Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μυστικό γεύμα με άραβες επενδυτές

Το πρώτο μισό της χθεσινής ημέρας ήταν αφιερωμένο στις επιχειρηματικές επαφές και την αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών. Ως «ιδιαίτερης σημασίας» περιγράφεται το τετ-α-τετ που είχε ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του με εκπροσώπους επιχειρήσεων και φορέων του αραβικού κόσμου, το οποίο αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ». Το Μέγαρο Μαξίμου δεν γνωστοποίησε στους δημοσιογράφους αυτή την «κλειστή και ιδιωτική» – όπως περιγράφεται – συνάντηση. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επρόκειτο για γεύμα εργασίας που διεξήχθη χθες το μεσημέρι στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Μέιφερ, στο οποίο παρέστη αντιπροσωπεία του Αραβοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Παράγοντας που συμμετείχε στο γεύμα είπε στα «ΝΕΑ» ότι στόχος της συνάντησης ήταν «η διερεύνηση του ενδεχομένου στενότερης ελληνοαραβικής συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας».

Ειδικότερα, «συζητήθηκαν τρόποι διευκόλυνσης και ενθάρρυνσης των εμπορικών και επενδυτικών ροών μεταξύ των αραβικών κρατών, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου». Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε επενδύσεις, μεταξύ άλλων, στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, προγραμματίζεται μεγάλη επιχειρηματική συνάντηση για το προσεχές έτος, στην οποία αναμένεται να μετάσχουν εκπρόσωποι της Ελλάδας, της Βρετανίας και αραβικών κρατών. Επισημαίνεται ότι πέρυσι ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (με τον οποίον είχε πρόσφατα και τηλεφωνική επικοινωνία), τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί και τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, κατέστη σαφές στους συνομιλητές του Πρωθυπουργού ότι «η χώρα μας, η οποία εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο, αποτελεί φυσικό σημείο εισόδου για το εμπόριο με την Ευρώπη και προσφέρει ένα μεγάλο εύρος επενδυτικών ευκαιριών».

Επενδυτική πρόσκληση

Νωρίτερα, χθες, ο Πρωθυπουργός μετείχε στο διήμερο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley στο Κανάρι Γουόρφ, το οποίο, μαζί με το Σίτι, συνθέτουν το χρηματοοικονομικό κέντρο της Βρετανίας. Εκεί, συναντήθηκε με επενδυτές και διευθυντικά στελέχη βρετανικών επιχειρήσεων σε μια προσπάθεια να «πουλήσει» ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα. Επιπλέον, συμμετείχε σε δημόσια συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της Morgan Stanley Λουίτζι Ρίτσο, αλλά και σε κλειστή συνάντηση με διαχειριστές κεφαλαίων και εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών. Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην «επιθετική ατζέντα δύσκολων αλλά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων» που έχει, κάνοντας ειδική μνεία στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και στα «νέα κεφάλαια» που αναμένει να προσελκυσθούν. Βρετανική πηγή ανέφερε ότι ορισμένοι συνομιλητές του «έμειναν ικανοποιημένοι» από όσα άκουσαν, αν και «η συμμετοχή επενδυτών δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στην περυσινή διοργάνωση», στην οποία ο Πρωθυπουργός επίσης ήταν παρών. Το συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν 37 εισηγμένες εταιρείες και εκατοντάδες επενδυτές, διεξάγεται σε συνεργασία με τις τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς. Τον Μητσοτάκη συνοδεύει ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του, Αλέξης Πατέλης.

Related posts

Θα αντέξει η Ενωση μια νέα διεύρυνση;

admin

Ποιος γράφει τις ομιλίες του Μητσοτάκη; – Το βίντεο στο TikTok και το… τούνελ

admin

Βορίδης για Νέα Φιλαδέλφεια: Στήριξη σε Οικονόμου – Υποτίμησε τον κίνδυνο η ΕΛ.ΑΣ.

admin

Αυτά είναι τα τελικά αποτελέσματα για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Καρανίκας: Αστείοι οι επικριτές του Κασσελάκη – Ανήκουν στο μουσείο της Αριστεράς

admin

Τέμπη: Οργή για τη δήλωση Μαρκόπουλου στην Εξεταστική – «Τι να κάνω τόσες μέρες; Το διασκεδάζω»

admin

Ακρίτα για Ποινικό Κώδικα: Τι Βορίδης, τι Φλωρίδης

admin

Ξοδεύοντας πολιτικό κεφάλαιο με… ασφάλεια

admin

Αριστερά και εθνικά θέματα, μια δύσκολη εξίσωση

admin