Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Παγκόσμια Τράπεζα συζητά να διπλασιάσει την έκθεσή της στην Τουρκία στα 35 δισ. δολ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για να διπλασιάσει την έκθεσή της στην Τουρκία στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της μεγαλύτερης μη πετρελαϊκής οικονομίας της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με άτομα με άμεση γνώση του ζητήματος τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν δέσμευση της Παγκόσμιας Τράπεζας ύψους έως και 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έργα τα επόμενα τρία χρόνια, επιπλέον των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προγράμματα που ήδη υφίστανται, σημειώνουν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι συνομιλίες δεν είναι δημόσιες. Η χρηματοδότηση θα περιλαμβάνει άμεσο δανεισμό προς την κυβέρνηση, καθώς και στήριξη για τον ιδιωτικό τομέα, είπε ο λαός.

Το Yπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνομιλίες. Η Παγκόσμια Τράπεζα αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Μια συμφωνία θα σηματοδοτούσε ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσφατα εγκατεστημένο οικονομικό επιτελείο υπό την ηγεσία του υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ και της διοικήτριας της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν. Από τότε που διορίστηκαν τον Ιούνιο, η Τουρκία έχει αρχίσει να αναιρεί χρόνια ασυνήθιστων οικονομικών πολιτικών ανάπτυξης με κάθε κόστος που προωθούσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι την επανεκλογή του τον Μάιο. Ο Σίμσεκ και η Ερκάν ηγούνται των προσπαθειών να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός και να τεθεί η οικονομία σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε μια πιο βιώσιμη πορεία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ότι τα δύο τρίτα των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα διατεθούν στον ιδιωτικό τομέα της Τουρκίας μέσω άμεσων επενδύσεων και εγγυήσεων, ανέφεραν οι πηγές. Ορισμένα από τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή βραχυπρόθεσμων εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση του εμπορίου και τη στήριξη των Τούρκων εξαγωγέων, σημείωσαν.

Μετασεισμική ανασυγκρότηση

Το υπό συζήτηση πρόγραμμα υπογραμμίζει την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας στις προσπάθειες των Τούρκων υπευθύνων χάραξης πολιτικής για την αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας, σύμφωνα με αποσπάσματα από προσχέδιο εγγράφου που βρεθηκε εις γνώση του Bloomberg. Ο Σίμσεκ και η Ερκάν συναντήθηκαν με τον Ατζάι Μπάνγκα, πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, στην Ινδία τον Ιούλιο, ανέφεραν τότε τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Μερικά από τα κονδύλια που αποστέλλονται θα διατεθούν πιθανότατα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση περιοχών που καταστράφηκαν από δύο τεράστιους σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου, κοστίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να χτίσει περίπου 200.000 οικιστικές μονάδες μέσα σε έναν χρόνο για τους επιζώντες και υπολόγισε το κόστος της ανοικοδόμησης σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη χορηγήσει δάνειο 910,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία για ανοικοδόμηση, μέρος της υπάρχουσας κατανομής της ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Χρηματοδοτικό Κενό

Μετά τους σεισμούς, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας διευρύνθηκε σε περίπου 6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, καθώς οι εξαγωγείς στις πληγείσες περιοχές υπέστησαν διαταραχές στη δραστηριότητά τους και το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού ενθάρρυνε τις εισαγωγές.

Ο Ερντογάν πραγματοποίησε περιοδεία στον Κόλπο τον Ιούλιο, επιστρέφοντας με υποσχέσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Η συμφωνία με την Παγκόσμια Τράπεζα θα σήμαινε τη μεγαλύτερη πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης από την επίσκεψη του Ερντογάν στα πετροκράτη του Κόλπου και εξής.

Related posts

Λόγκαν (Dallas Fed): Το outlook δικαιολογεί και νέες αυξήσεις των επιτοκίων

admin

Ρωσία: Αποτρέψαμε επίθεση με τοξικό αέριο στην περιφέρεια της Ζαπορίζια

admin

ΗΠΑ: Η FTC προσπαθεί να μπλοκάρει τη συμφωνία των Kroger – Albertsons ύψους $25 δισ.

admin

COP28: “Ούτε λεπτό για χάσιμο” καθώς η Διάσκεψη για το Κλίμα εισέρχεται στην τελική ευθεία

admin

Από την Άιοβα, ο Τραμπ υπόσχεται “να σώσει την Αμερική”

admin

Βρετανός ΥΠΟΙΚ: Η χώρα έχει ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι για να μειώσει το χρέος

admin

Υψηλόβαθμη κινεζική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα

admin

Moscow Times: Η ανταρσία της Wagner βαθαίνει περαιτέρω τους διχασμούς στη ρωσική αντιπολίτευση

admin

Μεγάλο πλήγμα στον Μπάιντεν από το Ανώτατο Δικαστήριο: “Μπλόκο” στο σχέδιο διαγραφής φοιτητικών δανείων

admin