Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάρκιν και Μπόστιτς (Fed): Οι επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων στην οικονομία δεν έχουν ακόμη φανεί πλήρως

Δύο αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν ότι η αμερικανική οικονομία δεν έχει ακόμη αισθανθεί την πλήρη επίδραση των προηγούμενων αυξήσεων επιτοκίων, υποδηλώνοντας ότι δεν έχει έρθει ακόμη η μεγάλη επιβράδυνση.

“Συνολικά, εξακολουθούμε να μην βλέπουμε τα πλήρη αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής”, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας στη Νέα Ορλεάνη. Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα Ραφαέλ Μπόστιτς δήλωσε ότι συμφωνεί.

Οι αξιωματούχοι της Fed προσπαθούν να καθορίσουν εάν θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια αφού επέλεξαν να αφήσουν αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις πολιτικής τους. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.

Οι επενδυτές δεν αναμένουν πλέον πρόσθετες αυξήσεις, σύμφωνα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει προγραμματιστεί να μιλήσει το απόγευμα στην Ουάσιγκτον, σε πάνελ σε διάσκεψη που φιλοξενεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

“Πιστεύω ότι η πολιτική μας είναι περιοριστική και πιθανότατα αρκετά περιοριστική, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε ακόμα ανωμαλίες στην πορεία”, είπε ο Μπόστιτς, ο οποίος ήταν από τους θιασώτες της λιγότερο επιθετικής σύσφιγξης από πλευράς της Fed φέτος.

“Ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 2%,” είπε ο Μπόστιτς. “Θα διατηρήσουμε περιοριστική πολιτική μέχρι να συμβεί αυτό ή μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι θα συμβεί”.

Ο Μπάρκιν, ο οποίος ήταν από τους πιο επιθετικούς διαμορφωτές πολιτικής που ζητούσαν υψηλότερα επιτόκια για τον περιορισμό του πληθωρισμού, είπε ότι πιστεύει ότι η οικονομία των ΗΠΑ “δεν είναι τόσο ζωηρή” όσο υποδηλώνουν πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ισχυρή ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο.

“Πιστεύω ότι έρχεται μια επιβράδυνση”, είπε ο Μπάρκιν. “Θεωρώ ότι θα χρειαστούμε αυτή την επιβράδυνση, γιατί νομίζω ότι αυτό θα χρειαστεί για να πειστούν οι ρυθμιστές των τιμών ότι έχουν περάσει οι μέρες της ισχύος τιμολόγησης εκ μέρους τους”.

Σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στη συνέχεια σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, ο επικεφαλής της Fed του Ρίτσμοντ είπε ότι “μένει να φανεί” εάν η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια.

Related posts

Ουγγαρία: Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου υπέγραψε την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Ρωσία: Ο Καντίροφ βραβεύθηκε με χρυσό μετάλλιο για τη συμβολή του στην πυρηνική φυσική

admin

Ολλανδία: Με ευθανασία έφυγαν από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός Ντρις φαν Αχτ και η σύζυγός του

admin

Ταϊλάνδη: Εγκρίθηκε ο νόμος για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

admin

Χερσώνα: Απαγόρευση κυκλοφορίας από μεθαύριο και για 58 ώρες

admin

Γκουτέρες: Ο υψηλός αριθμός των νεκρών αμάχων στη Γάζα δείχνει ότι “κάτι δεν πάει καλά”

admin

Συναγερμός στις ΗΠΑ για τις διαστημικές πυρηνικές φιλοδοξίες της Ρωσίας

admin

Γερμανία: “Ποτέ ξανά” για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

admin

Λιβύη: Αναστολή της παραγωγής στην πετρελαιοπηγή στρατηγικής σημασίας Σαράρα

admin