Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ – Σαουδική Αραβία: Το πλαίσιο για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων μπορεί να είναι έτοιμο στις αρχές του 2024

Το πλαίσιο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, ενδέχεται να είναι έτοιμο στις αρχές του νέου έτους, εκτίμησε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν, αφού οι τρεις χώρες άφησαν να εννοηθεί ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις περίπλοκες διαπραγματεύσεις.

Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας θα αναδιαμορφώσει ριζικά τον χάρτη της Μέσης Ανατολής, φέροντας κοντά τους δύο μεγάλους εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή, μια επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής την οποία επιδιώκει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ο οποίος επιθυμεί να επανεκλεγεί το 2024.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες από τη Νέα Υόρκη διαβεβαίωσε ότι η χώρα του και το Ισραήλ “πλησιάζουν καθημερινά” προς την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την αισιοδοξία του για το θέμα στις συνομιλίες που είχε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τον Μπάιντεν.

Ωστόσο μένουν πολλά θέματα προς επίλυση, καθώς η επιθυμία του Ριάντ να αποκτήσει πυρηνικό πρόγραμμα δοκιμάζει την αμερικανική και ισραηλινή πολιτική. Παράλληλα η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να κάνει παραχωρήσεις στους Παλαιστινίους.

“Οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν”, διαβεβαίωσε ο Κοέν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού. “Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά υπάρχει πρόοδος”.

“Πιστεύω ότι είναι σίγουρα μια πιθανότητα το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε τέσσερις με πέντε μήνες, να μπορούμε να βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου θα έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες μιας συμφωνίας”, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι επιθεώρησε τις ζημιές στον καθεδρικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Οδησσό

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με Πρόεδρο του Ισραήλ

admin

Η Γερμανία είναι αντίθετη στην αποστολή πυρομαχικών διασποράς στις ουκρανικές δυνάμεις

admin

Τι έδωσαν οι Βρυξέλλες για να σταματήσουν τα αγροτικά μπλόκα

admin

Η Ρωσία θα εκτοξεύσει την Παρασκευή διαστημόπλοιο στη Σελήνη, για πρώτη φορά μετά το 1976

admin

Dell: Ξεπέρασε τις προσδοκίες για έσοδα και κέρδη δ’ τριμήνου – “Εξακοντίζεται” 18% η μετοχή

admin

Οι αγρότες εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη την Ευρώπη

admin

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας σε επίθεση με drone – Ο Μπάιντεν απειλεί με αντίποινα

admin

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ ανεξαρτητοποιείται σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, οι ημιαγωγοί ή οι πρώτες ύλες

admin