Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικές τάσεις στη Wall Street – Σε πρώτο πλάνο ο πληθωρισμός και η στρατηγική της Fed

Συγκρατημένα αισιόδοξη ήταν η

Wall Street

στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τους επενδυτές να μετρούν πλέον αντίστροφα για την αυριανή ανακοίνωση των νέων στοιχείων για τα επίπεδα του πληθωρισμού, καθώς και την πρεμιέρα της δημοσίευσης οικονομικών αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου από κραταιά ονόματα της επιχειρηματικής αγοράς.


Έτσι, στο ταμπλό ο

Dow Jones

ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 37.695 μονάδες, ο

S&P 500

βρέθηκε στο 0,57% και τις 4.783 μονάδες και ο

Nasdaq

σημείωσε άνοδο ύψους 0,75% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 14.969 μονάδες.





Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις κινήθηκαν ελαφρά ανοδικά,

με την απόδοση του 10ετούς να ανεβαίνει κατά δύο μονάδες στο 4,042%

και του 30ετούς να κερδίζει επίσης δύο μονάδες στο 4,213%.





Η μεγάλη είδηση της εβδομάδας αναμένεται αύριο, Πέμπτη, με την

ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού για το Δεκέμβριο

. Οι προβλέψεις θέλουν το γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή να παρουσιάζει ανεπαίσθητη άνοδο από το 3,1% στο 3,2% και το δομικό δείκτη να υποχωρεί από το 4% στο 3,8% σε ετήσια βάση. Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν και τα στοιχεία του δείκτη τιμών παραγωγού.


Οι διαφορές αυτές δεν εκτιμάται πως θα αλλάξουν τη ρότα της Federal Reserve προς την κατεύθυνση της αντιστροφής της νομισματικής της πολιτικής μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Όμως, μπορεί να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.





Δεν είναι τυχαίο ότι με φόντο την αναζωπύρωση των ενεργειακών τιμών λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας και τα «σφιχτά» δεδομένα στην αγορά εργασίας, οι προσδοκίες για την πρώτη περικοπή των επιτοκίων ήδη από τον ερχόμενο Μάρτιο έχουν περιοριστεί.





Ενδεικτικά στο δείκτη FedWatch tool της CME Group, που καταγράφει τις τάσεις της αγοράς, οι πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων από την άνοιξη έχουν κατέβει γύρω στο 64% από το 79% την περασμένη εβδομάδα.


Παράλληλα, και αξιωματούχοι της Fed σε δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες (όπως η κυβερνήτης Μισέλ Μπάουμαν, ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς και ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς σήμερα) έχουν υιοθετήσει λίαν επιφυλακτική στάση απέναντι στην προοπτική γρήγορης μετάβασης σε μια πολιτική χαλάρωσης, επισημαίνοντας ότι η περιοριστική πολιτική θα πρέπει να διατηρηθεί έως ότου το συμβούλιο είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο πληθωρισμός έχει μπει σε μια σταθερή πτωτική πορεία προς την κατεύθυνση του 2%.





Έτσι, οποιοδήποτε… στραβοπάτημα στο μέτωπο του πληθωρισμού, ακόμη και μικρό, μπορεί να δώσει αφορμή στα γεράκια να επιμείνουν στη διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια, υψηλά επίπεδα και στην υιοθέτηση ενός πολύ αργού και προσεκτικού βηματισμού από την πλευρά της Fed.





Το παρήγορο, βέβαια, για τους επενδυτές είναι πως η επικείμενη αυλαία της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου από τις επιχειρήσεις μπορεί να τους προσφέρει μια χρήσιμη εναλλακτική πηγή μηνυμάτων που θα τους αποσπάσει την προσοχή από το δύσκολο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής.


Μάλιστα, η σεζόν θα ξεκινήσει δυναμικά με ηχηρά ονόματα της αγοράς όπως η UnitedHealth, η Delta Air Lines και βέβαια οι μέγα τράπεζες Bank of America και JPMorgan Chase.










Στις μετοχές της ημέρας ξεχώρισε η μετοχή της Intuitive Surgical με άλμα άνω του 10% χάρη στα προκαταρκτικά θετικά αποτελέσματα που δημοσίευσε, όπως και της κατασκευαστικής Lennar μετά το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και διανομής μερίσματος που ανακοίνωσε. Θετική ήταν και η αντίδραση των επενδυτών στην Amazon μετά τις απολύσεις που ανακοίνωσε στο τμήμα των στούντιο και των prime video.


Επίσης η αναβάθμιση από την Goldman Sachs έδωσε ώθηση στη μετοχή της τεχνολογικής Toast, σε αντίθεση με την πτώση της γνωστής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Etsy λόγω της υποβάθμισης της από την ίδια τράπεζα.


Στις μεγάλες χαμένες της συνεδρίασης οι μετοχές των εταιρειών crypto, καθώς η αδημονία του κλάδου για την επικείμενη απόφαση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τα ETFs μετατράπηκε σε… εφιάλτη, καθώς το θρίλερ για τη χθεσινή fake ανάρτηση της SEC στο X (πρώην Twitter) σύμφωνα με την οποία είχε δώσει το πράσινο φως στα spot διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, όχι μόνο οδήγησε την Επιτροπή να ξεκινήσει έρευνα για το θέμα σε συνεργασία με το FBI και ενδεχομένως να καθυστερήσει την ανακοίνωση της πραγματικής της απόφασης, αλλά έφερε τριγμούς στις τιμές των κρυπτονομισμάτων και κατ’ επέκταση των εταιρειών του κλάδου.


Έτσι, απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των ανταλλακτηρίων όπως η Coinbase και η Microstrategy, αλλά και των εξορυκτικών εταιρειών όπως της Marathon και της CleanSpark.





Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο

--.gr











Ειδήσεις σήμερα:





Κακοκαιρία: Επιμένει το τσουχτερό κρύο και τις επόμενες ώρες – Έρχεται νέο κύμα ψύχους το Σάββατο, ποιες περιοχές επηρεάζονται





ΗΠΑ: Γυναίκα δηλητηρίασε τον σύζυγό της – Την έπεισε απατεώνας που παρίστανε ηθοποιό του «Τόλμη και Γοητεία»





Αυτά είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου για το 2024 – Στην πέμπτη θέση η Ελλάδα


Related posts

ΕΝΦΙΑ: Ίσως και το πρώτο 10ημερο του Απριλίου τα φετινά εκκαθαριστικά, λέει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εισαγόμενες ρευστοποιήσεις, «κοκκίνισε» ξανά το ταμπλό

admin

Γενική Συνέλευση ΣΕΒ – Παπαλεξόπουλος: Μεγαλύτερη τόλμη στις μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις στο ενεργειακό

admin

Αναστολές συμβάσεων: Τι να προσέξετε για τις δηλώσεις Δεκεμβρίου

admin

Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν νέα μέτρα και τον Μάιο

admin

Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα: Ποια ΑΦΜ μπορούν να κάνουν αίτηση από σήμερα

admin

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις των κληρονόμων

admin

ΑΑΔΕ: Δυνατότητα τακτοποίησης ρυθμίσεων με ανεξόφλητες δόσεις – ενημέρωση μέσω ειδικής εφαρμογής

admin

Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα γίνει η επόμενη πληρωμή

admin