Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρ: Συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για διήμερη παράταση της εκεχειρείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:40

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η εκεχειρία στη Γάζα παρατάθηκε για δύο ακόμη ημέρες.

“Επιτεύχθηκε συμφωνία για παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο επιπλέον ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Την είδηση για συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς επιβεβαίωσε στο Reuters και αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. 

Νωρίτερα, η Χαμάς είχε ανακοινώσει ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Κατάρ και την Αίγυπτο για διήμερη παράταση της εκεχειρείας.

“Καταλήξαμε σε συμφωνία με τους αδελφούς μας στο Κατάρ και την Αίγυπτο για την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για άλλες δύο ημέρες, με τους ίδιους όρους όπως στην προηγούμενη εκεχειρία”, ανέφερε στέλεχος της Χαμάς σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters.

Ο Λευκός Οίκος “χαιρετίζει” την παράταση της εκεχειρίας

Ο Λευκός Οίκος “χαιρετίζει” την παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Τύπου για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Η Ουάσιγκτον “θα ευχόταν σίγουρα η κατάπαυση του πυρός να παραταθεί περαιτέρω και αυτό θα εξαρτηθεί από τις απελευθερώσεις επιπλέον ομήρων από τη Χαμάς”, συμπλήρωσε.

Ο Τζον Κίρμπι πρόσθεσε πως ελπίζει ότι Αμερικανοί πολίτες θα βρίσκονται μεταξύ των 20 ομήρων που θα απελευθερωθούν στη συνέχεια, καθώς 8 έως 9 Αμερικανοί πολίτες πιστεύεται ότι εξακολουθούν και βρίσκονται μεταξύ των ομήρων.

Αντόνιο Γκουτέρες: “Αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς”

Η παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα για δύο ημέρες είναι “μια αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς”, έστω και αν δεν επαρκεί προκειμένου να προωθηθεί η αναγκαία βοήθεια στους κατοίκους του θύλακα που την χρειάζονται, δήλωσε απόψε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

“Είναι μια αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς εν μέσω του ζόφου και του πολέμου και ελπίζω ότι θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε (τις παραδόσεις) ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας που υποφέρουν τόσο, γνωρίζοντας ότι, ακόμη και με αυτόν τον πρόσθετο χρόνο, θα είναι αδύνατον να ικανοποιήσουμε όλες τις τεράστιες ανάγκες του πληθυσμού”, είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Γκουτέρες εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να ανοίξει άλλο ένα μεθοριακό πέρασμα ώστε να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Διαπραγματεύσεις για νέα απελευθέρωση ομήρων

Ο Ντίαα Ρασγουάν, επικεφαλής της κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου, είχε αναφέρει πριν τις ανακοινώσεις για την επίτευξη συμφωνίας ότι Αίγυπτος και Κατάρ βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας, προκειμένου να παραταθεί κατά δύο ημέρες η κατάπαυση του πυρός του Ισραήλ με τη Γάζα. 

Η διήμερη παράταση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 20 Ισραηλινών ομήρων και 60 Παλαιστινίων κρατουμένων, συμπλήρωσε.

Η τετραήμερη εκεχειρία που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα έληγε σήμερα, με τις διαπραγματεύσεις να εντείνονται τις προηγούμενες ώρες για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα δίνει τη δυνατότητα επέκτασης της εκεχειρίας. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις τρεις πρώτες ημέρες της εκεχειρίας η Χαμάς έχει απελευθερώσει 39 ομήρους. Η συμφωνία που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα  προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων σε διάστημα τεσσάρων ημερών, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 Παλαιστινίων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας.

Related posts

Η Νίκι Χέιλι αμφισβητεί το κατά πόσον ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να κυβερνήσει στην ηλικία του

admin

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 28 μηνών οι ανοιχτές θέσεις εργασίας

admin

Ρωσία: Αμετάβλητο διατήρησε το επιτόκιο της η κεντρική τράπεζα

admin

Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει την αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών στη Λωρίδα της Γάζας

admin

Δεύτερο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας αναχώρησε από την Κύπρο για τη Γάζα

admin

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα συνεχίσει την επίθεση στη Γάζα, μεταξύ άλλων στη Ράφα

admin

Καλίν: “Έχουμε εναλλακτικές αν τα F-16 δεν προχωρήσουν – Υπάρχουν άλλοι εταίροι εκτός από τις ΗΠΑ”

admin

Ισραήλ: Εβραίοι έποικοι πραγματοποίησαν διάσκεψη για την ανακατασκευή οικισμών στη Γάζα

admin

Πούτιν: Η Ρωσία ενισχύει το πυρηνικό της οπλοστάσιο καθώς “η Δύση διεξάγει υβριδικό πόλεμο εναντίον της”

admin