Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία προμηθεύει την Ουκρανία με πολυβόλα Canik M2

Η Τουρκία προμηθεύει την Ουκρανία με βαριά πολυβόλα και έχει ήδη παραδώσει περισσότερα από 600 εξ αυτών, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Middle East Eye, επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν την πώληση. 

Η Άγκυρα ήταν ήδη γνωστό ότι εξόπλιζε αθόρυβα το Κίεβο από την αρχή του πολέμου πέρυσι με οπλισμένα drone, πυραύλους κατευθυνόμενους με λέιζερ, προστατευτικό εξοπλισμό και τεθωρακισμένα οχήματα. 

Αλλά προσφάτως άρχισε να προμηθεύει μοντέλα βαρέων πολυβόλων Canik M2, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το πεζικό καθώς και να συνδυαστούν με τεθωρακισμένα οχήματα. 

Μια πηγή είπε ότι πολλά συμβόλαια υπογράφηκαν με την τουρκική ιδιωτική εταιρεία παραγωγής όπλων Canik τον Μάρτιο. Η δεύτερη πηγή είπε ότι περισσότερα από 600 είχαν ήδη παραδοθεί στο Κίεβο για να χρησιμοποιηθούν από πολλές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών και πληροφοριών.

“Η συμφωνία προβλέπει έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό παραδόσεων από 600· θα σταλούν περισσότερα τους επόμενους μήνες”, πρόσθεσε η πηγή. 

Ένας εμπειρογνώμονας με έδρα την Άγκυρα είπε ότι κάθε πολυβόλο εκτιμάται ότι κοστολογείται μεταξύ 15.000 και 20.000 δολαρίων, γεγονός που ανεβάζει την αξία της τρέχουσας παράδοσης σε πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια. 

Το αμυντικό blog Armourer Bench ανέφερε τον περασμένο μήνα, με βάση τις διαθέσιμες στο κοινό φωτογραφίες, ότι δύο μοντέλα βαρέων πολυβόλων M2 τουρκικής κατασκευής εισήχθησαν στην Ουκρανία από τον Απρίλιο: “Τον Απρίλιο, η Ουκρανία έλαβε ένα φορτίο διπλής τοποθέτησης όπλων M2F που φάνηκαν τοποθετημένα σε φορτηγά Nissan”, ανέφερε το blog. 

Αποκαλύφθηκαν ήδη σε μια φωτογραφία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, o οποίος απαθανατίστηκε να επιθεωρεί τον νέο εξοπλισμό για την υπηρεσία συνοριοφυλακής της Ουκρανίας.

kΗ επίμαχη φωτογραφία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιθεωρεί στρατιωτικό εξοπλισμό και τα  CANİK M2 QCB να βρίσκονται τοποθετημένα πάνω στα Nissan

Το ιστολόγιο πρόσθεσε ότι τα μοντέλα M2F παραδόθηκαν για να στοχεύουν μικρά drone, τα οποία χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τον ρωσικό στρατό τους τελευταίους μήνες.  

Το Ιράν προμήθευσε τη Ρωσία  με εκατοντάδες φθηνά drone-καμικάζι τύπου Shahed (μη επανδρωμένα αεροσκάφη μιας χρήσης, φορτωμένα με εκρηκτικά) που έχει χρησιμοποιήσει η Μόσχα ενάντια στο  δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. Η Τεχεράνη αρνείται σταθερά ότι παρείχε στη Ρωσία οποιοδήποτε μη επανδρωμένο αεροσκάφος από το ξέσπασμα του πολέμου.

Μια ουκρανική πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι τα πολυβόλα θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα BMC Kirpi, τα οποία παραδόθηκαν στην Ουκρανία πέρυσι. Το Armourer Bench εκτιμά ότι πάνω από 200 Kirpi παραδόθηκαν στις ουκρανικές δυνάμεις. 

Η Canik αναφέρει επίσης στον ιστότοπό της ότι το βαρύ πολυβόλο είχε χρησιμοποιηθεί ευρέως σε τεθωρακισμένα και ελαφρά οχήματα, πλοία του πολεμικού ναυτικού, καθώς και από πεζικό σε τρίποδο σε ρόλους κατά οχημάτων και κατά προσωπικού.

“Γνωρίζουμε ότι τα πολυβόλα δεν αλλάζουν το παιχνίδι για τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας”, είπε η πηγή στο Middle East Eye. “Μα πυροβολεί; Πυροβολεί. Άρα είναι μεγάλη βοήθεια”.

Η Τουρκία δεν έχει συμμετάσχει με τους δυτικούς συμμάχους της στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά εν τω μεταξύ έχει προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία και ζήτησε να γίνει σεβαστή η κυριαρχία της.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

ΗΠΑ: Θετική έκπληξη από τις λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο

admin

Οκτώ μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο στα ανοιχτά του Μαρόκου

admin

Ρωσία και Κούβα συνεργάζονται για το θέμα των Κουβανών που φέρονται να πολεμούν στην Ουκρανία

admin

Αυστρία: Η πρώην ΥΠΕΞ Κάριν Κνάισλ, που είχε προσκαλέσει τον Πούτιν στον γάμο της, εγκαταστάθηκε στη Ρωσία

admin

H ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου καταδίκασε τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος Ισραηλινών πολιτών

admin

ΗΠΑ: Τροπολογία Μενέντεζ για την επέκταση της ανανέωσης της άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο

admin

Ισπανία: Πυρκαγιά καίει δασική έκταση στην Ουέλβα της Ανδαλουσίας – Εκκενώθηκαν κατοικίες

admin

Εντός εβδομάδας η συνάντηση Πούτιν – Κιμ Γιονγκ Ουν και η Δύση ανησυχεί για το τι σχεδιάζουν

admin

Ο πρόεδρος του Τόγκο επιστρέφει το νέο Σύνταγμα στο κοινοβούλιο

admin