Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η παραπαίουσα οικονομία της Αιγύπτου οδηγεί πολλούς στην επικίνδυνη μεταναστευτική οδό μέσω Λιβύης

Αυξανόμενοι αριθμοί Αιγυπτίων κατευθύνονται στο εξωτερικό με την ελπίδα να βρουν θέσεις εργασίας καθώς ο πληθωρισμός της Αιγύπτου φτάνει σε υψηλά ρεκόρ, το νόμισμα βυθίζεται, η ανεργία αυξάνεται και μια κυβέρνηση με χρέη περιορίζει τις δαπάνες, γράφει το Reuters.

Περισσότεροι από 8.000 από αυτούς που φτάνουν με σκάφος στην Ιταλία έχουν δηλώσει ότι είναι Αιγύπτιοι μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Το 2022, ήταν 20.542, που ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη εθνικότητα που έφτασε στην Ιταλία εκείνο το έτος. Αυτοί οι αριθμοί συγκρίνονται με μόλις 1.264 το 2020. Το ιταλικό υπουργείο είπε ότι τα αιτήματα ασύλου από Αιγύπτιους έχουν επίσης αυξηθεί.

Η αύξηση των αριθμών που εγκαταλείπουν την Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια συμπίπτει με την επιδείνωση της οικονομίας της Αιγύπτου. Η πανδημία έπληξε τη ζωτικής σημασίας τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου και ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε τους επενδυτές να αποστρέφονται περισσότερο τον κίνδυνο, απομακρύνοντάς τους από τις αιγυπτιακές αγορές. Οι οικονομολόγοι λένε ότι η Αίγυπτος έχει επίσης πληγεί από την αύξηση του χρέους που προκλήθηκε από τις βαριές κρατικές δαπάνες για μεγάλα έργα, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας πρωτεύουσας.

Μίνι λεωφορεία για Λιβύη

Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό τις αναχωρήσεις πλοίων μεταναστών από τη βόρεια ακτή της Αιγύπτου από το 2016. Αλλά όσοι επιδιώκουν να φύγουν έχουν βρει άλλους δρόμους.

Συγγενείς μεταναστών είπαν ότι όσοι θέλουν να φύγουν τώρα κατευθύνονται στη γειτονική Λιβύη, που κάποτε ήταν ένας αγαπημένος προορισμός για δουλειά, αλλά δεν προσφέρει πλέον την ίδια έλξη.

Το χάος στη Λιβύη από την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον Μουάμαρ Καντάφι, ωστόσο, επέτρεψε την άνθηση του λαθρεμπορίου. Περισσότερα σκάφη μεταναστών φεύγουν τώρα από την ανατολική Λιβύη, κοντά στην Αίγυπτο, παρά από τα δυτικά της διαιρεμένης χώρας.

Μίνι λεωφορεία κάνουν τη διαδρομή προς τα σύνορα της Λιβύης παραλαμβάνοντας επίδοξους μετανάστες. Συνήθως, αφήνεται στις οικογένειες που μένουν πίσω να πληρώσουν τον λογαριασμό των 4.540 δολαρίων για το ταξίδι στην Ευρώπη, παραδίδοντας τα μετρητά μόλις ο μετανάστης περάσει τα αιγυπτιακά σύνορα.

“Απλώς παίρνεις τον δρόμο και πηγαίνεις στη Λιβύη, όπου θα σε δεχτούν πολύ καλά. Αλλά μετά την πληρωμή των χρημάτων, η συμπεριφορά αλλάζει”, είπε ο Αντέλ Γκανάμ, 25 ετών, ένας ξυλουργός από το Mit Suhayl, του οποίου ο 19χρονος ο αδερφός χάθηκε σε ναυάγιο τον Ιούνιο.

Ο αδερφός του, ο Μοχάμεντ, έβγαζε μετά βίας τα προς το ζειν σε ένα ζαχαροπλαστείο και μάθαινε πώς να φτιάχνει κινητά τηλέφωνα. Αποφάσισε όμως να ακολουθήσει τρία από τα ξαδέρφια του που είχαν φτάσει στην Ιταλία.

“Χώρες σε κρίση”

Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και άλλοι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι λένε ότι η Αίγυπτος κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τη ροή των μεταναστών. Ωστόσο, λένε ότι είναι δύσκολο, δεδομένου ότι οι πόροι της Αιγύπτου είναι εκτεταμένοι φιλοξενώντας η ίδια εκατομμύρια ξένους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 300.000 ανθρώπων που διέφυγαν από τον πόλεμο στο Σουδάν από τον Απρίλιο.

Η Νάιλα Γκαμπρ, επικεφαλής του φορέα της αιγυπτιακής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, είπε ότι οι οικονομικές δυσκολίες στη Μέση Ανατολή ωθούν περισσότερους ανθρώπους να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι. Όταν ρωτήθηκε για τον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που εγκαταλείπουν την Αίγυπτο με προορισμό την Ευρώπη, είπε: “Είμαστε περικυκλωμένοι από χώρες σε κρίση… Είναι καλό που οι αριθμοί δεν είναι περισσότεροι από όσοι είναι”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παράσχει χρηματοδότηση για τον έλεγχο των συνόρων στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών και η κλιματική αλλαγή σε έθνος 104 εκατομμυρίων κατοίκων που είναι σε μεγάλο βαθμό έρημος καθιστά πιθανό ότι η ροή των μεταναστών θα αυξηθεί μακροπρόθεσμα.

Όταν ο 19χρονος Μουσταφά Αμπντέλ Σαλάμ ξεκίνησε από το σπίτι του στην άκρη του Δέλτα του Νείλου, είπε στην οικογένειά του ότι θα αναζητούσε δουλειά στη Λιβύη. Αλλά ενώθηκε και με αυτούς που προσπαθούσαν να διασχίσουν τη θάλασσα. “Έκανε αυτό το ταξίδι λόγω κακουχιών, δεν έβρισκε δουλειά”, είπε η αδερφή του, Χάλα, ο αδελφός της οποίας βρισκόταν επίσης στη μηχανότρατα που βυθίστηκε και χάθηκε χωρίς ίχνος. “Αυτό που ζούμε δεν είναι μια σωστή ζωή”, είπε. “Οι άνθρωποι πεθαίνουν σιγά σιγά”.

Related posts

Η Χαμάς στέλνει SMS στα εβραϊκά στις οικογένειες των ομήρων

admin

Τουρκία: Υπό πίεση οι Σύροι πρόσφυγες

admin

Χιλή: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πυρκαγιών – Δέκα νεκροί

admin

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι θα συνεχίσουν να βυθίζουν πλοία βρετανικών συμφερόντων

admin

Ιράν: Ο πρόεδρος Ραϊσί λέει πως για τη Γάζα χρειάζεται δράση, όχι λόγια

admin

Καθυστερήσεις παίζουν οι Τούρκοι βουλευτές με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin

“Δεν είναι πόλεμος, είναι ολοκαύτωμα” – Αποκεφάλισαν και έκαψαν γονείς και μωρά – Απίστευτη θηριωδία από τη Χαμάς

admin

Ρωσία: Το υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει πως αποκρούστηκαν επιθέσεις της Ουκρανίας σε Νοβοροσίσκ και Κριμαία

admin

“Αντιτρομοκρατική” επιχείρηση της Ρωσίας στο Νταγκεστάν

admin