Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Αν κερδίσει ο Τραμπ, η Αμερική θα αλλάξει πολιτική προσέγγιση

Ο Robert Kagan, The Brookings Institute, USA συνομίλησε με τον Διευθυντή της Καθημερινής, Aλέξη Παπαχελά,  για τις ΗΠΑ και τον ρόλο τους στις σύγχρονες εξελίξεις. Η συζήτηση έγινε στo πλαίσιo του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

“Η βασική δομή του διεθνούς οικοδομήματος είναι ακόμη ακέραια, αλλά για να έχουμε την δυνατότητα να διατηρήσουμε τον “κήπο” που έχουμε δημιουργήσει και να μην γίνουμε ξανά “ζούγκλα” (χρησιμοποιεί τους όρους ως αναφορά στο βιβλίο του The Jungle Grows Back) θα πρέπει να παλέψουμε. Ο κόσμος δημιουργήθηκε με πόλεμο και με μάχη (αν όχι πόλεμο) θα διατηρηθεί”, εξήγησε.

Οι ΗΠΑ δεν είναι το τέλειο κράτος. Έχουν κάνει λάθη κυρίως διότι είχαν την υπεροπτική αντίληψη ότι έχουν “διεθνή ευθύνη” για τις εξελίξεις (πόλεμος Βιετνάμ, Ιράκ).

Στο ερώτημα αν η Ουκρανία είναι σε θέση να κερδίσει τον πόλεμο, απάντησε ότι δεν έχει τα μέσα που χρειάζεται και αυτό διότι η δυτική βοήθεια ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, κάτι που έδωσε προβάδισμα στην πλευρά της Ρωσίας.

Κάνοντας την υπόθεση ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τις κερδίζει ο Τραμπ, ο κ. Kagan υπολογίζει ότι θα υπάρξει μία ξεκάθαρη αλλαγή πολιτικής, καθώς ο Τραμπ τα βλέπει όλα με οικονομικούς όρους. “Όλες οι συμφωνίες είναι με ανταλλάγματα και έτσι, δημιουργώντας και μία ομάδα με τα ίδια ιδανικά, θα έχει μία άλλη προσέγγιση στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής”, είπε.

Για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είπε ότι το “ρεύμα Τραμπ” είναι πολύ ισχυρό και ότι δεν έχει αντίπαλο, ενώ για το Δημοκρατικό κόμμα ότι απέτυχε να βρει έναν νέο υποψήφιο και τώρα είναι αργά να αλλάξει την επιλογή Μπάιντεν, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νίκης Τραμπ.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι “το μπλοκ” των Δυτικών χωρών (ΗΠΑ, Ευρώπη) είναι πολύ ισχυρότερο από το μπλοκ Κίνας-Ρωσίας.

Related posts

Κατοχικός δήμαρχος Καχόβκα: 100 εγκλωβισμένοι, χιλιάδες ζώα νεκρά στις ελεγχόμενες από τους Ρώσους περιοχές

admin

Στόλτενμπεργκ: Η καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα δείχνει την κτηνωδία του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας

admin

Κύπρος: Προειδοποίηση καταιγίδας επιπέδου επικινδυνότητας πορτοκαλί

admin

Ο Μακρόν στέλνει πλωτό νοσοκομείο του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στη λωρίδα της Γάζας

admin

ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα στον Νίγηρα

admin

OHE: Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδικάζει το πλήγμα κατά του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό

admin

Ryanair: “Βλέπει” κέρδη-ρεκόρ για το 2023 – Δεσμεύθηκε για μέρισμα

admin

Ο ΟΗΕ λέει πως τα καύσιμα που έφθασαν στη Γάζα δεν είναι “καθόλου αρκετά”

admin

ΝΥΤ: Η επίθεση της Χαμάς εξέπληξε τους ηγέτες του Ιράν

admin