Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο «ράλι» στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Κέρδη σχεδόν 6% στο διήμερο

Με πατημένο το πόδι στο γκάζι συνέχισε το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους επενδυτές να προβαίνουν για 2η διαδοχική ημέρα σε πληθώρα αγοραστικών κινήσεων και την αγορά να υπερβαίνει εκ νέου τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.

Οι ελκυστικές τιμές -ως απόρροια της πρόσφατης μεγάλης διόρθωσης– παρείχαν το «πάτημα» στους traders να ποντάρουν εκ νέου στην ελληνική αγορά, σβήνοντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του Οκτωβρίου. Παρ’ όλα αυτά, η κάμψη του φθινοπώρου παρέμεινε άνω του -10%.

Στο ταμπλό, τώρα, η Cenergy ήταν και πάλι «πρωταγωνίστρια», κάνοντας ράλι άνω του 4% και ανακτώντας τα επίπεδα των 6 ευρώ. Στα 34 ευρώ επέστρεψε, επίσης, η Mytilineos, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,5%. Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Titan και ΔΕΗ διευρύνθηκαν έως 4%, ενώ οι Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα αυξήθηκαν κατά 2% και κατά 3%, αντίστοιχα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,55% και διαμορφώθηκε στις 1.175,78 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 18 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.157,85 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 21 μονάδες (από 1.157,98 έως 1.178,96 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 98 εκατ. ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη και τη συνεδρίαση της Τρίτης ( 4,19%), η σωρευτική αύξηση του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη στο τελευταίου διήμερο άγγιξε αισίως στο 6%.

Τρίτη άνοδος μέσα στον Οκτώβριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να δώσει συνέχεια στη χθεσινή αντίδραση, ανακτώντας ένα μέρος της μεγάλης διόρθωσης του φθινοπώρου, η οποία έφερε τον Γενικό Δείκτη έως τις 1.111 μονάδες και το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 5μήνου.

Χάρη στα κέρδη του τελευταίου διημέρου, η ελληνική αγορά υπερέβη εκ νέου τόσο τον απλό, όσο και τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, καθιστώντας (και πάλι) ανοδική τη μακροπρόθεσμη τάση.

Τα υπερπουλημένα επίπεδα και οι ελκυστικές τιμές πρόσφεραν την ευκαιρία στους αγοραστές να κάνουν τα «ψώνια» τους και να στηρίξουν τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος από τα τέλη του καλοκαιριού αιμορραγεί άνω του -10%. Μην ξεχνάμε, δε, ότι η σημερινή άνοδος ήταν μόλις η τρίτη από τις αρχές του Οκτωβρίου.

«Οι εκλογές για τους ΟΤΑ επιβεβαίωσαν την πολιτική κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος και τη συνακόλουθη ελαχιστοποίηση του επενδυτικού κινδύνου. Εφόσον ο S&P αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας στις 20/10, ένα end-year rally είναι πιθανό να επιδιωχθεί από τους επενδυτές που διαθέτουν υψηλή ρευστότητα» σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΥ, ο οποίος βλέπει ως πιθανό στόχο την επάνοδο στις 1.200 μονάδες.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις διεθνείς -και όχι μόνο- προκλήσεις. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναζωπυρώνει τις γεωπολιτικές ανησυχίες, ενώ οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο τραβούν ξανά την ανηφόρα. Την ίδια στιγμή, οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, κάτι που διατηρεί την πίεση στις ομολογιακές αποδόσεις.

Στον αντίποδα όλα αυτών, η ελληνική αγορά καλείται να αντιπαρατάξει μια σειρά πιθανών θετικών εξελίξεων, με πρώτη και κύρια την ενδεχόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας κι από τον Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου. Την 1η Δεκεμβρίου, δε, θα ακολουθήσει και η ετυμολογία του Fitch.

Εντός του Νοεμβρίου, παράλληλα, θα ξεκινήσει η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου και του 9μήνου, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί και η διάθεση του 20% των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφανίζει μικρή άνοδο στο 0,30% και τις 453 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,32%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,13% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,77%. Στη Γαλλία, αντίθετα, ο CAC 40 χάνει 0,18%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones ενισχύεται κατά τουλάχιστον 100 μονάδες, στην 4η διαδοχική θετική συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου διορθώνει από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -1,05% και τα 85,0 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,83% και τα 86,9 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο 0,42% και τα 1.883 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ: Οι τομεάρχες και αναπληρωτές τομεάρχες της ΚΟ – Έκπληξη ο ΜπάρκαςΠόλεμος στο Ισραήλ: Η σπαρακτική συνομιλία 12χρονης με αυτισμό πριν την απαγάγει η Χαμάς – «Μαμά, βοήθησέ με»Ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου: Μεταβιβάσεις εξπρές από 1η Νοεμβρίου

Related posts

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικό ξεκίνημα, προσεγγίζει τις 1.390 μονάδες

admin

Δικαιούχοι οικονομικών ενισχύσεων: Τι πρέπει να κάνετε αν δεν σας πιστώθηκαν τα επιδόματα

admin

Κικίλιας: Ο τουρισμός είναι οικονομία άμεσης απόδοσης, στηρίζει το λαϊκό εισόδημα

admin

Οικονομικό νομοσχέδιο: Όλοι οι νέοι μισθοί στο δημόσιο – Στα €1.476 το μέσο ετήσιο όφελος, δείτε παραδείγματα

admin

ΤτΕ: Αυξήθηκαν οι καταθέσεις, μειώθηκαν τα δάνεια τον Αύγουστο

admin

Συντάξεις – ΕΦΚΑ: Πότε θα γίνει η πληρωμή για το επίδομα προσωπικής διαφοράς

admin

Υπουργείο Εργασίας: Κανένας χωρίς ασφαλιστική ικανότητα λόγω οφειλών μέχρι 100 ευρώ στον ΕΦΚΑ

admin

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ποιοι κωδικοί θέλουν προσοχή λόγω ΑΑΔΕ

admin

Ρωσία: Αύξησε απότομα τις εξαγωγές πετρελαίου μετά τις ουκρανικές επιθέσεις σε διυλιστήρια της

admin