Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Νικαράγουας και Κίνας

Η Νικαράγουα και η Κίνα ξεκίνησαν επίσημα τη Δευτέρα τις συναλλαγές στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, επιτρέποντας στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής να εξάγει περίπου το 71% των προϊόντων της στη μεγαλύτερη ασιατική αγορά και χωρίς δασμούς.

Οι εξαγωγές θα περιλαμβάνουν κρέας και θαλασσινά, όπως ψάρια, γαρίδες, αστακούς και αγγούρι της θάλασσας, καθώς και ζάχαρη, φιστίκια και ρούμι, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ των μη εδώδιμων ειδών που περιλαμβάνονται στη συμφωνία είναι δέρμα, κάρβουνο και ξύλο, καθώς και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Η συμφωνία εξαιρεί κινεζικά προϊόντα που θα μπορούσαν να είναι προβληματικά για τις βασικές βιομηχανίες της Νικαράγουας, όπως το κρέας και τα παραπροϊόντα του, ο καφές, το ρύζι και η ζάχαρη.

Ο πρόεδρος Ντάνιελ Ορτέγκα, ο οποίος κυβερνά τη Νικαράγουα τα τελευταία 17 χρόνια, αψηφώντας τις διαμαρτυρίες και καταπιέζοντας τη διαφωνία, το χαρακτήρισε “το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο” κατά την ομιλία του στις 22 Δεκεμβρίου.

“Τα αδέρφια μας είναι εδώ για να δώσουν τα χέρια, όχι για να μας επιτεθούν”, είπε. “Ας μάθουν οι ιμπεριαλιστές της γης πώς να κυβερνούν, πώς να εργάζονται για την ειρήνη”.

Η Νικαράγουα τερμάτισε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν στα τέλη του 2021 και έκτοτε στρέφεται όλο και περισσότερο στην Κίνα.

Η συμφωνία υπεγράφη στις 31 Οκτωβρίου σε μια εικονική συνάντηση και από τότε έχουν δημοσιοποιηθεί λίγες πρόσθετες λεπτομέρειες.

Related posts

Ρωσικές επιθέσεις στις περιοχές του Χάρκιβ και του Ντνίπρο και στην Οδησσό

admin

Εκρήξεις ακούσθηκαν στο Κίεβο μετά την κήρυξη αντιαεροπορικού συναγερμού σε όλη την Ουκρανία

admin

Η UBS δηλώνει ότι “δεν γνωρίζει” για έρευνα του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

admin

Η Τουρκία αλλάζει το δημογραφικό στη Συρία – Εγκατέστησε 10.000 Παλαιστίνιους στα κατεχόμενα

admin

Ντε Κος (ΕΚΤ): Πιο κοντά στο τέλος ο κύκλος σύσφιξης αλλά υπάρχει δρόμος ακόμα

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3,8% τον Οκτώβριο

admin

Οι ΗΠΑ ζητούν από τη Σερβία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο

admin

Γεωργία: Μεγάλη διαδήλωση-γιορτή μετά την απόφαση της ΕΕ για καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας

admin

Η Χαμάς απελευθέρωσε δύο γυναίκες 79 και 85 ετών για “ανθρωπιστικούς λόγους”

admin