Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Λαγκάρντ: Ανοίγει την πόρτα σε “παύση” των αυξήσεων επιτοκίων, αλλά προειδοποιεί για αυξημένα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ έκανε σήμερα ένα βήμα για να δείξει ότι η κεντρική τράπεζα ίσως να αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίαση της (στις 26 Οκτωβρίου, στην Αθήνα) να κάνει μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων της μετά από 14 μήνες συνεχούς νομισματικής σύσφιξης.

“Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο“, ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου λίγο μετά την απόφαση της τράπεζας σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Η δήλωση αυτή δείχνει ότι ακόμα και αν δεν υπάρξουν νέες αυξήσεις των επιτοκίων, η ΕΚΤ αναμένεται να κρατήσει τα επιτόκια της αυξημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της ΕΚΤ αναγνώρισε τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η συνεχής νομισματική σύσφιξη στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο προειδοποίησε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να παραμείνει υποτονική σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με τον κλάδο των υπηρεσιών – που μέχρι σήμερα εμφάνιζε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα – επίσης να αποδυναμώνεται. 

Όσον αφορά τις διεργασίες στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας, η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι κάποια μέλη του Δ.Σ. “θα προτιμούσαν σήμερα να κάνουμε μια παύση και να δούμε πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια, όταν θα έχουμε περισσότερα στοιχεία”.

“Ωστόσο, μια ισχυρή πλειοψηφία συμφώνησε με την απόφαση για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης”, πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται “με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία”. 

Πάνω οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, κάτω για την ανάπτυξη

Για να εξηγήσει το σκεπτικό της ΕΚΤ η Λαγκάρντ αναφέρθηκε λεπτομερώς στις τελευταίες  μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ. 

“Όταν εξετάζει κανείς τις προβολές, βλέπει πώς έχουμε ανοδική αναθεώρηση στο πληθωρισμό για το 2023 και το 2024 και μικρή καθοδική αναθεώρηση για το 2025 που φυσικά έχει μεγάλη αβεβαιότητα καθώς είναι πολύ μακριά”, εξήγησε. 

“Συνολικά [με τις τελευταίες προβολές] βλέπουμε ότι δεν φτάνουμε στο στόχο μέχρι το 2025. Η τελευταία μας απόφαση πιστεύουμε ότι θα έχει σημαντική συμβολή στην επίτευξη του στόχου μας”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι με βάση τις τελευταίες προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 5,6% το 2023, 3,2% το 2024 και 2,1% το 2025. Πρόκειται για προς τα πάνω αναθεώρηση για το 2023 και το 2024 και προς τα κάτω αναθεώρηση για το 2025.

Παράλληλα, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ αναθεώρησαν ελαφρώς προς τα κάτω την προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού χωρίς την ενέργεια και τα είδη διατροφής, κατά μέσο όρο σε 5,1% το 2023, 2,9% το 2024 και 2,2% το 2025.

gdp

Τέλος, μείωσαν σημαντικά τις προβολές τους για την οικονομική ανάπτυξη και πλέον περιμένουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα μεγεθυνθεί κατά 0,7% το 2023, 1,0% το 2024 και 1,5% το 2025.

Δημήτρης Στόλης

Related posts

Η Ρωσία στέλνει 25 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας

admin

Philip Morris: Πτώση κερδοφορίας στο τρίμηνο – Οι πωλήσεις iQOS ξεπέρασαν τα Marlboro

admin

Ουκρανία: “Επιδεινώθηκαν” οι συγκρούσεις στο βόρειο τμήμα του ανατολικού μετώπου, λέει Ουκρανός στρατηγός

admin

Foot Locker: Θηριώδης βουτιά 26% μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα

admin

Πούτιν: Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια Πριγκόζιν – Ήταν ταλαντούχος επιχειρηματίας

admin

Τυνησία: Πρώτες καταδίκες για τη δολοφονία του αντιπολιτευόμενου Μπελαΐντ το 2013

admin

Ουκρανία: Οκτώ νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Λιμάν

admin

Ο Νετανιάχου υπονόησε ότι διεξάγονται νέες διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η κίνηση στη γέφυρα της Κριμαίας ανεστάλη, κατόπιν αποκαταστάθηκε

admin