Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών «δεσμεύει» τον Μητσοτάκη – Πιέσεις από εξωτερική και… εσωτερική αντιπολίτευση

Κρας τεστ αποτελεί για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που θα κληθεί το ερχόμενο διάστημα να φέρει στη Βουλή.

Η νομοθετική ρύθμιση του γάμου, που θα επιφέρει και τη δυνατότητα τεκνοθεσίας, αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αρχικώς η κατεύθυνση ήταν να κατατεθεί εντός της τετραετίας, ωστόσο, οι πληροφορίες του τελευταίου διαστήματος έλεγαν ότι η κυβέρνηση προσανατολιζόταν να το φέρει νωρίτερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας εάν υπάρχει ορατότητα για το ζήτημα αυτό στις 4 Ιανουαρίου, κατά την ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών, ζήτησε να μην μπαίνει «το κάρο μπροστά από το άλογο».

Όπως είπε, «πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είχε έρθει μετά τις σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ, που ζητούσαν περισσότερη ενημέρωση για το επερχόμενο νομοσχέδιο. Αντίστοιχα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Επικρατείας και ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν το εν λόγω νομοσχέδιο, προκαλώντας μεγαλύτερο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Πλέον, αναμένεται ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που θα δώσει την Τετάρτη στην ΕΡΤ να δηλώσει τι πρόκειται να κάνει με το θέμα της ισότητας στον γάμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που δεν θα βρίσκεται ως διάταξη μέσα στο νομοσχέδιο είναι η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, παραδείγματος χάριν μέσω παρένθετης μητέρας, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη για αυτό.

Τι δείχνουν δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με έρευνα της Alco για λογαριασμό του Alpha, που δημοσιεύτηκε σήμερα Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, το 49% των ερωτηθέντων λέει ότι διαφωνεί με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών -ένα ποσοστό που φτάνει στο 58% μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Τα ευρήματα από όλο το εύρος

Στο σύνολο του δείγματος, συμφωνία εκφράζει το 35%, που μειώνεται στο 28% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ. Αυτά τα ποσοστά ενδεχομένως είναι τροχιοδεικτικά για τον λόγο που η κυβέρνηση ολιγωρεί να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο, παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έχει δηλώσει σε κάθε τόνο ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό.

Τα ευρήματα από τους ψηφοφόρους της ΝΔ

Ακόμη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Interview για την ισότητα στον γάμο, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Politic τον Δεκέμβριο, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες δηλώνουν κατά αυτού του δικαιώματος.

Συγκεκριμένα, το 49,6% πίστευε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να θεσμοθετηθεί, σε αντίθεση με το 49,1% που διαφωνούσε.

Η πίεση της αντιπολίτευσης που έφερε αποτέλεσμα

Μετά τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «κάρου και αλόγου» ξεκίνησε ένα ροντέο μεταξύ των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης και της ΝΔ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε σφόδρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ, προανήγγειλε και πρόταση νόμου για τον γάμο και την τεκνοθεσία από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που, σήμερα, έγινε πραγματικότητα.

Όπως σημειώνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου προωθείται η «άρση των διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, η Κατοχύρωση του Δικαιώματος Γάμου για όλα τα πρόσωπα, καθώς και οι αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας».

Πρόταση νόμου έχει προαναγγείλει και η Νέα Αριστερά, ενώ, θετικά επί του γάμου ομοφύλων έχει ταχθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από δύο διαφορετικές μεριές. Από τη μία από τους προοδευτικούς ψηφοφόρους που είναι θετικοί στον γάμο των ομοφύλων, που υπάρχουν ψηφοφόροι στη δεξαμενή της, και από την άλλη από τη συντηρητική πλευρά της που αποτελεί casus belli ενδεχόμενη κατάθεση πρότασης νόμου από το κυβερνών κόμμα.

Στάση αναμονής από το ΚΚΕ

Γρίφος παραμένει η στάση του ΚΚΕ, που εκφράζει επιφυλάξεις. «Για το ΚΚΕ πρώτιστο ζήτημα είναι το συμφέρον του παιδιού και η ολόπλευρη προστασία του», σημείωσε για το ζήτημα η βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα.

Όπως είπε η Βιβή Δάγκα, το ΚΚΕ «εκφράζει ορισμένους προβληματισμούς με βάση τη διεθνή πείρα, αλλά και πάνω στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, που λέει ότι διαγράφεται κάθε αναφορά σε «μητρότητα» και «πατρότητα» και αναγράφεται μόνο «γονέας 1» και «γονέας 2″».

Ταυτόχρονα εξέφρασε προβληματισμό και για «την πρακτική να αναγνωρίζεται σχέση ενός παιδιού με περισσότερους από 2 γονείς, ακόμα και με πρόσωπα που ισχυρίζονται ότι είναι γονείς».

Related posts

Πότε μπορούν να ζητήσουν αποφυλάκιση υπό όρους

admin

Οι Τούρκοι απαγόρευσαν στον Τζιτζικώστα την είσοδο στην χώρα

admin

Συρίγος: Χρόνιο πρόβλημα η έλλειψη αιθουσών σε ΑΕΙ Αθήνας – Θεσσαλονίκης

admin

Ταγίπ Ερντογάν: Θα οικοδομήσουμε τον αιώνα της Τουρκίας – Επαναφορά της ρητορικής για τη «Γαλάζια Πατρίδα»

admin

Κοινά

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο 3 Σεπτεμβρίου και πρόεδρος στις 16 – Aνατροπές και παραιτήσεις διαμορφώνουν την επόμενη ημέρα

admin

Παύλος Μαρινάκης για ομόφυλα ζευγάρια: «Από την καταψήφιση είναι καλύτερη η αποχή»

admin

Θέμα

admin

Βολές ΣΥΡΙΖΑ για την αποφυλάκιση των Κροατών χούλιγκαν – «Αποτυχημένη διαχείριση»

admin