Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κώλυμα

Το κώλυμα

Μαζί με την επιστολική ψήφο, η κυβέρνηση εισάγει εκ νέου το κώλυμα βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή, που είχε καταργηθεί το 2019. Επαναφέρει, δηλαδή, το ασυμβίβαστο: όσοι βουλευτές θέλουν να είναι υποψήφιοι για μια θέση στο Στρασβούργο θα πρέπει πρώτα να παραιτηθούν. Ποιον δυσκολεύει αυτή η απόφαση; Το κόμμα που δεν έχει ακόμη σχηματιστεί και που σε αυτή τη φάση βγάζει μπροστά βασικά 11 πρόσωπα, όλα εκ των οποίων είναι βουλευτές.

Ανάγκη συμβολισμού

Αυτό επί της ουσίας τι σημαίνει; Πως αν κάποιος εξ αυτών σκεφτόταν να κατέβει στις ευρωεκλογές για να κάνει διακριτή την ύπαρξη του νέου φορέα και να δώσει στίγμα, πρέπει να συνυπολογίσει ποιος έρχεται από πίσω στη λίστα των αναπληρωτών στον ΣΥΡΙΖΑ – για να μη δυσκολέψει και την ύπαρξη της κοινοβουλευτικής ομάδας που καλά καλά δεν έχει σχηματιστεί. Και σημαίνει επίσης, αν τα πρόσωπα του ψηφοδελτίου δεν είναι επαρκώς αναγνωρίσιμα, ότι θα πρέπει να είναι διακριτή η παρουσία του φορέα.

Γαλάζιες αποχρώσεις

«Είμαι παραδοσιακή, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ξεκαθαρίζοντας επί της ουσίας πως η ίδια θα υπερψηφίσει και πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει με το «κατά συνείδηση» στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία – χωρίς βέβαια να πει ότι υπάρχει το «μαξιλάρι» της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Δεν δίνει πια στίγμα μόνο η παραδοσιακά δεξιά πλευρά της ΝΔ, δίνει και η άλλη. Και έχει κι αυτό τη σημασία του, για τους γαλάζιους ψηφοφόρους που συμφωνούν με την επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου και παρακολουθούν τις «διευκολύνσεις» που παρέχονται στους υπόλοιπους.

Αυτοψία

Στον Εβρο συνεχίζει την παρουσία του ο Νίκος Ανδρουλάκης, εξακολουθώντας να δίνει έμφαση στην «πράσινη», περιβαλλοντική ατζέντα – είναι πρόσφατο το άνοιγμα στις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, ειδικά τη στιγμή που και άλλοι φορείς στον ευρύτερο χώρο ψάχνονται για παρόμοιες συνεργασίες, αλλά έχουν πρώτα άλλα να λύσουν. Σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επισκεφθεί το δάσος της Δαδιάς.

Related posts

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών

admin

Μαξίμου: Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τον έλεγχο σεισμικότητας των δημόσιων κτιρίων – Τι αναμένεται

admin

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

admin

Γαλάζιο «σπριντ» για τις τοπικές «μάχες» με στόχο το 13+3 – Πού και γιατί βγαίνει μπροστά άμεσα ο Μητσοτάκης

admin

Τσακαλώτος: Ελπίζω να προχωρήσουμε μπροστά

admin

Βορίδης: Θωρακίζουμε τη διαφάνεια και την αξιοκρατία

admin

Οι κάλπες στήνονται 21 Μαΐου: Μάθε που ψηφίζεις με ένα κλικ

admin

Τουρκία: Αβάσιμες και αναληθείς οι αιτιάσεις της Άγκυρας για υπόθαλψη τρομοκρατών στην Ελλάδα

admin

Κασσελάκης: Δεν είμαστε πιασμένοι από πουθενά – Θα απαντήσω σε ερωτήσεις του κοινού στην ομιλία μου στα Χανιά

admin