Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Χαμάς απελευθέρωσε δύο γυναίκες 79 και 85 ετών για “ανθρωπιστικούς λόγους”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:45

Την απελευθέρωση άλλων δύο ομήρων ανακοίνωσε απόψε εκπρόσωπος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς. Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ανέφερε στο Telegram πως αποφασίστηκε η απελευθέρωση δύο γυναικών ομήρων ως κίνηση καλής θέλησης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει Κατάρ και Αίγυπτος για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Πηγή του Reuters ανέφερε ότι οι δύο απελευθερωθείσες είναι γυναίκες μεγάλης ηλικίας. Πρόκειται για την 79χρονη Νουρίτ Κούπερ και την 85χρονη Γιοχεβέντ Λίφσιτς.

“Αποφασίσαμε να τους απελευθερώσουμε για ανθρωπιστικούς λόγους και για λόγους κακής υγείας… Παρόλα αυτά, ο εχθρός αρνήθηκε να τους παραλάβει την περασμένη Παρασκευή”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αναφορές από τα Channel 12 και 13 έκαναν λόγο για απελευθέρωση ομήρων και επεσήμαναν πως πρόκειται περί μεμονωμένου περιστατικού και όχι περί ευρύτερης συμφωνίας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου μετέδωσε ότι οι δύο γυναίκες έφτασαν σώες στο πέρασμα της Ράφα λέγοντας ότι: “Οι προσπάθειες της Αιγύπτου πέτυχαν να απελευθερώσουν δύο γυναίκες από τη Λωρίδα της Γάζας”

Φήμες για συμφωνίες απελευθέρωσης ομήρων

Νωρίτερα οι New York Times, επικαλέστηκαν ανώτερο ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο, ο οποίος είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων της Χαμάς με διπλή υπηκοότητα, “με βάση τις συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ”.

Ο γερουσιαστής του Ρόουντ Άιλαντ Τζακ Ριντ, ο οποίος ηγείται της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών, είπε στους Times of Israel από το Κάιρο ότι το Ισραήλ θα πρέπει να καθυστερήσει μια χερσαία εισβολή για να επιτρέψει τις διαπραγματεύσεις για την ομηρεία: “Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες, το να βιαστείς να το κάνεις αυτό μάλλον δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση”, λέει.

Το Channel 12, επικαλούμενο ισραηλινή πηγή, είπε ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επισφραγιστεί σύντομα.

Ένας αριθμός αλλοδαπών ομήρων που φέρεται να κρατούνται από τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου αναμένεται να απελευθερωθούν “εντός ωρών”, δήλωσαν πηγές στο Al Arabiya τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ τόνισε ότι συνεχίζει τον συντονισμό με τις ΗΠΑ και τους διεθνείς εταίρους για την απελευθέρωση ομήρων και τη μείωση της κλιμάκωσης στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του το Σάββατο. Ο Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν σε τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο.

Οι ΗΠΑ λένε ότι έστειλαν “στρατιωτικούς συμβούλους” στο Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν “λίγους” στρατιωτικούς συμβούλους στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι λέει ότι οι αξιωματικοί έχουν εμπειρία σε “τα είδη των επιχειρήσεων που διεξάγει το Ισραήλ και μπορεί να διεξάγει στο μέλλον” και “ήταν εκεί για να μοιραστούν κάποιες προοπτικές”. Λέει επίσης ότι το Ιράν “διευκολύνει ενεργά” επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή.

“Το Ιράν συνεχίζει να υποστηρίζει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ και γνωρίζουμε ότι το Ιράν παρακολουθεί στενά αυτά τα γεγονότα και σε ορισμένες περιπτώσεις, διευκολύνει ενεργά αυτές τις επιθέσεις και ωθεί άλλους που μπορεί να θέλουν να εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση για το καλό τους ή για το καλό του Ιράν”, λέει ο Κίρμπι. “Γνωρίζουμε ότι ο στόχος του Ιράν είναι να διατηρήσει κάποιο επίπεδο άρνησης εδώ, αλλά δεν πρόκειται να τους επιτρέψουμε να το κάνουν”, προσθέτει ο Κίρμπι.

