Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κλείδωσε» η Εξεταστική για τα Τέμπη

Η πρώτη για τη νέα πολιτική σεζόν Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής «κλειδώνει» και η συγκρότησή της θα αφορά τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών και τη διαχρονική κατάσταση στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, μετά το «ναι» της κυβέρνησης στην πρόταση του Δημήτρη Κουτσούμπα και σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ «ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, όπου υπάρχουν».

Η απαιτούμενη πλειοψηφία καλύπτεται (και ο Κυριάκος Βελόπουλος διεμήνυσε ότι η Ελληνική Λύση θα συνυπογράψει αντίστοιχη πρόταση οποιουδήποτε κόμματος) σε αυτή τη «ρελάνς» του ΚΚΕ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, για διερεύνηση γεγονότων από το 1997, δεδομένου ότι ο Περισσός πρόλαβε προς το παρόν κινήσεις από Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη. Ενα 24ωρο πριν από την κατάθεση της πρότασης του ΚΚΕ, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης συμφωνούσαν στην ανάγκη για κοινό μέτωπο για τα Τέμπη, ενώ ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει προαναγγείλει εδώ και τρεις εβδομάδες αίτημα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής.

Και επιμένει σε αυτό βάζοντας στο κάδρο ελέγχου για τη «σύμβαση 717» της τηλεδιοίκησης όχι μόνο την κυβέρνηση της ΝΔ (άρα τον αρμόδιο τότε υπουργό Κώστα Καραμανλή) αλλά και την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ (τον αρμόδιο τότε Χρήστο Σπίρτζη). Με αναφορές σε «συμπαιγνία συγκάλυψης ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών» το ΠΑΣΟΚ δείχνει τις προθέσεις του, επισημαίνοντας ότι «δεν δίνουμε διέξοδο διαφυγής στα πολιτικά πρόσωπα, για τις ευθύνες των οποίων υπάρχει πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα». Τη στάση αυτή σχολίασε αιχμηρά το ΚΚΕ: «Προφανώς ενοχλεί το ΠΑΣΟΚ ότι η πρόταση του ΚΚΕ επεκτείνεται στην πολιτική της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων (…) Η πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή, αν απορριφθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, οδηγεί στον ενταφιασμό της έρευνας. Μήπως τελικά αυτό θέλουν;».

Πυρ ομαδόν κατά Γεωργιάδη

Στο μεταξύ, στο γαλάζιο στρατόπεδο, τόσο αυτή η αποκάλυψη προθέσεων της ΝΔ όσο και δύο αποστροφές του κυβερνητικού εκπροσώπου μαρτυρούν τη δυσαρέσκεια που υπήρξε στο Μαξίμου και την ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ενημερωνόταν ενόσω βρισκόταν στο Παρίσι, για τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε από δηλώσεις του Αδωνη Γεωργιάδη που προκάλεσαν πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση, με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να ζητούν αποπομπή.

«Αλίμονο αν δεν μας απασχολούσε το τραγικό δυστύχημα», είπε ο Παύλος Μαρινάκης και κάλεσε τους γαλάζιους «να προσέχουν» τις διατυπώσεις τους. Προηγήθηκε η «συγγνώμη» του Γεωργιάδη από τη Βουλή προς τους συγγενείς των θυμάτων και διευκρινίσεις μέσω social media: «Ποτέ δεν είπα ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τα Τέμπη (…) Είπα ότι δεν ενδιαφέρονται για πολιτικό καβγά και εμπόριο πόνου. Τους ενδιαφέρει η αναζήτηση της αλήθειας, οι πρωτοβουλίες για να μην ξανασυμβεί τέτοια τραγωδία, όχι οι μικροκομματικές αντιπαραθέσεις». Η κυβέρνηση παραπέμπει αποκλειστικά στη Δικαιοσύνη για την ποινική διερεύνηση, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε «ετυμηγορία» για την πολιτική διάσταση (οι εκλογές δηλαδή) «δεν υποκαθιστά» μια ποινική έρευνα.

Related posts

Αγριεύει η κόντρα με την Ιεραρχία

admin

Τα αγκάθια του τουρκολιβυκού

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μάχη που δίνουν οι αδελφές του με τον καρκίνο

admin

Πρόβλημα

admin

Τσακαλώτος: «Η ΝΔ επιμένει σε μοντέλο ανάπτυξης με χαμηλούς μισθούς»

admin

Ο Θεοχάρης Λαλάκος αναμένεται να αναλάβει νέος ΓΓ του ΥΠΕΞ

admin

Διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το 80% – Σε ποια κόμματα στέλνει ο Κασσελάκης κόσμο

admin

Σε άμεση ισχύ τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ – «Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι», λέει ο Γεωργιάδης

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσει η εκλογική διαδικασία ζήτησε ο Όθων Ηλιόπουλος

admin