Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Η αμερικανική αεροπορία αρχίζει τις ρίψεις τροφίμων στη Γάζα εντός 24 ωρών

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μια πρώτη ρίψη τροφίμων και προμηθειών στη Γάζα με στρατιωτικά αεροσκάφη, μια μέρα αφότου ο θάνατος Παλαιστινίων την ώρα που μερίμεναν στην ουρά για να λάβουν τρόφιμα συγκέντρωσε τη δημόσια προσοχή στην εκτυλισσόμενη ανθρωπιστική καταστροφή στον κατάμεστο παράκτιο θύλακα.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η αεροπορική ρίψη των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας και της Γαλλίας, έχουν ήδη πραγματοποιήσει αεροπορικές ρίψεις τροφίμων  στη Γάζα.

“Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν περισσότερα”, είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι “η βοήθεια που φτάνει στη Γάζα δεν είναι αρκετή”.

Στον Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι τόνισε ότι οι αεροπορικές ρίψεις θα γίνουν “μια συνεχής προσπάθεια”. Πρόσθεσε ότι η πρώτη αεροπορική ρίψη πιθανότατα θα αφορά κονσέρβεςτου αμερικανού στρατού  και “φαγητά έτοιμα προς κατανάλωση”.

“Η προσπάθεια μας δεν θα έχει εφάπαξ χαρακτήρα”, είπε ο Κίρμπι. 

Ρίψεις μέσα στο Σαββατοκύριακο




Ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν επίσης τη δυνατότητα δημιουργίας θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων βοήθειας στη Γάζα.

Οι αεροπορικές ρίψεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας – το ένα τέταρτο του πληθυσμού του θύλακα – βρίσκονται στα όρια του λιμού, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας ανακοίνωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στην πόλη της Γάζας νωρίς την Πέμπτη. 

Οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν μια ολοένα και πιο απελπιστική κατάσταση σχεδόν πέντε μήνες μετά τον πόλεμο που ξεκίνησε με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. 

Το Ισραήλ επέρριψε την ευθύνη για τους περισσότερους θανάτους στα ίδια τα πλήθη των πεινασμένων που συνέρευσαν γύρω από φορτηγά τα οποία μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια,  λέγοντας ότι τα θύματα είχαν ποδοπατηθεί. Ισραηλινός αξιωματούχος είπε επίσης ότι τα στρατεύματα δίνοντας μια “περιορισμένηου χαρακτήρα απάντηση” αργότερα πυροβόλησαν εναντίον πλήθους που θεώρησαν ότι αποτελούσαν απειλή.

Τρώνε ζωοτροφές και κάκτους

Με τους ανθρώπους να τρώνε ζωοτροφές ή ακόμη και κάκτους για να επιβιώσουν, και με τους γιατρούς να αναφέρουν ότι τα παιδιά πεθαίνουν στα νοσοκομεία από υποσιτισμό και αφυδάτωση, ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει ότι αντιμετωπίζει “συντριπτικά εμπόδια” για την παροχή βοήθειας.

Αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για ποιος τύπος αεροσκάφους θα χρησιμοποιηθεί, τα C-17 και C-130 είναι τα καταλληλότερα για τη δουλειά.

Ο Ντέιβιντ Ντέπτουλα, ένας απόστρατος στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που υπήρξε διοικητής στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το βόρειο Ιράκ, δήλωσε ότι οι αεροπορικές ρίψεις τροφίμων είναι εκτός των δυνατοτήτων της αμερικανικής αεροπορίας. 

“Είναι κάτι που βρίσκεται εντός της αποστολής τους”, είπε ο Ντεπτούλα στο Reuters. “Υπάρχουν πολλές δύσκολες προκλήσεις. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα ανυπέρβλητο”. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι αναμένουν επίσης ότι η βοήθεια θα ενισχυθεί αν υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός, η οποία ο Μπάιντεν είπε ότι ελπίζει να υπάρξει συμφωνία και να αρχίσει μέχρι τον μήνα νηστείας των μουσουλμάνων του Ραμαζανιού, που ξεκινά στις 10 Μαρτίου.

Related posts

ΗΠΑ: Το ΥΠΟΙΚ θα δανειστεί $1,007 τρισ. το γ’ τρίμηνο

admin

Σουηδία: Απετράπησαν τρομοκρατικές επιθέσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κρίστερσον

admin

Βουλγαρία: Αυστηροποιούνται οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για τη βία κατά των γυναικών

admin

B. Κορκίδης: Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν νέο γεωπολιτικό κίνδυνο

admin

Βρετανία: Η σκωτσέζικη αστυνομία είναι “θεσμικά ρατσιστική” παραδέχεται ο αρχηγός της

admin

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τον περιορισμό της ροής ιρανικών κεφαλαίων προς τους Χούθι της Υεμένης

admin

Αντισημιτική επίθεση στη Βιέννη: Φωτιά και σβάστικες στο εβραϊκό νεκροταφείο

admin

Αργεντινή: “Δεν μπορείς να αγοράσεις ένα καινούργιο τζιν” – Η εκτόξευση του πληθωρισμού οδηγεί σε παζάρια μεταχειρισμένων ρούχων

admin

Νέα απόπειρα επίθεσης σε αμερικανική βάση στο Ιράκ με drone

admin