Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Δεν στηρίζουν τη συμφωνία με τη Χαμάς το Θρησκευτικό Σιωνιστικό κόμμα και το Otzma Yehudit

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:56

Με λιγότερο από μία ώρα να απομένει μέχρις ότου το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συγκληθεί προκειμένου να συζητήσει την προωθούμενη συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων, το Θρησκευτικό Σιωνιστικό κόμμα και το κόμμα Otzma Yehudit, που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου, ανακοίνωσαν ότι τάσσονται κατά της συμφωνίας. 

Το Θρησκευτικό Σιωνιστικό κόμμα του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς σε ανακοίνωση που έδωσε στον Τύπο αναφέρει ότι δεν μπορεί να εγκρίνει τη συμφωνία, την οποία χαρακτηρίζει “κακή για την ασφάλεια του Ισραήλ, κακή για τους ομήρους αλλά και τους στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF)”.

Το Θρησκευτικό Σιωνιστικό κόμμα σημειώνει ότι θέλει να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, όμως προσθέτει ότι η προτεινόμενη συμφωνία θα “εγκαταλείψει” ορισμένους εξ αυτών στα χέρια των τρομοκρατών για άγνωστο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η συμφωνία θα αυξήσει το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει το Ισραήλ για τις μελλοντικές απελευθερώσεις και θα δώσει στη Χαμάς την ευκαιρία να αναδιοργανωθεί, λόγω της κατάπαυσης του πυρός, ώστε να αποκρούσει τη στρατιωτική επιχείρηση των IDF για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Υποστηρίζει επίσης, ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις θα είναι εκτεθειμένες στις επιθέσεις της Χαμάς κατά τη διάρκεια της προτεινόμενης κατάπαυσης του πυρός, που προβλέπεται για την απευλευθέρωση των ομήρων, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα ισχυρής απάντησης.

“Ο μόνος τρόπος να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι είναι να συνεχίσουμε την απρόσκοπτα τη στρατιωτική πίεση στη Χαμάς μέχρι την ολοκληρωτική νίκη”, αναφέρει το Θρησκευτικό Σιωνιστικό κόμμα στην ανακοίνωσή του.

“Το Θρησκευτικό Σιωνιστικό κόμμα θα εμμείνει στη συνέχιση του πολέμου μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς, την επιστροφή όλων των ομήρων και την εξάλειψη της απειλής που θέτει η Γάζα για τους Ισραηλινούς πολίτες”, καταλήγει.

Τη συνέχιση της ισραηλινής επιχείρησης υποστηρίζει και το ακροδεξιό κόμμα Otzma Yehudit, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου, επισημαίνοντας ότι “θα αντιταχθεί” στην προτεινόμενη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

“Η έγκριση της συμφωνίας από τη Χαμάς καταδεικνύει ότι οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ καταφέρουν ένα αποτελεσματικό χτύπημα, είναι απαραίτητο να συνεχίσουν να πλήττουν τον εχθρό ώστε να προβεί σε μια συμφωνία υπό τους όρους του Ισραήλ και όχι υπό τις πολύ προβληματικές συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τις δυνάμεις των IDF και (κάνει) διακρίσεις μεταξύ των απαχθέντων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

Πριν αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης τετραήμερης κατάπαυσης του πυρός και ένας άγνωστος αριθμός γυναικών και ανηλίκων παλαιστίνιων κρατουμένων για 50 ζωντανούς ομήρους, 

Ο ηγέτης του κόμματος Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία πριν ακόμα αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης κατάπαυσης του πυρός και της απελευθέρωσης Παλαιστίνιων κρατουμένων ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 50 Ισραηλινών ομήρων, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να φέρει “μια καταστροφή πάνω μας”.

Το κόμμα του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας προσθέτει ότι η συμφωνία, η οποία προβλέπει επίσης εξάωρη καθημερινή παύση λειτουργίας των ισραηλινών drones των υπηρεσιών πληροφοριών, “θα θέσει σε κίνδυνο τις χερσαίες δυνάμεις που πολεμούν στη Γάζα και θα υπονομεύσει την πολεμική επιχείρηση”.

Επιπλέον, σημειώνει ότι η προτεραιοποίηση στην απελευθέρωση παιδιών και των μητέρων τους έναντι άλλων ομήρων, που προβλέπει η συμφωνία, “θα περιορίσει σημαντικά τις πιθανότητες επιστροφής των υπόλοιπων απαχθέντων που κρατά η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών μας”.

Το Otzma Yehudit επισημαίνει ότι θέλει μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση και των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Περισσότεροι από 14.000 Παλαιστίνιοι νεκροί

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι 14.128 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, από την έναρξη του πολέμου την 7η Οκτωβρίου.

Μεταξύ των καταγεγραμμένων νεκρών βρίσκονται 5.840 παιδιά και 3.920 γυναίκες, ανέφερε η κυβέρνηση της Χαμάς.

Επιπλέον, 33.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Τρεις γιατροί σκοτώθηκαν από πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Άουντα της Γάζας

Η φιλανθρωπική γαλλική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε απόψε ότι τρεις γιατροί, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη της, σκοτώθηκαν από πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Άουντα, στη βόρεια Γάζα, εκφράζοντας “αποτροπιασμό” για το συμβάν αυτό.

“Οι MSF μοιράζονταν τακτικά πληροφορίες με τα εμπόλεμα μέρη για το Αλ Άουντα, ένα νοσοκομείο εν λειτουργία, και την παρουσία του προσωπικού τους σε αυτό” ανέφερε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της. “Χθες μοιραστήκαμε συντεταγμένες GPS με τις ισραηλινές αρχές”, πρόσθεσε.

Οι γιατροί που σκοτώθηκαν ήταν οι Μαχμούντ Άμπου Νουτζάιλα, Άχμεντ Αλ Σάχαρ και Ζιάντ Αλ Τατάρι. Οι δύο πρώτοι ήταν μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. “Το να βλέπουμε γιατρούς να σκοτώνονται δίπλα σε νοσοκομειακές κλίνες ξεπερνά την τραγωδία και πρέπει να σταματήσει τώρα”, πρόσθεσε η οργάνωση.

Related posts

ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Το ΝΑΤΟ αίρει το εμπόδιο του Σχεδίου Δράσης για την ένταξη της Ουκρανίας

admin

Eurostat: Συνεχίζει να μειώνεται το εμπόριο της ΕΕ με τη Ρωσία

admin

Ντόναλντ Τραμπ: Παραμένει κυρίαρχος στην εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών

admin

Ουκρανία: Σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ουκρανίας

admin

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας δήλωσε πως η Νίκολα Στέρτζον δεν θα αποβληθεί από το κόμμα

admin

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή

admin

Ζαχάροβα: Δύσκολο να πιστέψουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να έκανε την επίθεση στη Μόσχα

admin

Bρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ αντιμετωπίζει νέο εκλογικό πονοκέφαλο μετά την παραίτηση του Τζόνσον

admin

Βιετνάμ: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Βο Βαν Θουόνγκ

admin