Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτωπο αλλά χωρίς… μέτωπο, με το βλέμμα στις ευρωεκλογές

Φαινομενικά, όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης τηρούν παρόμοια στάση στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων – στο τέλος, την ώρα της ψηφοφορίας, όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς θα ψηφίσουν «όχι» επί της αρχής. Υπό άλλες συνθήκες, αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσε να είναι η αρχή για τη δημιουργία ενός πολιτικού μετώπου: οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Νέας Αριστεράς έχουν μιλήσει στο παρελθόν θετικά για συγκλίσεις θεσμικές, σε επιμέρους ζητήματα, εντός της Βουλής, που δεν θα σήμαιναν τίποτα περισσότερο. Με το ρολόι να μετράει αντίστροφα για τις ευρωπαϊκές εκλογές, ωστόσο, κάτι τέτοιο θα έμοιαζε όνειρο ανοιξιάτικης νυκτός: η πρόταση της Νέας Αριστεράς για κοινή κατάθεση πρότασης μομφής προς τους υπόλοιπους έπεσε στο κενό.

«Κόμματα της ακινησίας»

Το ΚΚΕ παραδοσιακά απέχει από κάθε είδους συναινετική διαδικασία, ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα έλεγε «ναι» σε μια πρόταση που έρχεται από τους αποχωρήσαντες βουλευτές του και το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει ήδη, εκ μέρους της κυβέρνησης, κατηγορίες για μετατροπή του σε «κόπια» του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Αριστεράς, με στόχο το κεντρώο ακροατήριο. Επισήμως, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά κατηγορούν τη Χαριλάου Τρικούπη για ασαφή θέση, για διχογνωμίες στο εσωτερικό που δυσκολεύουν το καθαρό «όχι», ενώ με τη σειρά του το ΠΑΣΟΚ μιλάει, διά στόματος του προέδρου του (Mega), για «κόμματα της ακινησίας», τα οποία δέχονται λιγότερα βέλη από το Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Στην πράξη, διαφορά όντως υπάρχει, καθώς η μια πλευρά είναι υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 και η άλλη δεν είναι, όμως το συγκεκριμένο δεν είναι αντικείμενο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που προσπερνά (ή ερμηνεύει) το Σύνταγμα αποφεύγοντας τον σκόπελο.

Αμείλικτοι οι αριθμοί

Θα άλλαζε κάτι στο «διά ταύτα», εντός της κοινοβουλευτικής αίθουσας, η συσπείρωση της προοδευτικής αντιπολίτευσης; Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Και σ’ αυτήν τη φάση, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν πιο καθαρά από ποτέ πως περιμένουν τις ευρωεκλογές. Αυτό το χρονικό ορόσημο θα αναδείξει τα δεδομένα της επόμενης φάσης – τα αυξημένα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και η δεύτερη θέση σε πανελλαδική κάλπη είναι η προϋπόθεση, για τον Ανδρουλάκη, «για το επόμενο μεγάλο βήμα», ενώ την ίδια θέση, της κυρίαρχης δύναμης του προοδευτικού πόλου, θέτει και ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέχεια. Εχοντας ήδη αποφασίσει, επί της προηγούμενης ηγεσίας, τη διεύρυνσή του έως το δημοκρατικό Κέντρο – με τη σημερινή να εξαγγέλλει καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο. Μέχρι τις ευρωεκλογές, επομένως, περιθώριο συναινέσεων δεν υπάρχει: όσο αντίπαλοι είναι με τη ΝΔ, είναι και μεταξύ τους.

Related posts

Κασσελάκης: «Πάμε να πάρουμε τη χώρα πίσω – Από αύριο πρέπει να ενωθούμε»

admin

Βελόπουλος προς Ιερώνυμο: «Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να δώσει οδηγίες στον κλήρο»

admin

ΣΤΟΝ ΜΠΕΛΕΡΗ

admin

Θα αντέξει η Ενωση μια νέα διεύρυνση;

admin

Επάνοδος Σακελλαρίδη με τη Νέα Αριστερά

admin

Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα στο 2022

admin

Μητσοτάκης: Μπορούμε να πετύχουμε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023

admin

Επίθεση Τζουμάκα σε Κασσελάκη: «Δεν ήρθε, τον φέρανε, το παιδί δεν κάνει»

admin

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ

admin