Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μπουρκίνα Φάσο: Η στρατιωτική χούντα κήρυξε τις Γάλλους διπλωμάτες “ανεπιθύμητα πρόσωπα”

Τρεις Γάλλοι διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων και δύο πολιτικοί σύμβουλοι στη γαλλική πρεσβεία της Ουαγκαντούγκου, κηρύχθηκαν “ανεπιθύμητα πρόσωπα” λόγω “ανατρεπτικής δραστηριότητας” και θα απελαθούν από την Μπουρκίνα Φάσο, σε μια νέα ένδειξη των τεταμένων σχέσεων αυτής της αφρικανικής χώρας με τη Γαλλία.

Οι τρεις διπλωμάτες θα πρέπει να φύγουν από την Μπουρκίνα Φάσο “εντός των επόμενων 48 ωρών” ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε μια διακοίνωσή του που εστάλη την Τρίτη στην πρεσβεία.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση αυτή η οποία, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Κριστόφ Λεμουάν, “δεν έχει καμία νόμιμη βάση” καθώς οι κατηγορίες σε βάρος των τριών διπλωματών είναι “αβάσιμες”.

Την 1η Δεκεμβρίου 2023 τέσσερις Γάλλοι δημόσιοι υπάλληλοι –πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με την Μπουρκίνα Φάσο, τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών σύμφωνα με μια γαλλική διπλωματική πηγή– συνελήφθησαν στην Ουαγκαντούγκου και δύο εβδομάδες αργότερα προφυλακίστηκαν. Σήμερα, βρίσκονται σε κατ’ οίκον επιτήρηση, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Μπουρκίνα Φάσο. ‘Έναν χρόνο νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2022, η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο απέλασε δύο Γάλλους που εργάζονταν για μια τοπική εταιρεία, με την υποψία ότι ήταν κατάσκοποι.

Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώνονται συνεχώς μετά το πραξικόπημα, τον Σεπτέμβριο του 2022, με το οποίο ανήλθε στην εξουσία στην Μπουρκίνα Φάσο ο λοχαγός Ιμπραχίμ Τραορέ. Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2023, η Ουαγκαντούγκου κατήγγειλε τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας του 1961 με τη Γαλλία, αφού προηγουμένως πέτυχε να αποσυρθούν οι γαλλικές δυνάμεις από το έδαφός της. Ο πρεσβευτής της Γαλλίας είχε ανακληθεί μετά το πραξικόπημα και ακόμη δεν έχει αντικατασταθεί.

Η Μπουρκίνα Φάσο απαγόρευσε επίσης τη μετάδοση και κυκλοφορία πολλών γαλλικών μέσων ενημέρωσης, όπως της Le Monde και των Radio France Internationale, France 24, Jeune Afrique και LCI. Αναζητώντας εταίρους, προσέγγισε τη Ρωσία η οποία, εκτός της συνεργασίας της στον τομέα της ασφάλειας, υποσχέθηκε να κατασκευάσει έναν πυρηνικό σταθμό στην Μπουρκίνα.

Η χούντα προσέγγισε επίσης δύο γειτονικές χώρες, το Μάλι και τον Νίγηρα, που κυβερνώνται και αυτές από στρατιωτικούς μετά τα πραξικοπήματα του 2020 και του 2023 αντίστοιχα. Και οι δύο αποφάσισαν να διακόψουν τους δεσμούς τους με τη Γαλλία, την πρώην αποικιοκρατική δύναμη και ενισχύουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Στόχος κυβερνοεπίθεσης το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν

admin

Στο Ισραήλ ο Ίλον Μασκ

admin

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά πως η επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς είναι “πιο κοντά από ποτέ”

admin

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με στόχο Ιρανούς χάκερ

admin

Home Depot: Ξεπέρασε τις προσδοκίες στο τρίμηνο αλλά έβαλε χαμηλά τον πήχη του 2024

admin

Ρωσία: Ακαδημαϊκός που κατηγορείται ότι χρηματοδοτούσε το Ίδρυμα του Ναβάλνι, στέλνεται σε ψυχιατρική κλινική με δικαστική απόφαση

admin

Ουκρανία: Τρεις νεκροί σε ρωσικά πλήγματα – Το Κίεβο ζητεί Patriot

admin

Τουρκία: Ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας για την ένταση μεταξύ σπουδαστών της Σχολής Πεζικού

admin

WSJ: Η έρευνα για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream στρέφεται σε στοιχεία στην Πολωνία

admin