Αισιόδοξος ο Μακρόν

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε την Παρασκευή την απελευθέρωση δύο Αμερικανών ομήρων στη Γάζα, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του Κατάρ και λέγοντας ότι ελπίζει να γίνουν παρόμοιες πρωτοβουλίες τις επόμενες ημέρες, μεταξύ των οποίων ενέργειες για τους αιχμαλωτισμένους υπηκόους Γαλλίας.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς απελευθέρωσε την Παρασκευή δύο Αμερικανούς , οι οποίοι σύμφωνα με το Ισραήλ κατευθύνονταν προς μια στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ισραήλ για να επανενωθούν με την οικογένειά τους.

Τριάντα Γάλλοι πολίτες σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου όταν μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν επίθεση στο Ισραήλ και επτά εξακολουθούν να αγνοούνται. Ο ένας εμφανίστηκε σε βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς, αλλά η τύχη των άλλων έξι παραμένει άγνωστη.

“Για τους άλλους έξι υπάρχει το τεκμήριο ομηρίας, αλλά χωρίς βεβαιότητα. Έχουμε στοιχεία που έχουμε διασταυρώσει με τις ισραηλινές υπηρεσίες και αρχές”, είπε ο Μακρόν σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων την Παρασκευή.

Πάνω από 5.000 οι νεκροί

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της Χαμάς αναφέρουν ότι 436 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από χθες το πρωί – ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε περισσότερους από 5.000 από τις 7 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα τουλάχιστον 5.087 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά χτυπήματα από τις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων 2.055 παιδιά, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς, προσθέτοντας ότι 15.273 τραυματίστηκαν.

Το Υπουργείο ανέφερε ότι 436 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες, μεταξύ των οποίων 182 παιδιά, με τα περισσότερα από τα θύματα στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Ισραήλ: χτυπήσαμε 320 στόχους

Από την πλευρά τους οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) ανακοίνωσαν ότι έπληξαν περίπου 320 στόχους οι οποίοι ανήκαν στις ισλαμιστικές οργανώσεις Χαμάς και Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας το τελευταίο 24ωρο.

Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι δυνάμεις πεζικού, πυροβολικού και τανκς έπληξαν μια σειρά από πυρήνες τρομοκρατών της Χαμάς στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου ενός που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επίθεση με πυραύλους στα σύνορα.

בין היעדים שנתקפו בהכוונת שב״כ ואמ״ן, מנהרות בהן פעילים של ארגון הטרור חמאס, עשרות מפקדות מבצעיות שבחלקן הסתתרו מחבלי חמאס וגא״פ, מתחמים צבאיים ששימשו את הארגון ועמדות תצפית >> pic.twitter.com/ilUnf6iT1Z

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 23, 2023

Το Ισραήλ λέει ότι οι δυνάμεις του μπήκαν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή για να καθαρίσουν την περιοχή από τρομοκράτες και όπλα, με έναν Ισραηλινό στρατιώτη να σκοτώνεται. Ο εκπρόσωπος του IDF Ντανιέλ Χαγκάρι είπε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε περισσότερες επιδρομές στη Γάζα τη νύχτα για να “σκοτώσει ομάδες τρομοκρατών που προετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο του πολέμου” και “να λάβει πληροφορίες για τους αγνοούμενους και τους ομήρους”.

222 οι όμηροι

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης κατά την τηλεοπτική ενημέρωση σήμερα ότι έχει επιβεβαιωθεί ότι 222 άνθρωποι απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου κατά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και κρατούνται όμηροι.

Επιθέσεις με drone από Γάζα και Λίβανο

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι το σύστημα αεράμυνας Iron Dome κατέρριψε ένα drone που εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο από τον Λίβανο μέσω της θάλασσας. Το drone αναχαιτίστηκε πάνω από το Ein Hamifratz, νότια της Acre. Οι σειρήνες πυραύλων είχαν ηχήσει στο Ein Hamifratz και στο Kfar Masaryk, προφανώς ως αποτέλεσμα του Iron Dome και όχι drone.

