Αμερικής.

Η Ισπανία εξακολουθούσε να ελπίζει να συνάψει εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του εμπορικού μπλοκ Mercosur της Νότιας Αμερικής μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε πηγή του ισπανικού υπουργείου Οικονομίας στις 4 Δεκεμβρίου.

Η ΕΕ και το μπλοκ Mercosur της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Παραγουάης και της Ουρουγουάης διαπραγματεύονται μια συμφωνία εδώ και σχεδόν 25 χρόνια.

Οι Ισπανοί επενδυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στη Λατινική Αμερική, ιδίως η Telefonica, η οποία έχει εμπορικούς δεσμούς με την ήπειρο τα τελευταία 30 χρόνια.

Related posts

Η Σουηδία θα υπογράψει Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ

admin

Λίστα με ονόματα 7.028 νεκρών από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών δημοσίευσε το υπ. Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας

admin

Η σοκολάτα θα γίνει ακόμη πιο ακριβή καθώς οι τιμές του κακάο εκτοξεύονται

admin

Aldi: Σχεδιάζει επενδύσεις 1,4 δισ. στερλινών έως το τέλος του 2024

admin

Όριο χρέους των ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία Μπάιντεν – Μακάρθι

admin

Σουδάν: Είκοσι άμαχοι σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή στο Χαρτούμ

admin

Ουκρανία: Υποχώρησε ο στρατός από την Αβντιίβκα

admin

Συνομιλίες Ιράκ – ΗΠΑ για το μέλλον του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού

admin

Ρωσία: Ως τις 30 Ιανουαρίου παρατάθηκε η κράτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου Γκέρσκοβιτς

admin