Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουβέντα στην Κουμουνδούρου για μεταγραφή στους ευρωσοσιαλιστές

Η συζήτηση για τη μεταγραφή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την ευρωομάδα της Αριστεράς στους ευρωσοσιαλιστές έχει γίνει σταδιακά και σε φάσεις στην Κουμουνδούρου. Τώρα ανακινείται εκ νέου μετά την επιστολή-πλατφόρμα των Θανάση Θεοχαρόπουλου, Κώστα Ζαχαριάδη και Γιάννη Ραγκούση όπου προτείνουν την προαναφερόμενη μεταγραφή και ενόψει της ΚΕ του Σαββατοκύριακου και του συνεδρίου στα τέλη του Φεβρουαρίου. Μάλιστα η επιστολή-πρόταση των τριών μελών της ΠΓ αναμένεται να κατέβει στην ΚΕ και επιπροσθέτως το όλο αίτημα να συνυπογράφουν και άλλα στελέχη.

Πάντως η όλη κίνηση πυροδότησε δύο ετερόκλητες αντιδράσεις. Από τη μία όσων ως τώρα στέκονται θετικά σε μια τέτοια προοπτική. Χθες ήταν ο  βουλευτής Πέτρος Παππάς αλλά ήδη στην κούρσα για τη νέα διαδοχή του  κόμματος είχε κάνει λόγο ο Νίκος Παππάς – σε ΚΕ το είχε θέσει ο Ζαχαριάδης επίσης. Και όσων έχουν ακόμη έναν προβληματισμό, όπως ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης. «Η σοσιαλδημοκρατία είναι μια φθαρμένη ιστορία. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι ο κύκλος της Αριστεράς έχει κλείσει, εγώ διαφωνώ», ανέφερε χθες ο Αρβανίτης.

Από την άλλη, τα 3 μέλη της ΠΓ βλέπουν ως σχεδόν μονόδρομο μια μετακίνηση στην οικογένεια των ευρωσοσιαλιστών και με φόντο τις επερχόμενες ευρωκάλπες αλλά και τις εθνικές. «Μας ενδιαφέρει μια ισχυρή Κεντροαριστερά, πολιτικός αντίπαλος και αντίβαρο στη Δεξιά και τις πολιτικές της, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η μάχη των επόμενων ευρωπαϊκών και εθνικών εκλογών δεν θα κριθεί στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά στο έδαφος της Κεντροαριστεράς», αναφέρουν οι τρεις.

Βασικό θέμα και στο συνέδριο

Οι πληροφορίες λένε πως ένα μεγάλο μέρος της βάσης κινείται θετικά ενώ τα στελέχη που θα είχαν ζωηρές αντιρρήσεις με κάτι τέτοιο, έχουν πια αποχωρήσει και συμμετέχουν στη Νέα Αριστερά. Από την άλλη το όλο θέμα προφανώς θα απασχολήσει και την προσεχή ΠΓ αλλά και την ΚΕ του κόμματος, όμως βασικά και καταστατικά θα είναι εκ των πραγμάτων κεντρικό θέμα και στο συνέδριο.

Χθες πάντως πηγές της Κουμουνδούρου επέμεναν στην ως τώρα θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως γέφυρα μεταξύ Αριστεράς και ευρωσοσιαλιστών αλλά με αφετηρία πως το ελληνικό κόμμα είναι ιδρυτικό της ευρωπαϊκής Αριστεράς και έχει και ηγεμονική θέση λόγω της προγενέστερης κυβερνητικής του πείρας. Το περιβάλλον των τριών μελών της ΠΓ που έθεσε το ζήτημα, το βλέπει ως μια προωθητική ενέργεια που μόνον καλό θα κάνει στην αλληλουχία εσωστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ ενώ από εδώ θεωρούν πως επικαιροποιείται μια κυβερνώσα δυνητική εικόνα, που εδώ και καιρό έλειπε από την Κουμουνδούρου. Μια πληθυντική Αριστερά απέναντι στην Κεντροδεξιά, είναι το μόνον αντίδοτο θεωρούν και εξού θα επιμείνουν στην όλη ιδέα και πρότασή τους.

Related posts

Κακλαμάνης – Ψυχογιός: Ακρίβεια και «κίνημα της πετσέτας» ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο

admin

Κόντρα στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ οι 10 από τους «11» – Δεν καταψήφισαν ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

admin

Στα χαρακώματα για τα μη κρατικά ΑΕΙ

admin

Εύα Καϊλή: Το μοιραίο λάθος που οδήγησε στη σύλληψή της – Πώς «άδειασε» τον σύντροφό της

admin

Τοτέμ

admin

Παύλος Μαρινάκης: «Διάλογος με Τουρκία αλλά όχι για τις κόκκινες γραμμές μας»

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ενόχληση για την τραπ και το ringtone στο κινητό από το… Star Wars

admin

Κορυφώνεται ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ – Η πολιτική του Pummaro και η «κομματίλα» του Κασσελάκη έδιωξε το «κόμμα»

admin

Ποιοι καταψηφίζουν, ποιοι θα απέχουν

admin