Επίσης δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι αλλά “αποτράπηκαν”. Το IDF λέει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εισήλθαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο, πυροδοτώντας σειρήνες στις νότιες κοινότητες Nir Oz και Ein HaBesor. Η Χαμάς είχε ισχυριστεί ότι είχε εκτοξεύσει δύο “drones αυτοκτονίας” σε δύο θέσεις των IDF στο νότο. Το IDF δεν διευκρινίζει πώς καταρρίφθηκε το αεροσκάφος.

Εν τω μεταξύ, νέες σειρήνες πυραύλων ηχούν στο Sderot και τις γύρω κοινότητες.

Έχουμε αποδείξεις για εμπλοκή του Ιράν στην επίθεση της Χαμάς, λέει υποστράτηγος

Ο υποστράτηγος Michael Edelstein, ένας βετεράνος διοικητής που συνεργάζεται με τη νότια διοίκηση των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας, δήλωσε ότι οι επιτιθέμενοι ήταν “καλά εκπαιδευμένοι, καλά εξοπλισμένοι”.

“Σίγουρα μπορείτε να δείτε αποδείξεις, έχουμε αποδείξεις για την εμπλοκή του Ιράν”, δήλωσε σε ενημέρωση με δημοσιογράφους τη Δευτέρα, αφού ο ισραηλινός στρατός έδειξε στους διεθνείς δημοσιογράφους μια προβολή μιας σχεδόν 45λεπτης σύνθεσης με πλάνα από το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου.

Ο διοικητής δεν παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για την ιρανική εμπλοκή, πέραν της κατάθεσής του. Αρνήθηκε επίσης να διευκρινίσει ποια ήταν αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία.

“Δεν μπορώ να επεκταθώ πάρα πολύ, αλλά μπορείτε να καταλάβετε τι εννοώ. Όχι μόνο για τον εξοπλισμό, αλλά για κάτι περισσότερο από αυτό”, είπε.

Επικοινωνία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν-Μαχμούντ Αμπάς

Επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς είχε η Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως σημείωσε με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

“Αυτές είναι πολύ δύσκολες στιγμές για τον παλαιστινιακό λαό που έχει προδοθεί από τη Χαμάς, είπα στον Πρόεδρο Αμπάς στο τηλέφωνο. Μετέφερα σε αυτόν και στις οικογένειες εκείνων που έχασαν αθώες ζωές τα θερμά μου συλλυπητήρια” ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Συμπλήρωσε ότι κατέστησε σαφές ότι “στις νόμιμες προσπάθειές του να πολεμήσει τους τρομοκράτες της Χαμάς, το Ισραήλ πρέπει να επιδιώξει να προστατεύσει τις ζωές των αμάχων και να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”.

Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής, επισήμανε ότι “η ΕΕ συνεργάζεται με εταίρους για να καλύψει τις ανθρωπιστικές ανάγκες των ευάλωτων Παλαιστινίων”.

Related posts

Ουρουγουάη: Τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της λειψυδρίας στην πρωτεύουσα

admin

Βελιγράδι: Προσχεδιασμένη η επίθεση στο σχολείο – Ο 14χρονος είχε φτιάξει λίστα με τα θύματά του

admin

Οι Σλοβάκοι οδηγοί φορτηγών θα ξεκινήσουν τον αποκλεισμό συνοριακού περάσματος με την Ουκρανία

admin

Ο Τραμπ καλεί τους Ρεπουμπλικάνους να αντιταχθούν σε διακομματική συμφωνία για νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία

admin

Δικαστήριο ΕΕ: Απέρριψε προσφυγή του TikTok, που ζητούσε να του αφαιρεθεί η ιδιότητα του “gatekeeper” διαδικτυακών υπηρεσιών

admin

Ο βασικός πληθωρισμός Ιανουαρίου στη Νορβηγία υποχωρεί λιγότερο από το αναμενόμενο

admin

Ο Τραμπ ανήρτησε φωτογραφία που απεικονίζει τον Μπάιντεν δεμένο χειροπόδαρα

admin

Ιράκ: Οπλισμένο drone καταρρίφθηκε κοντά στο αεροδρόμιο της Αρμπίλ

admin

Κλιματική Αλλαγή: Τα ΗΑΕ, το Αζερμπαϊτζάν και η Βραζιλία σχημάτισαν μια “τρόικα των προεδριών της COP”

admin