Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική σύγκρουση για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ, η οποία προαναγγέλθηκε από τον πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη στη χθεσινή συνέντευξή του στο Mega προκάλεσε την πρώτη σύγκρουση για το θέμα ανάμεσα στη Χαριλάου Τρικούπη και το Μέγαρο Μαξίμου. «Τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό και εντέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο» σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξηγώντας πως ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας είναι να «ρυθμίζει και όχι να απαγορεύει», θέτοντας ζητήματα που αφορούν τα γεωγραφικά κριτήρια για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, την ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ και τη δημιουργία ενιαίας Αρχής αξιολόγησης και για το δημόσιο και για το μη κρατικό.

Η απάντηση

Στον Ανδρουλάκη απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σηκώνοντας τους τόνους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση που αναμένεται να κρατήσει: «Το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται ότι είναι μια από τα ίδια, ένα κράμα παθογενειών που ασκεί στείρα αντιπολίτευση» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τον Ανδρουλάκη «εκπρόσωπο του πιο γνήσιου αναχρονισμού», ο οποίος ψάχνει «ασόβαρες δικαιολογίες» για να αποφύγει την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η απάντηση από τη Χαριλάου Τρικούπη ήταν άμεση: «Ο κ. Μαρινάκης ας μην ανησυχεί  για τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Να τον ανησυχούν περισσότερο τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται τα στελέχη της κυβέρνησης» ανέφεραν χαρακτηριστικά τα κεντροαριστερά στελέχη, σημειώνοντας πως η ΝΔ έχει απαξιώσει την έννοια της μεταρρύθμισης, η οποία «μεταφράζεται σε μπίζνες» όσον αφορά την Golden Visa, την παιδεία, την υγεία και την πράσινη μετάβαση. «Πίσω από κάθε δήθεν μεταρρύθμιση της κυβέρνησής σας, κύριε Μαρινάκη, κρύβονται οι αρεστοί σας, έτοιμοι να ροκανίσουν το δημόσιο χρήμα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η επιτομή του καθεστωτισμού και του πελατειακού κράτους» σχολίαζαν χαρακτηριστικά. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η πρώτη ιδεολογική σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πλευρές από τις εθνικές εκλογές του καλοκαιριού ως τώρα, στον δρόμο που θέλει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ για να πάρει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Η Διαμαντοπούλου

Την ίδια ώρα, η πρώην υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου μίλησε υπέρ της μεταρρύθμισης: «Αν ήμουν βουλευτής, θα ψήφιζα το νομοσχέδιο Πιερρακάκη, ορισμένες φορές στη χώρα μας ένα κομμάτι του πολιτικού προσωπικού αρνείται να προχωρήσει στον 21ο αιώνα και μένει στη δεκαετία του ’80» ανέφερε («Παραπολιτικά»), μιλώντας για μια συζήτηση που γίνεται με επιχειρήματα φόβου.

Related posts

Δείτε live την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Μετά την ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα

admin

Αναζητώντας αριστερές δεξαμενές

admin

Φάμελλος: Κολοσσιαίες οι ευθύνες Μητσοτάκη για την ΑΔΑΕ

admin

Το κώλυμα

admin

Δημοσκοπήσεις: Σταθερό προβάδισμα της ΝΔ και ντέρμπι για την δεύτερη θέση

admin

Προσοχή

admin

Βορίδης: Επιμένει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών

admin

Βία στα σχολεία: Σχέδιο νόμου προωθεί η Κυβέρνηση

admin

Γιώργος Αντωνακάκης: Το ΚΚΕ τον αποχαιρετά με θλίψη

admin