Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα μηνύματα στην Αθήνα από την ευρωπαία εισαγγελέα

Οι περιβόητες δηλώσεις της ευρωπαίας εισαγγελέως, Λάουρα Κοβέσι, για την έρευνα της υπηρεσίας της, της EPPO, για τη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση στον σιδηρόδρομο, τα Τέμπη και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών είχαν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ακουσα χθες, λοιπόν, την Κοβέσι, στην επιτροπή LIBE της Ευρωβουλής να σχολιάζει το ζήτημα απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού Σόφι Ιντ’ Βελντ. Οπως είπε η εισαγγελέας, η έρευνα που ξεκίνησε πέρυσι οδήγησε σε δεκάδες διώξεις, αλλά «δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ασκήσουμε διώξεις σε δυο πρώην μέλη κυβερνήσεων». Αναφερόμενη, προφανώς, στους πρώην υπουργούς Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή, για τους οποίους η δικογραφία της EPPO έχει πιάσει αράχνες σε κάποιο συρτάρι της Βουλής. Και έτσι επέμεινε στις δηλώσεις της, εξηγώντας ότι «δεν είναι προσωπικό το θέμα» ούτε αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αφού αντίστοιχες αναφορές έχει κάνει και για άλλες χώρες. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι είναι μέρος της αποστολής της EPPO να επισημαίνει και να αναφέρει στα κοινοτικά όργανα όλες τις φορές που η εθνική νομοθεσία ενός κράτους-μέλους έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία της ΕΕ. Και οι νόμοι σαν τον δικό μας νόμο περί ευθύνης υπουργών είναι μια τέτοια περίπτωση. Επειδή πολλές τερατολογίες έχουν ειπωθεί, όχι, δεν τα έχει βάλει ειδικά μαζί μας η Κοβέσι…

Δύο επισημάνσεις

Για τα Τέμπη πάντως η Κοβέσι έκανε ακόμη δυο αναφορές, με τις οποίες, υποθέτω δεν θα διαφωνούσε κανείς. Κατ’ αρχάς επανέλαβε ότι τέτοιους είδους τραύματα απαιτούν απόδοση δικαιοσύνης. Αλλά ανέφερε και την υπόθεση της ανύπαρκτης τηλεδιοίκησης σαν ένα παράδειγμα που η διαφθορά και η αναποτελεσματικότητα μπορούν να οδηγήσουν σε μοιραία αποτελέσματα.

Το ΣτΕ «ξεκλειδώνει» την ΑΔΑΕ

Νομική πηγή μού επεσήμανε κάτι ενδιαφέρον σε σχέση με την συζήτηση για την ενημέρωση που θα λάβει (ή δεν θα λάβει) ο Νίκος Ανδρουλάκης από την ΕΥΠ, μέσω της ΑΔΑΕ, για τους λόγους που ήταν υπό παρακολούθηση. Μου έλεγε, λοιπόν, ότι ο νόμος που επανενεργοποίησε το ΣτΕ, έδινε στην ΑΔΑΕ διάφορες ενδιαφέρουσες δυνατότητες, όπως, τη δυνατότητα να «επιθεωρεί χωρίς προειδοποίηση τις σχετικές με το έργο της εγκαταστάσεις, αρχεία και έγγραφα της ΕΥΠ» και άλλων δημόσιων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων που προσφέρουν υπηρεσίες σχετικές με επικοινωνία. Κρατήστε το αυτό διότι εκτός από την ΕΥΠ υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες, διάφορες μικρές… ΕΥΠ εντός της ΕΥΠ. Η ΑΔΑΕ μπορεί επίσης να «ζητά κάθε πληροφορία χρήσιμη κατά την κρίση της για την επιτέλεση της αποστολής της». Αλλά και να «καλεί σε ακρόαση τον διοικητή ή τους υποδιοικητές της ΕΥΠ».

