Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Scope: Σε κίνδυνο το BBB+ της Ιταλίας από τα συνεχώς αυξανόμενα ελλείμματα

Τα αυξημένα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ιταλίας φέτος και το επόμενο έτος θα μπορούσαν να καταστήσουν τα ομόλογά της μη επιλέξιμα για στήριξη στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που θα ήταν αρνητικό για το πιστωτικό προφίλ της Ρώμης, ανέφερε την Παρασκευή η Scope Ratings.

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι αύξησε την περασμένη εβδομάδα τους στόχους για το έλλειμμα και μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, προκαλώντας αύξηση του spread μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων, που την Πέμπτη ξεπέρασε τις 200 μονάδες βάσης, που είναι η μεγαλύτερη διαφορά από τον Μάρτιο.

“Οι προβλέψεις για τα δημοσιονομικά ελλείμματα των κρατών μελών της ΕΕ για την περίοδο 2024-2025 έχουν σημασία… υποδεικνύουν το εάν μία από τις προϋποθέσεις για την πιθανή ενεργοποίηση του Μέσου Προστασίας Μετάδοσης (TPI) της ΕΚΤ – για τη συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ- συνεχίζει να πληρούται”, σημειώνει ο οίκος σε έκθεσή του που είδε το Reuters.

Η Ιταλία έχει προβλέψει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο ανώτατο όριο του 3% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο το 2026 και ουσιαστικά δεν βλέπει μείωση του χρέους κατά την περίοδο 2023-2026.

Η καταλληλότητα των ιταλικών τίτλων στο πλαίσιο του TPI της ΕΚΤ “είναι βασικός μοχλός που η Ιταλία κατέχει την πιστοληπτική ικανότητα BBB /Stable”, δήλωσε η Scope.

Ο οίκος θα αναθεωρήσει την αξιολόγησή του για το χρέος της Ιταλίας την 1η Δεκεμβρίου.

Το TPI είναι ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε από την ΕΚΤ για να αναχαιτίσει τις αδικαιολόγητες αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών. Ωστόσο, δεν θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά ομολόγων χωρών που κάνουν “λάθη πολιτικής”, δήλωσε η πρόεδρος της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ μετά την εισαγωγή του πέρυσι.

Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες πρέπει να σέβονται τις οικονομικές προδιαγραφές της ΕΕ, να έχουν βιώσιμο δημόσιο χρέος και να μην παρουσιάζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ διαπραγματεύονται νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα εισαχθούν το επόμενο έτος, αφού ανεστάλησαν προσωρινά το 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19.

Υπάρχουν κι άλλοι οίκοι όμως

Προτού η Scope αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας τον Δεκέμβριο, η χώρα θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των μεγαλύτερων οίκων.

Από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου, οι S&P Global, DBRS, Fitch και Moody’s θα προβούν όλες στην αξιολόγηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, που κατά τους αναλυτές θα αποτελέσουν βασικά τεστ για τη σταθερότητα των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων.

Τον περασμένο μήνα το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών αύξησε την εκτίμησή του για την έκδοση χρέους φέτος λόγω της επιδείνωσης των δημοσιονομικών της χώρας και των καθυστερήσεων στις μεταφορές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μόνη μεγάλη χώρα της ευρωζώνης που το έκανε.

Η Scope τόνισε επίσης τον κίνδυνο η ΕΚΤ να επιταχύνει το τέλος της αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του Προγράμματος Έκτακτης Αγοράς (PEPP), το οποίο μέχρι στιγμής αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Ένα πρόωρο κλείσιμο του προγράμματος θα σήμαινε ότι η Ρώμη θα πρέπει να βρει εναλλακτικούς αγοραστές τίτλων αξίας περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, περίπου το 10% των εκτιμώμενων ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της το 2025, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Scope.

Ο οίκος είπε ότι εκτιμά πως για να παραμείνει επιλέξιμη για το TPI, η Ιταλία θα πρέπει να εμμείνει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και σταδιακής δημοσιονομικής εξυγίανσης τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, αυξάνεται ο κίνδυνος ελαφρώς ευρύτερων και επίμονων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και περαιτέρω καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η μεταφορά δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κονδυλίων ανάκαμψης της πανδημίας της ΕΕ, ανέφερε.

Related posts

Κένυα: Τουλάχιστον 336 τα θύματα της αίρεσης στο δάσος Σακαχόλα

admin

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στην Ιορδανία σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος

admin

Γαλλία: Επτά αγνοούμενοι, παρασύρθηκαν από χειμάρρους μετά από καταρρακτώδεις βροχές

admin

Μπάιντεν: Απειλή για τη Δημοκρατία ο Τραμπ

admin

Η ΕΕ ξεκινά επιχείρηση αερογέφυρας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

admin

ΕΕ-Τυνησία: Συμφωνία “στρατηγικής συνεργασίας” για την αντιμετώπιση των διακινητών ανθρώπων

admin

Ζ. Μπορέλ: Καλή ευκαιρία για τον Λαβρόφ να ακούσει γιατί η Ρωσία είναι απομονωμένη

admin

Η Τουρκία προειδοποίησε τη Ρωσία μετά το περιστατικό με το πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

admin

Γερμανία: “Εξτρεμιστική” οργάνωση η Νεολαία της AfD, σύμφωνα με δικαστική απόφαση

admin