Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στις ΗΠΑ για τις διαστημικές πυρηνικές φιλοδοξίες της Ρωσίας

Του Κώστα Ράπτη

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μάικ Τέρνερ σήμανε χθες Τετάρτη τον συναγερμό για μία ασυνήθη, αλλά μη κατονομαζόμενη, “απειλή ασφαλείας”, η οποία έγινε γνωστή στις αμερικανικές υπηρεσίες. “Καλώ” πρόσθεσε “τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει κάθε πληροφορία που αφορά αυτήν την απειλή, ώστε το Κογκρέσο, η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί μας να συζητήσουν ανοπικτά τους αναγκαίους τρόπους αντιμετώπισής της”.

Δεν επρόκειτο για μικροκομματικό παιχνίδι, διότι ο Τέρνερ συνυπέγραφε μαζί με τον Δημοκρατικό συνάδελφό του στην επιτροπή Τζιμ Χάιμς επιστολή προς τους βουλευτές, στην οποία γινόταν λόγος για “επείγον ζήτημα” που προέκυπτε από “την αποσταθεροποητική στρατιωτική ικανότητα ξένου κράτους, η οποία θα έπρεπε να γίνει γνωστή σε όλους τους διαμορφωτές πολιτικής στο Κογκρέσο”. Για τον λόγο αυτόν η επιτροπή είχε εγκρίνει την Τρίτη πρόταση να κοινοποιηθεί η επίμαχη πληροφορία στους κοινοβουλευτικούς μέχρι την Παρασκευή, υπό τους απαραίτητους όρους ασφαλείας.

Τόσο όσο Χάιμς, πάντως, όσο και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον τόνισαν, σε χωριστές δηλώσεις τους, ότι “δεν υπάρχει λόγος πανικού”. Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών, Τζέισον Κρόου, “πρόκειται για σοβαρό ζήτημα, αλλά όχι για άμεση κρίση”.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν εξέφρασε πάντως την δυσαρέσκειά του που οι Τέρνερ και Χάιμς κινήθηκαν πριν από την προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση του ιδίου με την οκταμελή ομάδα των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων και των Επιτροπών Πληροφοριών της Βουλής και της Γερουσίας. Υπενθύμισε πάντως ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν κινείται “δημιουργικά και στρατηγικά” σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση διαβαθμισμένων πληροφοριών, ενώ σε μια προσπάθεια να αποδραματοποιήσει τα πράγματα δήλωσε: “Οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν ότι υπάρχει μια ολόκληρη γκάμα απειλών και προκλήσεων με τις οποίες ασχολούμαστε καθημερινά”, όπως η τρομοκρατία.

Η αόριστη απειλή που συζητείται από χθες άρχισε να ξεκαθαρίζει από τις διαρροές που ακολούθησαν. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στις πυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας στο διάστημα.

Ειδικότερα, γίνεται λόγος για την ανάπτυξη πυρηνικού αντιδορυφορικού όπλου, το οποίο θα μπορούσε να παραλύσει τις επικοινωνίες των ΗΠΑ. Ήδη το 2021 η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμή εναντίον ενός από τους δικούς της δορυφόρους, ο οποίος διαλύθηκε σε 1.500 κομμάτια.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί επίσης για τις δυνατότητες του ρωσικού υπερ-υπερηχητικού (hypersonic) πυραύλου κρουζ 3M22 Zircon, ο οποίος μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες μεταξύ 6 και 8 Mach και έχει ήδη από πέρσι τεθεί σε υπηρεσία.

Οι διαστημικές πυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας δεν είναι άσχετες με την εντεινόμενη συνεργασία της με τη Βόρεια Κορέα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, τρεις μήνες μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα θέσει σε τροχιά εντός του 2024 τρεις στρατιωτικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους.

Η ειρωνεία της Ιστορίας έγκειται στο ότι ο “Πόλεμος των Άστρων”, τον οποίο εγκαινίασε την δεκαετία του ’80 ο τότε πρόεδρος Ρήγκαν, θεωρείται ευρέως ότι συντέλεσε στο να “γονατίσει” οικονομικά η Σοβιετική Ένωση. Το ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν “ξεπληρώνει” σήμερα τις ΗΠΑ με έναν νέο “Πόλεμο των Άστρων”, κινητοποιώντας πολύ λιγότερα οικονομικά μέσα είναι, αν αληθεύει, ασφαλώς εντυπωσιακό, αλλά όχι ακριβώς απρόσμενο, αν κρίνουμε ότι ήδη από το ετήσιο διάγγελμά του του 2018 ο Ρώσος πρόεδρος είχε περιγράψει εξοπλιστικές προόδους που έδιναν στη χώρα του αποφασιστικό πλεονέκτημα.

Σε κάθε περίπτωση, ο “συναγερμός” που σήμανε ο Τέρνερ θα επηρεάσει καταλυτικά και τη συζήτηση που διεξάγεται στο Καπιτώλιο για την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας, εν μέσω πολλών αντιστάσεων των “τραμπικών” Ρεπουμπλικανών. Αυτό πιθανότατα εξηγεί και το τάιμινγκ των ανακοινώσεων σχετικά με μία εξέλιξη που δεν είναι ακριβώς αιφνιδιαστική.

Related posts

Συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Frontex για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης

admin

Ρωσία: Στρατιωτικοί παρατηρητές εντοπίζουν περισσότερους Ρώσους στρατιώτες στη Λευκορωσία

admin

Bloomberg για DBRS: Η σημαντικότερη αναβάθμιση της Ελλάδας μετά την οικονομική κρίση

admin

Συρία: Αναφορές για ισραηλινή πυραυλική επίθεση στην περιοχή της Δαμασκού

admin

Κίνα: Τουλάχιστον ένας νεκρός από τον τυφώνα Σάολα που έπληξε την κινεζική επαρχία Γκουανγκντόνγκ, την πόλη Σεντζέν, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο

admin

Ινδία: Το πολεμικό ναυτικό διέσωσε δύο σκάφη από Σομαλούς πειρατές

admin

Διεθνής σύνοδος υποστήριξης για την Ουκρανία τη Δευτέρα στο Παρίσι

admin

Kεντρική Τράπεζα Αυστραλίας: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4,1%

admin

2ο Διεθνές Φόρουμ για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

admin