Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο Μπ. Νετανιάχου απορρίπτει τις διεθνείς εκκλήσεις και δηλώνει ότι η εισβολή στη Ράφα θα γίνει

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τις διεθνείς πιέσεις και διαβεβαίωσε ότι η εκστρατεία του ισραηλινού στρατού στη Ράφα θα γίνει, παρά τις ορατές προοπτικές επανάληψης των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει τη χερσαία εισβολή στη Ράφα, το τελευταίο καταφύγιο για τους αμάχους στον μικροσκοπικό, πολυπληθή θύλακα της Γάζας μετά από περισσότερους από πέντε μήνες πολέμου.

“Θα επιχειρήσουμε στη Ράφα. Η εκστρατεία μας θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες και θα συμβεί”, είπε, χωρίς να διευκρινίσει εάν εννοούσε ότι η επίθεση θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή θα ξεκινήσει σε αρκετές εβδομάδες, μεταδίδει το Reuters.

Οι χώρες της Δύσης έχουν επανειλημμένα ζητήσει από τον Μπ. Νετανιάχου να μην επιτεθεί στη Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι από άλλα μέρη του κατεστραμμένου θύλακα έχουν αναζητήσει καταφύγιο, χωρίς σχέδιο προστασίας των αμάχων.

Πιέσεις Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ευρισκόμενος στην Ιορδανία πριν από μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο Ισραήλ, είπε ότι μια επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα θα καταστήσει την περιφερειακή ειρήνη “πολύ δύσκολη” υπόθεση ενώ οι προσπάθειες τώρα πρέπει να στοχεύουν στο “να διασφαλίσουμε ότι θα καταλήξουμε σε μια μακροχρόνια κατάπαυση του πυρός”.

Ο Νετανιάχου απέρριψε την πίεση του Γερμανού καγκελάριου, λέγοντας: “Είναι τόσο σύντομες οι αναμνήσεις σας; Έχετε ξεχάσει τόσο γρήγορα την 7η Οκτωβρίου, που αποτέλεσε την πιο φρικτή σφαγή των Εβραίων από το Ολοκαύτωμα; Τόσο βιάζεστε να αρνηθείτε στο Ισραήλ το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στα τέρατα της Χαμάς;”.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρόσθεσε ότι ο στρατός έχει σχέδιο εκκένωσης των αμάχων από τη Ράφα, αλλά οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι σύμμαχοι του Ισραήλ παραμένουν επιφυλακτικοί.

Οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και συνέλαβαν 253 ομήρους στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους ισραηλινούς πολογισμούς, πυροδοτώντας μια μαζική επίθεση στη Γάζα. Η αεροπορική και χερσαία εκστρατεία του Ισραήλ στον θύλακα έχει οδηγήσει στο θάνατο περισσότερων από 31.600 ανθρώπων σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς, στην εκδίωξη του  μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού από τα σπίτια του και έχουν οδηγήσει 2,4 εκατ. Παλαιστίνιους στο χείλος του λιμού, σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η Μοσάντ θα πάει στις συνομιλίες για εκεχειρία 

Πηγή με γνώση των συνομιλιών για  εκεχειρία που λαμβάνουν χώρα στο Κατάρ είπε στο Reuters ότι ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ θα συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία που θα παρευρεθεί στις διαπραγματεύσεις με μεσολαβητές του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Η Χαμάς παρουσίασε μια νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων αιχμαλώτων. Η πρόταση αυτή συζητείται αυτή τη στιγμή στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου πάντως έχει ήδη δηλώσει ότι η πρόταση βασίζεται σε “μη ρεαλιστικές απαιτήσεις”, αλλά ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος, με γνώση των προσπαθειών διαμεσολάβησης είπε ότι οι πιθανότητες για μια συμφωνία φαίνονται καλύτερες καθώς η Χαμάς έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την προτεινόμενη ανταλλαγή κρατουμένων.

Υπάρχουν ελπίδες

“Οι διαμεσολαβητές διάκεινται θετικά προς τη νέα πρόταση της Χαμάς. Κάποιοι στο Ισραήλ θεώρησαν ότι η ομάδα βελτίωσε την προηγούμενη θέση της και τώρα είναι μόνο στα χέρια του Νετανιάχου να πει εάν θα γίνει συμφωνία”, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην να κατονομαστεί.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, αναφερόμενος πάντως στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι το κατεστημένο ασφαλείας του Ισραήλ “έχει δεσμευτεί να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας, για να επιστρέψει τους ομήρους στις οικογένειές τους”.

Έφτασε ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα

Φορτηγά που μεταφέρουν αλεύρι έφθασαν στο βόρειο τμήμα της Γάζας για διανομή σε περιοχές που δεν είχαν καμία βοήθεια επί τέσσερις μήνες, όπως ανέφεραν σήμερα παλαιστινιακά ΜΜΕ, καθώς ο λιμός ελλοχεύει στον θύλακα και οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς αναμένεται να επαναληφθούν στο Κατάρ.

Αυτοκινητοπομπή 12 φορτηγών έφθασε στον βορρά χθες, Σάββατο –έξι φορτηγά στην Πόλη της Γάζας και έξι στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια– μεταφέροντας προμήθειες για διανομή επίσης στις πιο βόρειες περιοχές της Μπέιτ Λαχίγια και της Μπέιτ Χανούν, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης και κάτοικοι.

Το συνδεόμενο με τη Χαμάς μέσο Home Front ανέφερε πως η βοήθεια διανέμεται από τις “Λαϊκές Επιτροπές”, μια ομάδα που περιλαμβάνει ηγέτες ισχυρών κλαν στη Γάζα. Πηγή της Χαμάς δήλωσε πως η διαδρομή είχε ασφαλιστεί από προσωπικό ασφαλείας της Χαμάς.

Υπηρεσίες αρωγής έχουν προειδοποιήσει για το ότι περιοχές της Γάζας βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με λιμό, ενώ νοσοκομεία στον βορρά κάνουν λόγο για παιδιά που πεθαίνουν από υποσιτισμό και αφυδάτωση.

Related posts

Τα αυξημένα επιτόκια εκτόξευσαν JP Morgan και Wells Fargo – Πλήγμα για Citi λόγω trading

admin

Ρωσία: Ανεστάλησαν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας – Καταρρίφθηκε ουκρανικό drone

admin

Σερβία: Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ξανά κατά της βίας

admin

Nagel (ΕΚΤ): Τα επιτόκια θα μείνουν σε περιοριστικά επίπεδα για μακρά περίοδο

admin

Λευκός Οίκος: Παλεύουμε για τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου των αμάχων της Γάζας προς την Αίγυπτο

admin

B. Κορκίδης: Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν νέο γεωπολιτικό κίνδυνο

admin

Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πυραύλους κρουζ προς ανατολική κατεύθυνση

admin

ΗΠΑ: Οι μισοί υποστηρικτές του Μπάιντεν θα τον ψήφιζαν και πάλι το 2024 για να μην βγει ο Τραμπ

admin

Το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για τη Γάζα δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

admin