Τα χαμένα αρχεία

Να τονίσω ότι εφόσον γίνουν τα παραπάνω κι η ΑΔΑΕ δεν πειστεί ή δεν λάβει επαρκείς απαντήσεις, μπορεί να ζητά από δικαστική αρχή την κατάσχεση εξοπλισμού. Διότι – λέω εγώ τώρα – αν η ΕΥΠ απαντήσει ότι έχει χάσει κάποια αρχεία, μπορεί, αν ψάξει κανείς καλά, να βρεθούν… Τα δύο ερωτήματα που πλανώνται είναι το κατά πόσον η ΑΔΑΕ θα εφαρμόσει κατά γράμμα τον νόμο και το κατά πόσον θα είναι συνεργάσιμη η ΕΥΠ. Πάντως είναι, αμφότερες, υποχρεωμένες να το κάνουν.

Αναδίπλωση

Πρώτα ήταν οι δηλώσεις του για τα ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια. Μετά ξαναχτύπησε προειδοποιώντας ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν κατάληψη των νησιών μας και σφαγή των κατοίκων. Το τρίτο χτύπημα του βουλευτή Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, όμως, ήταν σχεδόν προσωπικό για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Τόσο που είναι να απορεί κανείς με την ψυχραιμία και τη… μεγαλοψυχία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Παρασκευαΐδης δήλωσε, στο κανάλι της Βουλής, ότι καλώς παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη η ΕΥΠ «αν ήταν για εθνικό συμφέρον». Και ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρέπει κι αυτός να αποκαλύψει τον λόγο. «Αν όμως είναι λόγοι πονηροί, λόγοι που κοιτάμε να πιάσουμε κάπου για να εκβιάσουμε κάποιον, τότε πρέπει να τους πει». Απανωτά τα εγκεφαλικά στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά τη γλίτωσε ο βουλευτής με μια δήλωση μόνο, στην οποία έκανε λόγο για «εκ του πονηρού διαστρέβλωση» της απάντησής του αν και, «σε κάθε περίπτωση» απολογήθηκε κιόλας.

Διαγραφή Μπουρχάν από το ΠΑΣΟΚ

Ο Παρασκευαΐδης μπορεί να τη γλίτωσε, αλλά εκείνος που δεν τη γλίτωσε ήταν ο βουλευτής Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν που τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας με απόφαση του Ανδρουλάκη χθες το βράδυ. Ο λόγος; Σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασε στη Βουλή δικογραφία για μια υπόθεση του 2016 που αφορά περιστατικά παράνομων συνταγογραφήσεων φαρμάκων (είναι, θυμίζω, ψυχίατρος). Για το θέμα ενημερώθηκε χθες η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ από το προεδρείο της Βουλής, μιας και σήμερα θα περάσει από την Επιτροπή Δεοντολογίας η άρση της ασυλίας του, για την οποία το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει υπέρ, όπως θα ζητήσει κι ο ίδιος. Και κρίθηκε σκόπιμο να τεθεί εκτός μέχρι να ξεκαθαρίσει δικαστικά η υπόθεση.

Related posts

Η ΝΔ αποχαιρετά τον πρώην βουλευτή και υπουργό Αριστοτέλη Παυλίδη

admin

Το σύντομο ταξίδι ενός διάττοντος αστέρα

admin

Ενισχύεται το συμμαχικό δίκτυ με την Αίγυπτο

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν – Στενοί οι δεσμοί των δυο χωρών

admin

Μητσοτάκης για το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας: Το αύριο πρέπει να είναι πιο δίκαιο με περισσότερες ευκαιρίες σε όλους

admin

Κιλιτσντάρογλου προς Ερντογάν: Αν έχεις ψυχή κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν από την Ελλάδα

admin

Η πανωλεθρία του Κασσελάκη

admin

ΑΚΥΡΩΣΗ

admin

Θεοδωρικάκος για Αιδηψό: Ο νόμος για την προστασία ζώων τηρείται

admin