Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών

Με συμφωνίες σε θέματα χαμηλής πολιτικής και χωρίς κείμενα που μπορούν να χαρακτηριστούν εμβληματικά ή να αλλάξουν το τοπίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα διεξαχθεί σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Αθήνα, με πλέον σημαντική τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλά, αφού δεν αναμένονται εκπλήξεις και άλματα στη βαριά ατζέντα του πολιτικού διαλόγου. Με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν πάντως τη σημασία της υλοποίησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Στόχος είναι να προστατευθεί ο διάλογος, καθώς και το καλό κλίμα, στο οποίο επιμένουν με έμφαση. Τα ακανθώδη ζητήματα αναμένεται να θιγούν στο τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν, παρόντων των ΥΠΕΞ Γεραπετρίτη – Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων Μπούρα – Κιλίτς, στο οποίο θα συμφωνηθούν και τα επόμενα βήματα του διαλόγου. Με το μεγαλύτερο στοίχημα της σημερινής μέρας να είναι η δέσμευση για διατήρηση της ηρεμίας.

Η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα η μόνη διαφορά

Στην Αθήνα παρακολουθούν και τις δηλώσεις Ερντογάν λίγο πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η Τουρκία παραμένει στις θέσεις της οι οποίες είναι γνωστές και υπογραμμίζουν αντίστοιχα ότι γνωστές είναι και οι ελληνικές θέσεις, χωρίς υποχώρηση στις κόκκινες γραμμές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (ΑNT1) επέμεινε στον σεβασμό της Αθήνας στο διεθνές δίκαιο και ότι για την Αθήνα η διαφορά που θα παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι μία, η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα, «δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά, άρα δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε τίποτα άλλο». Υπογράμμισε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση και σημείωσε ότι στο πλαίσιο της ευρύτερης διαδικασίας του διαλόγου είναι και η επίλυση συνολικά της μιας διαφοράς, για να υπογραμμίσει ότι «δεν είμαστε αυτή τη στιγμή εκεί». Με κυβερνητικές πηγές να χαρακτηρίζουν «ήπια» τα μηνύματα Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος πάντως επιμένει να μιλάει για περισσότερες από μία διαφορές, αναφέροντας («Καθημερινή») ότι «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση», αφού όπως λέει «είναι όλα αλληλένδετα. Οταν προσφεύγουμε στη διεθνή Δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω». Επιμένει ακόμα σε διάλογο χωρίς παρεμβάσεις τρίτων, ενώ έχει μιλήσει για «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα» αλλά και για «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

«Μικρά βήματα» για οικοδόμηση εμπιστοσύνης

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδιασμός για τελετή υπογραφής συμφωνιών στις σημερινές συναντήσεις δεν υπάρχει, όπως  δεν υπάρχει και πρόθεση να δοθεί σε αυτές διάσταση υπερβολής. Οι συμφωνίες, οι κοινές δηλώσεις και τα μνημόνια κατανόησης που αναμένεται να υπογραφούν, με τις λεπτομέρειες να κλειδώνουν μόλις χθες, εστιάζουν μεταξύ άλλων στην οικονομία και το εμπόριο σε συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece και το Invest in Turkiye, στην Υγεία, την Παιδεία, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, την έρευνα και τεχνολογία και την αγροτική ανάπτυξη. Συμφωνίες που αποτελούν «μικρά βήματα» με στόχο την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και τη δημιουργία εδάφους για κάτι μεγαλύτερο.

Στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας οι υπουργοί που θα λάβουν μέρος είναι, πέραν των Εξωτερικών, οι Αμυνας (Δένδιας και Γκιουλέρ), Οικονομικών (Χατζηδάκης και Σιμσέκ), Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης, Ναυτιλίας, (Οικονόμου, Καιρίδης, Στυλιανίδης) και Εσωτερικών (Γερλίκαγια), Πολιτισμού και Τουρισμού (Μενδώνη, Κεφαλογιάννη και Ερσόι), Παιδείας (Πιερρακάκης και Τεκίν), καθώς και οι ΥΦΥΠΕΞ (Παπαδοπούλου, Φραγκογιάννης και Ακτσαπάρ).

Related posts

Σπαρτιάτες: Ολική ρήξη βουλευτών με Στίγκα – Αλληλοκατηγορίες για τακτικές μαφιόζων

admin

Γεραπετρίτης σε Κροάτη ΥΠΕΞ για Νέα Φιλαδέλφεια: «Η ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει αντικειμενικά την υπόθεση»

admin

ΣΤΙΣ ΠΙΤΕΣ

admin

Νέο αυστηρό μήνυμα Μενέντεζ στον Ερντογάν για τα F-16

admin

Οι διαγραφές και οι αποχωρήσεις που αλλάζουν τα κόμματα

admin

Μυστικό γεύμα με άραβες επενδυτές

admin

Μητσοτάκης: Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης η ενεργειακή επάρκεια της χώρας

admin

Γ. Τσίπρας: Η Ομπρέλα είχε σχέδιο να φύγει, οι 6+6 έφυγαν χωρίς επίδικο

admin

Άδειασε η Βουλή μόλις ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος των Σπαρτιατών

admin