Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι καταψηφίζουν, ποιοι θα απέχουν

Η τελική αναμέτρηση για το «τολμηρό αλλά όχι παράτολμο για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου» νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια, όπως το προσδιόρισε ο επισπεύδων υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, είναι σήμερα το βράδυ. Η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θα εκθέσει το ιδεολογικό πλαίσιο των διαφωνιών του με τη μεταρρύθμιση, αλλά και η παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θα κρίνει και την τελική στάση βουλευτών της πλειοψηφίας που ακόμα αμφιταλαντεύονται, αναμένεται να δώσουν τον τόνο. Οι ζυμώσεις προκειμένου να μεταπειστούν έστω και την ύστατη ώρα όσο το δυνατόν περισσότεροι εκ των διαφωνούντων κορυφώνονται.

Ηδη από του βήματος ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν Μίλτος Χρυσομάλλης, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Αννα Καραμανλή, ενώ Θάνος Πλεύρης και Στέλιος Πέτσας μετακινούνται στην αποχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία όπως και από κοινού και με διαφορετική αφετηρία Νίκη και «Σπαρτιάτες». «Καταθέτουμε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου γιατί απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα το κρυφτούλι δεν είναι ανεκτό», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος. Νίκη, «Σπαρτιάτες» και Ελληνική Λύση που πλειοδότησαν σε ομοφοβικές και διχαστικές «κορόνες» υπέβαλαν ένσταση αντισυνταγματικότητας που απορρίφθηκε. Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις στη γαλάζια παράταξη πιστεύουν ότι βαίνει μειούμενη η αρνητική ψήφος και δεν αποκλείουν τα «όχι» να είναι κάτω από 20.

Σε κάθε περίπτωση το «ναι» εκτιμούν ότι κινείται στον άξονα 110 , ενώ η θετική ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας δίνει αέρα ευρείας επικράτησης, ίσως και άνω των 180 βουλευτών. Ως την τελευταία στιγμή αναμένονται μετακινήσεις ακόμα και από το «όχι» προς την ασφαλή διέξοδο της αποχής (είναι ενδεικτική η περίπτωση του Θάνου Πλεύρη, ο οποίος μετακινείται προς την αποχή). Στην κατεύθυνση του «όχι» εκτός των Σαμαρά, Χρυσομάλλη, Στυλιανίδη και Αννας Καραμανλή κινούνται μέχρι στιγμής οι Κώστας Καραγκούνης, Θεόδωρος Καράογλου, Βασίλης Γιόγιακας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Δημήτρης Κυριαζίδης, Γιάννης Πασχαλίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Στέφανος Γκίκας, Γιώργος Καρασμάνης, Γιάννης Ανδριανός, Φωτεινή Αραμπατζή, Θεόφιλος Λεονταρίδης.

Στην αποχή

Στην «γκρίζα ζώνη» της αποχής βρίσκονται οι Μάκης Βορίδης, Γιάννης Μπούγας, Θάνος Πλεύρης, Νότης Μηταράκης, Κώστας Βλάσης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιώργος Στύλιος, Μάριος Σαλμάς, Αγγελος Συρίγος, Κώστας Κατσαφάδος, Νίκος Βλαχάκος, Γιάννης Τραγάκης, Μάνος Κόνσολας, Χρήστος Μπουκώρος, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Οικονόμου, Δημήτρης Κούβελας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Μαρία Κεφάλα, Γιώργος Βλάχος, Σταύρος Κελέτσης, Σπύρος Κουλκουδίνας, Βασίλης Βασιλειάδης, Περικλής Μαντάς, Γιάννης Καλλιάνος, Τάσος Δημοσχάκης, Χρήστος Κέλλας, Στέλιος Πέτσας κ.ά.

Στο ΠΑΣΟΚ αναλογικά φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερο «ρεύμα» διαφοροποιήσεων, καθώς, σύμφωνα με την εικόνα που διαφαίνεται, είναι τουλάχιστον 12-14 οι βουλευτές που προβληματίζονται σοβαρά (Ευαγγελία Λιακούλη, Παρασκευαΐδης, Μιχαηλίδης, Χνάρης, Πάνας, Νάγια Γρηγοράκου, Πουλάς, Χριστίνα Σταρακά, Κωνσταντινόπουλος, Νικολαΐδης, Ελένη Βατσινά, Κατερίνα Καζάνη, Ιλχάν Αχμέτ και Μπουρχάν Μπαράν), και στον ΣΥΡΙΖΑ μένει να φανεί πώς θα τοποθετηθούν μετά και την επιβολή κομματικής πειθαρχίας Πολάκης, Νίνα Κασιμάτη, Κόκκαλης και Ζαμπάρας, ενώ από τη Νέα Αριστερά αναμένεται να διαφοροποιηθούν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές Οζγκιούρ Φερχάτ και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν.

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς θα αποφύγουν τις διαγραφές στην Κεντρική Επιτροπή

admin

Μητσοτάκης: Χαρακτηρίζει «υπέροχα νέα» την επικείμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Υπουργικό 100 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές

admin

Σταθμίσεις

admin

Τέμπη: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «ειλημμένη η απόφαση απαλλαγής» και αποχωρεί από την Εξεταστική

admin

Μετρό Θεσσαλονίκης: Παραδίδεται ολοκληρωμένο στις 31 Δεκεμβρίου 2023

admin

Debate: Την αναβολή του αποφάσισε η Διακομματική Επιτροπή

admin

Νέα Δημοκρατία: Απαντά στον Στέφανο Κασσελάκη για τον Αχιλλέα Μπέο

admin

Τουρκικές υπερπτήσεις: «Πρωτοφανής παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» λέει το ΥΠΕΞ – Η στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

admin