Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ καλεί τις χώρες του πλανήτη να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στους συμμετέχοντες στις συζητήσεις της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε όλα τα περιφερειακά θέματα, όμως έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό. 

Από τη μία πλευρά ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν ‘χει βλέψεις στο έδαφος καμίας χώρας, όμως από την άλλη είπε ότι “δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αγνοήσει τα δικαιώματά μας”. Κάλεσε όλες τις παρευρισκόμενες χώρες να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος και να συνάψουν σχέσεις με την οντότητα μαριονέτα της Άγκυρας: “Διανύουμε 60 χρόνια από την ανάδειξη του Κυπριακού. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε πάντα ειλικρινείς προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο Κυπριακό. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να το αποδεχθεί, να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ και να δημιουργήσει οικονομικούς δεσμούς με αυτήν τη χώρα”.

Μίλησε φυσικά και για την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: “Όπως όλοι τώρα αποδέχονται, το Καραμπάχ είναι έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Η επιβολή άλλου καθεστώτος πέραν αυτού δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή”.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Ερντογάν είναι τα εξής:

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΟΗΕ) δεν είναι πλέον ο εγγυητής της παγκόσμιας ασφάλειας, αλλά έχει γίνει το πεδίο μάχης για τις πολιτικές στρατηγικές 5 χωρών”, είπε ο Ερντογάν.

Ως προς την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε: “θα συνεχίσουμε όλο και περισσότερο τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό του πολέμου μέσω διπλωματίας και διαλόγου, στη βάση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας”.

Ως προς τη Συρία είπε ότι “η μεγαλύτερη απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα της Συρίας είναι η ανοιχτή υποστήριξη που παρέχεται σε τρομοκρατικές οργανώσεις υπό τον έλεγχο δυνάμεων που έχουν τον έλεγχο αυτής της χώρας”.

Αναφορικά με το Ισλαμικό Κράτος και την κατάσταση στην Αφρική ο Ερντογάν, πιστός στη στρατηγική της “φαινομενικής απο-αποικιοκρατίας” είπε ότι “έχουμε κουραστεί από την υποκρισία όσων χρησιμοποιούν το DAESH και παρόμοιες ομάδες ως κάλυμμα για τα δικά τους συμφέροντα, ειδικά στη Συρία και το Ιράκ, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και το Σαχέλ. Οι χώρες που συνεχίζουν να συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις αποκλειστικά για τα δικά τους πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα δεν έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται για τρομοκρατία και συναφή προβλήματα.

“Πρέπει να αναδιαρθρώσουμε γρήγορα τους θεσμούς που είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας του κόσμου, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών”, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

“Πρέπει να οικοδομήσουμε μια αρχιτεκτονική παγκόσμιας διακυβέρνησης που να είναι ικανή να αντιπροσωπεύει όλες τις καταβολές, τις πεποιθήσεις και τους πολιτισμούς στον κόσμο, με τη γεωγραφία και τα δημογραφικά του στοιχεία”, είπε.

“Πριν από λίγες ημέρες, η Λιβύη υπέστη σοβαρές καταστροφές που προκλήθηκαν από καταιγίδες και πλημμύρες. Μετά την καταστροφή, ως Τουρκία, λάβαμε άμεσα μέτρα για να βοηθήσουμε τη Λιβύη. Συμμετείχαμε σε δραστηριότητες στην περιοχή με τις μη κυβερνητικές μας οργανώσεις χρησιμοποιώντας δικά της μέσα. Ως χώρα που στηρίζει τα θύματα όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο, δεν έχουμε αφήσει και δεν πρόκειται να αφήσουμε ήσυχους τους Λίβυους αδελφούς μας. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχές μου να γίνουν σύντομα καλά στους Μαροκινούς αδερφούς μας, οι οποίοι, όπως και η χώρα μας, ταρακουνήθηκαν από ισχυρό σεισμό”, είπε ο Ερντογάν.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν συνεχίζει την επιθετική του πολιτική για μείωση του κόστους των φαρμάκων

admin

Νετανιάχου: Κανένα νόημα για συνομιλίες εκεχειρίας μέχρι να αλλάξει απαιτήσεις η Χαμάς

admin

Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής στη Γάζα

admin

“Ναυαγεί” η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ – Mercosur

admin

Έξι μήνες πολέμου στη Γάζα – Ο θάνατος σε αριθμούς

admin

ΗΠΑ: Αντικρουόμενα τα στοιχεία για τον κλάδο της μεταποίησης

admin

Ο Λούλα απέρριψε πρόταση Πούτιν να επισκεφθεί τη Ρωσία

admin

Κένυα: Κάθειρξη 20 ετών σε πρώην διπλωμάτη της Βενεζουέλας – Στραγγάλισε την πρέσβειρα για να πάρει τη θέση της

admin

WSJ: Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει μια σύνοδο για το ουκρανικό με τη συμμετοχή 30 χωρών

admin