Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προκαλούν συναγερμό και στην Αθήνα

Εκτάκτως συνεκλήθη το απόγευμα της Κυριακής το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μετά την ανάφλεξη που προκάλεσε στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ με drones και πυραύλους, τη νύχτα του Σαββάτου, σημαίνοντας παγκόσμιο συναγερμό. Μετά τη, διάρκειας περίπου μιας ώρας, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήθηκαν όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια με τα οποία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη η Ελλάδα στο πλαίσιο αυτής της νέας άκρως ανησυχητικής εξέλιξης στην ευρύτερη περιοχή, η χώρα μας επισήμως, μέσω ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ αλλά και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

«Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση» επισήμανε στην ανακοίνωσή του ο Παύλος Μαρινάκης αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν εκτενώς οι τελευταίες εξελίξεις μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, με τους συμμετέχοντας να επιχειρούν μια ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Πολλές αβεβαιότητες

Επειτα από μια ενδελεχή επισκόπηση των τελευταίων γεγονότων, κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούσαν χθες ότι δεν αναμένεται άμεσα περαιτέρω κλιμάκωση, αν και αυτό που επισήμαναν είναι πως για το επόμενο διάστημα παραμένουν «πολλές αβεβαιότητες». Σε κάθε περίπτωση, αυτό που τονίζεται ως κρίσιμο είναι να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ. Στην Αθήνα εκτιμούν πως αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός, έπειτα από ισχυρές αμερικανικές πιέσεις που δέχθηκε, υποχώρησε και συμφώνησε να μην επιτεθεί άμεσα στο Ιράν – καθώς δεν αποκλείονται περιφερειακά χτυπήματα το επόμενο δεκαήμερο – υπάρχει όντως ελπίδα να μην επέλθει άμεση επιδείνωση της κατάστασης, αν και υπογραμμίζεται ότι ο Νετανιάχου είναι παίκτης «απρόβλεπτος και σκληρός».

Ο Νίκος Δένδιας έδωσε στο ΚΥΣΕΑ την εικόνα από την πραγματική κατάσταση στο πεδίο

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, ο υπουργός Εξωτερικών αφού παρουσίασε εκτενώς το πώς έχει η κατάσταση, δίνοντας στους συμμετέχοντες εικόνα από σειρά τηλεφωνικών επαφών που είχε με όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένους, ενημέρωσε ότι τη μεθεπόμενη εβδομάδα σχεδιάζει μπαράζ διπλωματιικών επαφών με χώρες της Μέσης Ανατολής, μέσα από μια περιοδεία του σε πρωτεύουσες που βρίσκονται μια ανάσα από την καρδιά της έντασης. Ο έλληνας ΥΠΕΞ έδωσε στο ΚΥΣΕΑ την εικόνα από την πραγματική κατάσταση στο πεδίο καθώς και τις προοπτικές που μπορεί να έχει η παρούσα έκρυθμη κατάσταση στο άμεσο μέλλον.

Αυτό που κυρίως ανησυχεί την Αθήνα είναι οι οικονομικές και μεταναστευτικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κλιμάκωση της κατάστασης καθώς και οι γεωπολιτικοί τριγμοί που μπορεί να προκληθούν αν η ένταση ξεφύγει από το σημερινό ήδη υψηλό επίπεδο. Εντονη ανησυχία καταγράφεται και για την Κύπρο, καθώς εκεί έχουν τη βάση τους τα βρετανικά αεροσκάφη που αναχαίτισαν τα ιρανικά drones, ενώ φόβοι υπάρχουν και για μεταναστευτικές ροές στο νησί μέσω Λιβάνου. Ενδεικτική της κατάστασης ήταν η έκτακτη αναχώρηση χθες του κύπριου ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνου Κόμπου, από την Αθήνα όπου βρισκόταν προς Λευκωσία, λόγω της έκρυθμης συνθήκης που διαμορφώνεται ώρα με την ώρα και επηρεάζει άμεσα την Κύπρο. Οπως έγινε γνωστό, έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συγκάλεσε για αύριο, Τρίτη, ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Αυτοσυγκράτηση

Με το πέρας της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, μέσω μηνύματος στην πλατφόρμα Χ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε εμφατικά τη θέση της χώρας απέναντι στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. «Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Οποιαδήποτε κλιμάκωση αποτελεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση» τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος είχε κάνει ανάλογη αναφορά και στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook, νωρίτερα το πρωί της Κυριακής.

Related posts

Δεν κάνει πίσω η Αθήνα για την υπόθεση Μπελέρη

admin

Βασίλης Τσιάρτας: Το Twitter τον «τελειώνει» μετά την αποκήρυξη από την οικογένειά του

admin

Mητσοτάκης για Ελαιώνα: Η διπλή ανάπλαση θα αναβαθμίσει το κέντρο της πρωτεύουσας

admin

Δένδιας: Η ελληνική οικονομική διπλωματία σχεδιάζεται με μακρόπνοο ορίζοντα και σαφή στόχευση

admin

Σεισμός Τουρκία: Δένδιας και Τσαβούσογλου πέταξαν πάνω από τις πληγείσες περιοχές

admin

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με πήλινα πόδια και χωρίς βιωσιμότητα, εκτιμά ο Μαύρος

admin

Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς

admin

Παππάς: Οι εκτελεσμένοι του μπλόκου της Κοκκινιάς βρίσκονται στο πάνθεον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

admin

Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον απερχόμενο πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα

admin